8. prosince 2021

Motoristé nejsou zlo

(MF DNES) Novou starostkou Prahy 2 by se mohla již 20. prosince stát Alexandra Udženija (ODS), která dosud na radnici působí jako místostarostka. Ve funkci by měla nahradit stávající starostku Janu Černochovou (ODS), která je kandidátkou na post ministryně obrany. Ke změně na radnici dojde už tento měsíc, pokud bude nová vláda s Janou Černochovou jmenována do 20. prosince. Jestliže se tak do té doby nestane, změny se odloží až na další jednání zastupitelstva začátkem března.

Jak se do funkce starostky těšíte?

Nepochybně to bude velká zodpovědnost, protože dělat starostku po Janě Černochové je výzva. Zároveň to beru s velkou pokorou, nicméně s Janou v politice působím od roku 2006 a ona je mou velkou mentorkou i učitelkou. A mohu všechny ubezpečit, že je úplně jedno, jestli tam bude sedět ona nebo já. Věřím, že radnice bude fungovat stejně tak dobře, jako za celou dobu starostování Jany Černochové. Já s ní mám přátelský vztah a všechny věci s ní budu konzultovat.

Kdy byste měla do funkce nastoupit? A co budete na radnici chtít prosadit?

Zastupitelstvo městské části bude jednat 20. prosince. V případě, že do té doby bude jmenovaná vláda, bychom změnu udělali na tomto zastupitelstvu. Pokud ne, počkáme na další zasedání, které bude začátkem března. Věřím, že se nám podaří držet kontinuitu a budeme dál prosazovat náš koaliční program, byť samozřejmě každý z nás má své priority. Já dělám sociální oblast a v té je pro mě největší výzvou nový domov pro seniory. Chci se také zaměřit na čistotu v ulicích.

Jaký je podle vás největší problém druhé městské části?

Podle mě jsou to černé skládky okolo popelnic na tříděný odpad. Městská část se snaží ze všech sil, nicméně věc je v kompetenci magistrátu a nemůžeme se dovolat, aby s tímto někdo pomohl. Problém se přitom bude stupňovat i s ohledem na vánoční svátky, kdy bývá odpadu mnohem víc každoročně.

Na Praze 2 je ODS u moci a součástí koalice, kdežto na pražském zastupitelstvu je v opozici. Která ta role je vám bližší?

Mě určitě více baví koaliční role. Jsem člověk velmi konstruktivní, ráda spolupracuji. Proto jsem v komunální politice – výsledek a zpětnou vazbu vidíte hned, protože můžete pomoci hned.

Občas ale působíte, že se v opoziční roli vyžíváte...

Opravdu mě to nebaví a mnohem radši bych byla konstruktivní. V té opoziční roli jednám tak, jak jednám, protože mě velmi mrzí, že se město nikam neposouvá, nevyvíjí se.

Za Prahu 2 ale musíte s magistrátem často spolupracovat, a to i s politiky „z opačné strany“...

Praha 2 se všude, kde to lze, snaží působit samostatně. Dokonce i problémy, které by měl řešit spíše magistrát, řešíme sami. Naštěstí má magistrát dobré úředníky a i v různých městských organizacích jsou lidé, kteří vědí, co je správné. Když se s nimi domluvíme na nějakém postupu, tak to funguje. Rovněž ve vedení metropole je několik zdatných politiků, jako třeba náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Má na starosti finance, což je pro městské části klíčová oblast. Je velmi profesionální a dá se s ním domluvit na dobrých věcech.

Když Praha letos přišla s klimatickým plánem, hodně jste kritizovali úvahy o zavádění mýta. Je ODS stranou hájící zájmy motoristů?

Já hájím zájmy všech a je mi vlastní hájit zájmy utlačovaných. A motoristé jsou podle mě pro současnou magistrátní koalici na černé listině. Podle nich do města nepatří a já říkám, že to tak nemá být – všichni používáme auto k nějakým účelům a je potřeba hledět na všechny lidi a všechny Pražany.

(Autor: Ivo Horváth)

Alexandra Udženija

předsedkyně Výboru kontrolního ZHMP
místostarostka městské části
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí