11. ledna 2022

Vládní koalice zítra požádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru

(www.ods.cz) Už zítra nová vláda koalice SPOLU s Piráty a hnutím STAN požádá o důvěru Poslaneckou sněmovnu České republiky. V dnešní bezprecedentní době covidové a energetické krize je důležité víc než kdy dříve, aby se mohl kabinet opřít o podporu výrazné většiny dolní komory Parlamentu. Všichni koaliční poslanci jsou připraveni jmenované vládě důvěru vyslovit.

„Od zítřejšího rána budeme na schůzi Poslanecké sněmovny projednávat programové prohlášení vlády a vyslovení důvěry vládě Petra Fialy. Pokládáme to samozřejmě za klíčový moment každé nové vlády, která přichází, a této pětikoaliční vlády ještě o to silněji. Je pravděpodobné, že zítřejší debata bude dlouhá. Očekávám, že opozice bude mít mnoho příspěvků do diskuse, ale pevně věřím, že na konci dne bude dostatečný počet hlasů na to, aby vláda důvěru získala,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Je pro mě velmi důležité, že zítra o důvěru žádá vláda, jejíž program nese silnou lidoveckou stopu. Za KDU-ČSL se nám podařilo do programového prohlášení vlády prosadit několik klíčových bodů, které patří mezi dlouhodobé priority naší strany. Například to, že do konce roku 2023 předložíme důchodovou reformu, která bude založena na mezigenerační solidaritě. Už dříve jsme deklarovali, že budeme sociálním svědomím této vlády, a hodláme v tom pokračovat. Ukázkovým příkladem je skutečně cílená a adresná pomoc těm, kteří nyní bojují s vysokými cenami energií,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný s tím, že novela zákona o státní sociální podpoře počítá nejen s vyšším příspěvkem na bydlení, ale i s rozšířením okruhu těch, kteří by na něj měli nárok.

„Vyslovení důvěry vládě České republiky Poslaneckou sněmovnou je nezbytný krok pro to, aby mohl kabinet skutečně vládnout. Aby vláda mohla vykonávat pravomoci, které jí dává Ústava České republiky. Toto důležité hlasování v sobě zároveň odráží jeden z principů parlamentních režimů, tedy že vláda má odpovědnost vůči parlamentu. Hnutí STAN je samozřejmě připraveno vládu podpořit, všichni naši poslanci jsou připraveni vyslovit kabinetu důvěru," dodal k zítřejšímu programu Poslanecké sněmovny předseda poslaneckého klubu STAN Josef Cogan.

„Po zítřejší debatě budeme mít vládu s důvěrou. Je to velmi důležitý moment pro celou zemi, protože konečně uděláme poslední krok k tomu, abychom měli kompetentní vládu s plnou legitimitou řešit krize, ve kterých se tato republika ocitla. Chtěl bych ještě jednou poděkovat všem lidem, kteří nám vyjádřili důvěru, bez nich by tato změna nebyla možná,“ říká Jan Jakob, předseda poslaneckého klubu TOP 09.

„Nový kabinet má před sebou mnoho výzev, k jejichž zvládnutí je třeba cílevědomá, systematická a poctivá práce. Programové prohlášení vlády, s kterým předstupujeme před Sněmovnu v rámci žádosti o důvěru, je společnou snahou zajistit pro občany prosperitu, bezpečí a udělat z naší země svobodné a dobré místo k životu. K tomu se prohlášením zavazujeme a o to se budeme každý den zasazovat," uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.