5. února 2022

Hřib neumí řídit ani svůj kolektiv, natož Prahu

Jaké má z pozice starostky Prahy 2 priority pro letošní rok, jak vidí svoji politickou budoucnost, proč podle ní Praha jako město stagnuje, ale také o životní úrovni v Chorvatsku jsme si povídali se starostkou Prahy 2, pražskou zastupitelkou a viditelnou tváří ODS Alexandrou Udženijou.

Zajímalo by mě jestli jste si v momentě, kdy jste se stala starostkou Prahy 2, řekla, že musíte nějakou věc změnit? Bylo něco takového?

Nebylo, dá se říct, že pokračuji v zajetých kolejích. Před volbami je ještě pár měsíců a my tu máme stabilní koalici s jasným programovým prohlášením. Všechny projekty se nám daří dle dohody. Nevím, co bych měla po Janě Černochové měnit. Ona byla skvělou starostkou a pro Prahu 2 udělala strašně moc dobré práce. Kdybych něco měnila, byl by to signál nekontinuity, což přesně nechceme.

Jaké největší priority jste si pro rok 2022 vytyčila?

Jedná se o priority a současně také věci, které mě budou nesmírně těšit, pokud se povedou. Jednou z nich je volnočasový areál na Folimance, který by měl být hotov v srpnu letošního roku. Vznikne tam krásný areál, kde bude plocha na tanec, na jógu, místo, kde si lidé budou moci číst a také hřiště na pétanque. Bude tam také prostor na grilování. Gril si občané budou moci půjčit. Plocha na tanec bude v zimě sloužit jako kluziště. Občané tedy budou vědět, že v Praze 2 vždy nějaké kluziště bude. Nyní je sice v Nových sadech a v Grébovce, tam je ale namontované. Dále mě moc těší, že v Sadech Svatopluka Čecha vznikne brouzdaliště. Ten nápad vznikl, když jsem se asi před čtyřmi lety procházela po Grébovce a ptala jsem se maminek s dětmi, co jim na Dvojce chybí. Odpověděly, že brouzdaliště, a tak jsem začala přemýšlet, kde by se to dalo zrealizovat. Vodní prvek je ve veřejném prostoru důležitý. Mám také radost, že pokračujeme v projektu Nový domov. Centrum sociálních služeb to opravdu potřebuje. Bude to domov pro seniory a zároveň také pro pacienty s nějakou formou demence.

Zaznamenal jsem, že se chystá tzv. Rok dvojky. O co přesně se jedná?

Po celý rok budou dle pandemických možností probíhat různé akce a happeningy. Startujeme 22. 2. 2022 tím, že budeme na Novoměstské radnici udělovat čestná občanství. Na Náměstí Míru pak proběhne výstava a občané se zkrátka mohou těšit na celou řadu kulturních akcí a akcí pro děti. Myslím, že to bude krásný rok.

Na hladině Vltavy má vzniknout heliport. Na magistrátu se o tomto projektu ale dlouho debatovalo. Proč tomu tak bylo?

Jsem moc ráda, že se to konečně pohnulo. Bylo to dlouhodobě blokováno panem Čižinským (Praha Sobě). Nicméně už se to odblokovalo a kolegové radní to schválili. Stávající heliport v Zítkových sadech bohužel není ideální. Samozřejmě je to dočasné řešení. Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) plánuje svůj vlastní heliport do deseti let. Nehledě na politiku by pro nás měla být záchrana lidských životů na prvním místě. A pokud se nemocnice jako VFN nebo Podolí shodují, že to kvůli dojezdové vzdálenosti potřebují, tak jsem opravdu ráda, že se to schválilo. Podle informací, které mám, by to mělo být do konce roku. My jsme to jako ODS podporovali dlouhodobě.

Stejně jako v loňském roce chystá Praha 2 v rámci tzv. participativního rozpočtu realizaci jednoho ze tří vybraných projektů, a to na základě hlasování občanů. Ve hře je výsadba vzrostlých stromů na Fügnerově náměstí, chytré odemykání pro veřejné toalety a zastínění dětského pískoviště na Folimance. Který návrh preferujete vy?

Já jsem vždy pro to, udělat něco pro naše děti, takže pokud je tam zastínění dětského hřiště, což si určitě maminky žádají, tak bych hlasovala pro tento projekt.

Koalice SPOLU se dává znovu dohromady pro letošní komunální volby v Praze. Její kandidát na primátora má být z řad ODS. Už je ve vaší straně jasno, kdo to bude?

My o tom neustále diskutujeme a stanovisko našeho pražského předsedy Marka Bendy je jasné. Až si to prodiskutujeme mezi sebou, tak to první uslyší naši partneři (TOP 09, KDU-ČSL). Potom to veřejně oznámíme. Kandidátky chceme mít hotové do konce března. To jméno lídra bude ale asi známo o něco dříve.

Můžete vyloučit, že tím lídrem budete vy?

Ano, to můžu vyloučit.

Nepředpokládám, že byste jako opoziční pražská zastupitelka současnou radu města chválila, přesto se zeptám, jak byste současné volební období na magistrátu okomentovala? V čem vidíte největší nedostatky?

Praha stagnuje a je to vidět na každém kroku. Nic velkého se neudělalo a ani nedělá. Vidím to i na tom fungování magistrátu. Ještě, že tam jsou schopní úředníci. Ono to tam totiž tak nějak dojíždí. Úředníci nemají od politické reprezentace žádné pokyny, co mají dělat. Realizují se pouze věci pro úzkou skupinu lidí, jako například pro cyklisty nebo pro lidi bez domova. Nakreslí se cyklopruhy, pak se zjistí, že tam nemohou projíždět sanitky do Motola, tak se to zase přemalovává atd. Je to tedy jeden velký chaos a bohužel je za ten chaos zodpovědný pan primátor. Hřib opravdu není žádný lídr a město vést neumí. Vždyť neumí vést ani svůj kolektiv, na což si sami Piráti stěžují. Nemá žádnou vizi, kam by Praha měla směřovat. Hlavně, že se stará o zahraniční politiku v otázce Tchaj-wanu a fotí se s košíčkem, jak jde nakupovat. Fakt na hlavu postavené.

Pokud by koalice SPOLU musela po volbách hledat dalšího koaličního partnera, kdo by byl podle vás nejpřijatelnější?

Samozřejmě chceme být čitelní. Preferujeme spolupráci se subjekty jako na vládní úrovni. To znamená, že bychom jako první oslovili STAN a Piráty. Myslím, že pokud tam budeme my – zkušení politici, tak se i Piráti zapojí a konečně je tu práci naučíme dělat. Pan Čižinský je ale velmi sporný u všech zastupitelů. Považujeme ho za nespolehlivého partnera, který nedrží slovo. V politice se pohybuje snad déle než já, přitom stále tvrdí, že s politikou nemá nic společného. Jeho Praha Sobě je klasická politická strana. Praha Sobě má pro nás nejmenší koaliční potenciál a jako SPOLU také deklarujeme, že nepůjdeme do koalice s hnutím ANO.

Jak byste okomentovala současné dění v Poslanecké sněmovně?

Ze strany SPD už mi to připadá trapné. Jak se říká, opakovaný vtip není vtipem. Když vidím pana Okamuru, jak se opakuje jako kolovrátek, tak si říkám, že už musí nudit i sám sebe. Své kolegy strašně lituji, protože vím, že mají spoustu jiné práce. Chápu, že opozice má vystavovat vládě účet, ale takhle se to nedělá.

Máte v budoucnu ambice kandidovat do Poslanecké sněmovny?

Před sněmovními volbami mě přemlouvali. Dokonce jsem se o tom bavila i s panem předsedou Fialou. Nakonec jsem se ale rozhodla, že kandidovat nebudu. Moje místo je v komunální politice, kde to mám ráda. Já dělám politiku, protože mě baví a chci vidět konkrétní výsledky. Vím, že se v životě nemá říkat nikdy, ale zatím o tom určitě neuvažuji. Musím se však přiznat, že když už bych uvažovala o nějaké pozici na vyšší úrovni, tak by se mi mnohem víc líbil Senát. Ten má určitou grácii. Když do budovy Senátu vstoupíte, tak na vás dýchne historie a tradice. Je tam i jiná kultura vyjadřování a spolupráce.

Za rok budou prezidentské volby. Předpokládám, že koalice SPOLU vybere společného kandidáta. Koho byste na Hradě nejraději viděla vy?

Z těch lidí, co zatím oznámili kandidaturu, zatím nemám žádného favorita. Pokud by se někdo ptal na můj subjektivní názor, koho by Sandra ráda viděla na Hradě, tak jsou to jednoznačně Miroslava Němcová nebo Miloš Vystrčil.

Vím, že jezdíte často do Chorvatska. Jak byste porovnala životní úroveň střední třídy u nás a tam?

U nás se máme rozhodně lépe. V Chorvatsku je velmi vysoká nezaměstnanost. Mladí lidé odcházejí ve velkém počtu do zahraničí, protože se tam neuplatní. My se na tu krásnou zemi díváme optikou léta, kdy je tam spousta turistů a žije to tam. Jen se podívejme na výši HDP Chorvatska a Česka.

Co ráda děláte ve volném čase?

Jsem vášnivý čtenář, takže když mám volný čas, tak beru do ruky nějakou knížku. Ráda chodím také na jógu, která mě vždy zklidní a dodá mi velkou sílu. Jinak jsem společenský člověk, takže se ráda scházím s přáteli. Zajdeme třeba na víno a povídáme si o všem možném kromě politiky.

Vaše oblíbená hudba, film, seriál, literatura?

Hudba podle nálady, ale mám ráda hudbu 70.–80. let. Filmy a seriály si vybírám tak, abych se dozvěděla něco nového. Teď jsem například viděla skvělý izraelský seriál Fauda o izraelské bezpečnostní službě. Čtu většinou literaturu faktu. Nedávno jsem četla knížku od Tima Marshalla – V zajetí geografie.

Alexandra Udženija

předsedkyně Výboru kontrolního ZHMP
starostka městské části Praha 2
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí