28. dubna 2022

ODS Praha: Návštěvy rezidentů by mohly parkovat na zónách placeného stání zdarma

(www.ods.cz/region.prazsky) Parkování návštěv, třeba při rodinných oslavách, konečně nemusí být problém. Všichni to známe, přijedou nám příbuzní a řešíme, kde mohou v okolí zaparkovat. S návrhem systému hodinového kreditu, který tento problém elegantně řeší, přichází pražská ODS. Hodinový kredit by umožnil bezplatné stání pro návštěvy rezidenta, a to až do výše 50 hodin za kalendářní rok.

Na dubnovém Zastupitelstvu hl. m. Prahy předloží ODS ke schválení systém hodinového kreditu, díky kterému budete moci zajistit svým návštěvám bezplatné parkování, přestože jsou v okolí vašeho domova jen zóny placeného stání.

Každý rezident s příslušným parkovacím oprávněním obdrží od města kredit v podobě 50 volných hodin ročně, které mohou čerpat jeho návštěvy. Samozřejmě vše bude ošetřeno tak, aby nedošlo ke zneužití. Toto řešení musí být integrováno do stávající softwarové aplikace a musí být uživatelsky jednoduché,“ vysvětluje zastupitel Tomáš Portlík, který je předkladatelem tohoto návrhu. V podstatě by systém fungoval tak, že zadáte do aplikace SPZ automobilu vaší návštěvy a zvolíte, jak dlouho bude parkovat. Z vašeho uživatelského účtu se tyto hodiny následně odečtou.

Řešení podporují městské části Praha 1 až Praha 10, kdy právě radní zodpovědní za dopravu na těchto městských částech vznesli požadavek na zavedení sytému. Původně se hovořilo o 100 hodinách parkování zdarma pro návštěvy rezidentů s platným parkovacím oprávněním v dané oblasti, nakonec se dohodli na 50 hodinách na rezidenta ročně. Tento časový fond je podle radních dostatečný, přitom ale nebude narušena zásada rovného zacházení, ani neoprávněné zvýhodnění rezidentů oproti ostatním parkovacím oprávněním.

Já pevně doufám, že koalice náš návrh podpoří. Když s tím souhlasí městské části, o jejichž území se jedná, nevidím důvod, proč tento návrh neschválit. Je to opatření, které určitě rezidentům ulehčí život a Prahu to kromě drobných úprav systému nebude stát nic. Po všech těch dopravních zmatcích a nesmyslných opatřeních ze strany vládnoucí koalice, by si Pražané zasloužili konečně i nějaké vlídné gesto, které jim život naopak usnadní,“ uzavírá Tomáš Portlík.