7. února 2022

Potěšilo mě, jak koalice SPOLU uspěla ve sněmovních volbách. Myslím, že bychom to měli voličům nabídnout i na komunální úrovni

(www.konzervativninoviny.cz) Alexandra Udženija z ODS, starostka Prahy 2, která na místo nastoupila po odchodu Jany Černochové na ministerstvo obrany, se věnuje sociální oblasti. Konzervativním novinám řekla, co se v Praze 2 daří, co se ještě, především pro seniory, chystá a jak vidí podzimní komunální volby.

Jaké to je, stát se starostkou pár měsíců před komunálními volbami?

Vzhledem k tomu, že jsem po boku Jany Černochové v zastupitelstvu Prahy 2 od roku 2006, tak to pro mě není nové prostředí. Určitě je to výzva. Vzhledem k tomu, že máme stabilní koalici, jasné programové prohlášení, pracujeme na projektech, na kterých jsme se shodli, tak pro mě starostování znamená jen trochu podpisů navíc. Samozřejmě cítím odpovědnost, nejenom vůči občanům městské části, ale i vůči kolegům v ODS a v zastupitelstvu, aby byla zachována kontinuita po Janě Černochové, která byla skvělou starostkou. Je to pro mě velký závazek.

Předtím jste byla místostarostka pro sociální oblast. Tuto agendu jste si zachovala a přibrala jste agendu starostky. Je to tak?

Jana Černochová do konce tohoto volebního období zůstala neuvolněnou, tedy neplacenou radní a nechala si agendu školství, kterou převzala v minulém volebním období. Byla to dohoda mezi Janou Černochovou a řediteli našich mateřských a základních škol, kteří si přáli, aby do konce volebního období tuto funkci vykonávala. Jestli něco nepotřebujeme, tak je to nejistota v našich školách, kde za poslední dva roky bylo dost nejistoty kvůli covidu. Takže mně, co se týče agendy, nepřibyla žádná, ale přibylo mi hodně administrativy spojené s funkcí starostky. Tady na Praze 2 jsme velký, stabilní tým, takže jsme byli schopni se na tom, jak zajistit správu Prahy 2 po odchodu Jany Černochové na ministerstvo obrany, domluvit.

Pojďme tedy k Vaší agendě sociální. Můžete stručně čtenářům Konzervativních novin představit hlavní body sociálního programu Prahy 2?

Sociální program naší městské části má několik pilířů. První pilíř je to, co dělá Praha 2 sama. Máme Centrum sociálních služeb, pod kterým jsou naše domovy pro seniory, Centrum aktivního stáří a denní stacionář a také zajišťujeme terénní sociální služby. Druhý pilíř je činnost, kterou zajišťujeme ve spolupráci s neziskovými organizacemi, kde např. pomáháme lidem v odlehčovací péči, spolupracujeme s Akordem, který má denní stacionář pro těžce postižené děti nebo s Nadějí při pomoci lidem bez domova. A třetí pilíř je něco, v čem si myslím, že jsme průkopníky. Založili jsme fond Dvojka srdcem, protože jsme zjistili, že někdy nemůžeme pomoci potřebným hned, když to potřebují. Nakládání s „veřejnými“ penězi má svá pevně daná pravidla, která vyžadují čas. A tak je to někdy zdlouhavé, a přitom někteří lidé potřebují pomoct hned. Např. v době covidu jsme byli okamžitě schopni finančně pomoci matkám samoživitelkám. Fond není financován ze zdrojů městské části, ale ze zdrojů občanů Prahy 2, firem, které sídlí na Praze 2, takže ani korunou nezatěžujeme náš rozpočet. Dokonce přispívají do fondu i úředníci městské části, za což jim moc děkuji. Teď jsme např. vyzvali občany, pokud mají problémy s energiemi po krachu některých dodavatelských firem, aby se na nás obrátili. Nechceme, aby kdokoli z občanů Prahy 2 byl bez tepla nebo světla. A už jsme jedné občance pomohli, poskytli jsme 30 tisíc z fondu na úhradu energií. Je to občanka, která je v invalidním důchodu, chodí k ní pečovatelky, tak jsme okamžitě věděli, že pomoc potřebuje. Neradi bychom, aby se naši občané kvůli energetické krizi dostávali do dluhové pasti.

Máte také, jak už bylo řečeno, speciální program pro seniory Prahy 2. Můžete přiblížit, co dělá Klub seniorů?

S myšlenkou na klub seniorů jsem přišla tuším v roce 2010. Tehdy jsem si řekla, že jedna věc je sociální pomoc, ale druhá věc je sociální začlenění seniorů. Říkali jsme si, že když jim nějaký program nabídne městská část, tak si budou jistí, že je nikdo nepodvede. Prostě mají důvěru, že když je městská část vezme na výlet, tak jim nikdo nebude nabízet kastroly. Klub Dvojka pro seniory už má dnes přes dva a půl tisíce členů. Nabízíme jim širokou škálu aktivit, kde si každý může vybrat co mu vyhovuje. Podotýkám, že v řadě případů si senioři musí i něco málo připlatit, nechceme, aby to bylo zcela zdarma. Nabízíme jim kulturní program, sportovní, výtvarné aktivity, kursy angličtiny, cvičení paměti. Učíme je pracovat s počítačem, mají vycházky s Pražskou informační službou, různé historické přednášky, můžou chodit na jógu, mohou si jít zaplavat. Sami senioři také přišli s tím, že by chtěli založit družstvo pétanque. Tak jsme jim připravili trička, zajistili jsme jim trenéra, teď pro ně chystáme na Folimance hřiště na pétanque. S našimi seniory jsme v přímém spojení, což nám např. v lockdownu strašně pomohlo. Byli jsme schopni velmi operativně zajistit veškerou pomoc, jako na příklad roznos roušek a dezinfekce, až po organizaci očkování. Společně se Všeobecné fakultní nemocnicí jsme pro všechny naše seniory z Prahy 2 zorganizovali očkování bez stresu a bez komplikované registrace. Dokonce jsme tam některé vozili nebo sjednali mobilní očkovací tým, pokud byl někdo imobilní. Měli jsme pro ně také každodenní linku, kde jsme jim byli schopni podat potřebné informace a pomoc. Jsem moc ráda, že jsme je alespoň trochu zbavili stresu, který, zvláště senioři osamělí, mohli v té době mít. Měli jsme pro ně nasmlouvanou psycholožku, byli jsme domluveni s paterem Berkou z kostela sv. Ludmily, takže i tuto podporu jsme jim nabídli.

Dozvěděla jsem se, že Praha 2 chystá investici do nového Domova pro seniory. Jak je to daleko?

V současné době máme Domov pro seniory v Máchově ulici a v ulici Jana Masaryka s tím, že v posledním patře jsou ještě čtyři hospicová lůžka. Jsou to ale staré činžovní domy, kdysi předělané na domov pro seniory. To už v dnešní domě neodpovídá žádným parametrům moderní sociální péče, a hlavně není ani žádná možnost rekonstrukce. Ovšem největším problémem je, že kapacita těchto zařízení je naprosto nedostatečná. Dohromady máme kolem 70 lůžek, a na jedno místo nám čeká až pět seniorů. Navíc naše domovy nejsou uzpůsobené pro seniory s některým typem demence. To je speciální skupina klientů, kteří potřebují také speciální péči. My tyto klienty sice přijímáme, neodmítáme je, ale je to opravdu náročné. Proto jsme se rozhodli, jako městská část, že vybudujeme nové Centrum sociálních služeb, říkáme mu Nový domov, kde budou klienti jak z Jana Masaryka, tak z Máchovy ulice. Také zde bude uzpůsobený prostor pro klienti s Alzheimerem, protože to je novodobá nemoc, která velmi stoupá a jak jsme byli upozorněni odborníky, vlivem dvou let covidové pandemie, stoupat bude. Nový domov by měl mít 130 míst, ale senioři budou umístěni v tzv. domácnostech. To je právě dnešní, moderní přístup, který má zajistit, aby se klient v domově cítil co nejvíce jako doma. Poctivě jsme si objeli zařízení podobného typu i v zahraničí. Byli jsme v Rakousku, Německu, Švýcarsku a Francii. Je to trend nové, přívětivější péče a my bychom se k němu rádi přidali. Navíc tam chystáme i týdenní stacionář, o který je již dnes neuvěřitelný zájem a my ho na Praze 2 nemáme.

Jaký prostor jste pro nový domov pro seniory vybrali?

Nový domov bude na krásném místě u Riegrových sadů v Italské ulici. Praha 2 tam má stavební pozemek, který jsme právě s Janou Černochovou ubránily. Je to na jednom z nejlukrativnějších míst v Praze. Na jednu stranu je výhled na Hrad, na druhou stranu na Riegrovy sady. Bude tam zahrada pro klienty a zároveň budou moci klienti i do parku. Myslím, že si toto místo naši senioři zaslouží. A stávajícím domovům v Máchově ulici a v Jana Masaryka chceme vrátit původní bytovou funkci.

Kdy bude Nový domov hotový?

Dokončujeme projektovou dokumentaci, zažádáme o územní rozhodnutí, které bychom měli mít během léta. Pak bychom vypsali výběrové řízení na zhotovitele. Samozřejmě taková investice městské části není jako když se rozhodnete postavit si domek. Celý proces odhaduji tak na 7 let, ale část už máme za sebou.

Předpokládám, že v letošních komunálních volbách budete opět kandidovat. Na celopražské úrovni se ODS rozhodla spojit, stejně jako ve sněmovních volbách, s KDU-ČSL a s TOP 09. Chystáte se udělat totéž i na Praze 2?

Zatím o tom diskutujeme v ODS i s kolegy z TOP a s lidovci. Za sebe říkám, že bych byla moc ráda, kdyby se to povedlo. Myslím si, že to má smysl. Voličům už dopředu ukazujete, že se umíte domluvit, že si můžeme programové priority už před volbami připravit. Takže pokud by ve volbách koalice Spolu uspěla, prakticky od prvního dne by mohla pracovat. Potěšilo mě, jak koalice SPOLU uspěla ve sněmovních volbách, a tak si myslím, že bychom to měli voličům nabídnout i na komunální úrovni.

Rozhovor vyšel na serveru Konzervativninoviny.cz.

Alexandra Udženija

předsedkyně Výboru kontrolního ZHMP
starostka městské části Praha 2
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí