9. září 2021

Armádní akvizice je třeba dostat pod kontrolu a koordinovat je v rámci NATO

(www.securitymagazin.cz) Do druhého dílu předvolebního pořadu Security Magazínu si Veronika Tušlová pozvala místopředsedu Výboru pro bezpečnost Pavla Žáčka (ODS). Zajímalo ji, jak bude ODS bojovat proti dezinformacím, fungování BIS, kam přesně bude směřovat maximum výdajů na obranu a zda by měla být Česká republika soběstačná.

Celý rozhovor s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na Securitymagazin.cz.

Pavel Žáček: Dezinformace považuji za vážné riziko. Myslím si, že je nutno napravit tu základní vadu, která u nás tzn. že není žádný centrální koordinační orgán na úrovni vlády ve formě bezpečnostního národního poradce nebo zmocněnce pro řešení těchto věcí. Je nutné na úřadu vlády vybudovat styčný bod, který by měl pravomoci napravit a koordinovat všechny resorty, kterých se dezinformace týkají a které jsou do tohoto boje zapojeny.

Koaliční program SPOLU v oblasti obrany se bude zaměřovat například na dodržení závazku vůči NATO, 2 % HDP do obrany, který chtějí splnit už v rozpočtu na rok 2025, vyzbrojovací projekty v rámci NATO, znovuzřízení úřadu pro vyzbrojování, díky němuž budou pod kontrolou vojenské akvizice, které zkoordinují s partnery v NATO. Podpora exportu domácího průmyslu a jeho zapojování do dodávek pro ozbrojené síly a bezpečnostní sbory a odbornější přístup k obraně v informačním prostoru.

Ve videu více nejen o obraně v informačním prostoru, o fungování Bezpečnostní informační služby, o soběstačnosti České republiky ve strategických oblastech, o dodržení závazku postavení kompletní těžké brigády pro plnou kooperaci s NATO, a například jak by pan poslanec postupoval při řešení náhrady za stíhačky gripen.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek