9. října 2021

Koaliční potenciál Andreje Babiše je nula

(Týdeník HROT) Jeho jméno nechybělo v parlamentu nepřetržitě od roku 1992. Politický matador, právník a místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda si svou dráhu poslance protáhne minimálně o další čtyři roky. Koalice SPOLU v Praze drtivě zvítězila, když získala bezmála čtyřicet procent všech hlasů. Druzí Piráti a Starostové skončili prakticky na polovině. I pro politického pamětníka Marka Bendu, trojku pražské kandidátky, šlo o historický výsledek.

Čekal jste až takový výsledek?

Já jsem byl velký optimista. Říkal jsem to třeba Jindřichu Šídlovi už v létě, že můžeme volby vyhrát. Ale že takhle ANO uspěje a vymaže všechny svoje potenciální koaliční partnery, a přesto ho porazíme, tak to jsem si nemyslel ani já.

Co říkáte na výsledek ve vaší domovské Praze?

Věřil jsem, že v Praze budeme začínat trojkou, říkal jsem si, že 35 procent by bylo výborných. Ale že to nakonec bude čtyřicet, je i pro mne příjemné překvapení.

Co za tímto výsledkem podle vás stojí?

Měli jsme dobrou kampaň, dokázali jsme lidi zmobilizovat. Petr Fiala zafungoval skvěle, neuvěřitelně dobře se ukázal v předvolebních debatách. Plně se ukázalo, že v lidech byla skutečně velká touha po změně. Moc jim za to děkuji.

Jaký očekáváte vývoj? Myslíte, že prezident Zeman může přehodnotit svůj postoj ke koaličním uskupením a nakonec Petra Fialu vyzve k sestavení vlády?

To je poměrně za dlouho. Nejdříve se musí jmenovat předseda Poslanecké sněmovny a celá dolní komora ustavit. Pak podává vláda demisi. Teprve pak se bude jednat o nové vládě. Uvidíme, jak na tom prezident bude zdravotně. Zatím to moc dobře nevypadá. Uvidíme také, jak jednání povede. Já bych v tuto chvíli přece jen tipoval, že Andreji Babišovi tu první šanci jmenovat vládu dá. Ale třeba překvapí a bude respektovat výsledek voleb a vyslovená přání voličů.

Vypadá to velmi dobře i pro případné jednání s uskupením Pirátů a Starostů. Společně by oba subjekty poskládaly bezpečnou většinou. Myslíte, že odezní hlasy části konzervativní ODS, která se údajně zdráhala po volbách spolupracovat s Piráty?

Výsledek voleb tu situaci dost možná zjednodušil. Výtky části kolegů, které uvnitř strany slýchávám, budou mírně obroušeny právě díky tomu, že těch „čistých“ Pirátů se tam příliš nedostalo. Zjevně zvítězila ta více komunální a konzervativnější část, tedy STAN. V tom to může být snazší. Uvidíme, jak budou probíhat vyjednávání. My jsme ale před volbami jasně řekli, že tohle je ta koalice, kterou chceme nastolit místo vlády zadlužování a chaosu, která tu doteď byla. A na tom nic měnit nehodláme.

Jak byste teď popsal pozici Andreje Babiše? Má vůbec nějaký koaliční potenciál?

Já myslím, že Andrej Babiš má koaliční potenciál nula. Nebude se s ním bavit ani Tomio Okamura. Všechny svoje potenciální koaliční partnery doslova vysál. Ale to je přesně styl, kterým funguje celý život. Všechno chce ve stylu sto/nula. V byznysu to možná může fungovat, ale v politice to tak prostě není.

Kdybyste si měl tipnout, kdy budeme mít novou vládu?

Dost záleží na tom, jak dlouho to bude chtít protahovat prezident republiky. Jestli do toho vloží jeden pokus, dva pokusy pro ANO. Ale já bych skoro tipoval, že do konce roku to nebude. Myslím, že se k ní dopracujeme až na začátku roku příštího.

Rozhovor vyšel na serveru TydenikHROT.cz.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR