3. září 2021

Události, komentáře: Co armádu naučil Afghánistán?

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byla předsedkyně sněmovního výboru pro obranu a první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na ČT24.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Podle dnešního vyjádření Andreje Babiše je potřeba vyhodnotit důsledky toho, jak NATO misi v Afghánistánu ukončilo, a stejně tak diskutovat o tom, jestli by se neměla změnit strategie v ochraně Evropy před terorismem. V každém případě je podle něj česká armáda prioritou a jsou nutné další investice.

Andrej BABIŠ, premiér a předseda hnutí /ANO/:
Je potřeba skutečně si ukazovat ta čísla tak, jak jsou. Takže naši předchůdci byli kdysi na 60 miliardách, a když jsme my nastoupili do vlády, tak to kleslo, a právě kvůli krizi na 42. My dneska máme jasný výhled až do roku 2023 na 102. Takže naše armáda konečně už nemá ty uazy, které jsem ještě nedávno viděl, s techničákem 1. ledna 1980, a pan náčelník Generálního štábu říkal, že dokonce s nimi byli v Afghánistánu. Že naše armáda samozřejmě nabírá další vojáky.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Téma zůstává, hosti se mění.
Jana Černochová, předsedkyně výboru pro obranu z ODS. Dobrý večer.

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Doplním sněmovního, ale to snad je všem divákům Událostí, komentářů jasné. A Pavel Růžička, člen výboru pro obranu za hnutí ANO. Dobrý večer o vám.

Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Slyšeli jsme teď vyjádření náčelníka Generálního štábu, pojďme se podívat tam, kde skončil, to znamená peníze na obranu. Lubomír Metnar řekl, že ho dodržení těch dvou procent v roce 2024 mrzí, ale že je to současná realita. Skutečně, pane Růžičko, nemohla tahle ta současná realita vypadat jinak? Je nezbytné nedodržet ty 2 %, ke kterým jsme se sami zavázali?

Pavel RŮŽIČKA, člen sněmovního výboru pro obranu /ANO/:
Ono to je velice těžké, on to tady říkal přede mnou pan generál Opata. Rozpočet je neustále prorůstový, a ono úplně skokově to natvrdo dát na ta 2 %, to je prostě v současné době nereálné. Já si myslím, že armáda má přehled o tom, kolik dostane financí, teď opět dostane navýšeno, další rok znova navýšeno, ten další rok taky navýšeno, je to to, co říkal pan generál Opata, aby věděli aspoň 3 roky dopředu, s jakýma finančníma prostředkama budou hospodařit. Ono je to opravdu velice těžké, a ty investice do armády jdou, 20 % mimo HDP, takže opravdu já si myslím.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Vy mluvíte o skokovém zvýšení, a já vám skočím do řeči. Ono nešlo v tom plánu o skokové zvýšení, víte sám, že ty plány jsou postupného navyšování, že nejde najednou dát 2 %, ale chápu, že by potom armáda měla problém zničehonic tyhle ty peníze utratit. Mě jenom zajímá, jestli při několika set miliardovém schodku státního rozpočtu, v tomhle roce, v dalších letech, skutečně tam nevidíte dost prostoru na to, abychom dodrželi to, co jsme slíbili?

Pavel RŮŽIČKA, člen sněmovního výboru pro obranu /ANO/:
To znova říkám, opravdu je to velice, velice složité. A já určitě bych byl velice rád, abychom dodrželi to, co jsme slíbili. Ale zase v rámci udržitelnosti celkového rozpočtu, v rámci České republiky, je to opravdu obtížné. A já věřím tomu, že ta armáda ty stěžejní projekty dotáhne, a my se postupem času k těm dvou procentům prostě dostaneme. Taková je realita.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Vy byste, paní Černochová, ráda uzákonila ta 2 % výdajů HDP na obranu, nicméně, když vidíte to raketové tempo zadlužování, není to přece jenom něco, na co v tuto chvíli nemáme?

To možná vidíme, vidíme v tom předvolebním období, různé rozdávání finančních prostředků i tam, kde si myslím, že to není tak akutně potřeba, jako třeba u té armády, která se potýká se svým vnitřním dluhem, který je 100 miliard korun. Čím dříve ten deficit ve vybavenosti odstraníme, tím se budou občané České republiky moci cítit bezpečně a budeme moci býti na naši armádu nejenom hrdí, ale budeme i se jim moci dívat do očí, když za nás budou tahat kaštany z ohně v podobě pomoci v různých pečovatelských centrech, seniorských domech, povodních, tornádech a jiných okolnostech, viz major, které nenaplánujete. A myslím si, že i vlastně pan ministr ví, co sliboval premiér této země, pan Andrej Babiš, v Bílém domě. A teď ani nehraje roli, kdo tam sedí teď a komu do ruky ten svůj slib vkládal, byl to předešlý americký prezident. Ale skutečně i na tom summitu ve Walesu bylo jasně dohodnuto, že se ty země, které nesplňují 2 %, tak mají těmto dvěma procentům přibližovat, a my se od nich vzdalujeme, protože v rozpočtu pro rok 2022 bude o nějaké 2,5 miliardy méně, než bylo v těch plánech. Vojáci jsou samozřejmě zvyklí hrát s kartami, které mají na stole, takže věřím slovům pana náčelníka Generálního štábu Opaty, že se s tím vypořádají, ale myslím si, že je to špatně, je to špatně pro Českou republiku.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pardon, že vám skáču do řeči, vy hovoříte o tom, že tam bude o 2,5 miliardy více.

Méně.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Nebo méně než tam mělo být, na druhou stranu je to o několik miliard více, než tam mělo být podle těch původních plánů, abychom to uvedli na pravou míru, nicméně pokud...

Ale podle těch úplně původních plánů, respektive rozpočtového výhledu, který se vždycky schvaluje ten rok předchozí, tak ta částka měla být 95 miliard. Pak paní Schillerová řekla, že dá pouze 90 miliard, a pak pan ministr vyjednal 92,7 miliard.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pokud by ovšem obrana skutečně dostala tolik, kolik měla podle toho plánu, dokázala by to za situace, když vidíme, jaké jsou problémy s těmi jednotlivými zakázkami, utratit?

Já si myslím, a tohle mě trošku mrzí, že se nám nepodařilo pana ministra přesvědčit, a lidi hlavně jeho resortu, aby se skutečně aktualizoval, novelizoval zákon o veřejných zakázkách, protože už je to takové klišé. Všichni se vymlouvají na zákon o veřejných zakázkách, ale my už přece víme, kde nás tlačí pata, víme, co na tom zákoně je špatně. Je špatně to, že se musí zvlášť soutěžit služby, což celou řadu těch projektů nejen, že prodražuje, ale zejména zdržuje. Stejně tak víme, že by bylo velmi výhodné, aby v České republice byla možnost, aby takzvané obchody G2G dělala i naše vláda, nejenom aby my jsme byli tou druhou stranou, ale aby naše vláda mohla některé zbrojařské projekty prodávat do zahraničí svým prostřednictvím, tak jako se to děje na západ od nás. Stejně tak by bylo fajn, kdyby naše vláda vydávala nějaké státní záruky. Proč o tom mluvím? Mluvím o tom proto, protože to je přece podpora našeho exportu, a pokud budeme mít dobrý export, bude tady celá řada úspěšných firem, tak se to promítne v té ekonomice, a bude to procento HDP u nás vyšší, zůstanou ty peníze doma, vydělají na tom občané České republiky, bude tady lepší zaměstnanost a tak dále.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Růžičko, jedna věc je závazek vůči NATO, to, co jsme my učinili, druhá věc je dopad toho neplnění závazků na bojeschopnost armády. Slyšeli jsme tady před chvílí, co říkal pan náčelník Generálního štábu, jaký je váš pohled na to? Myslíte si, že to oslabuje českou armádu, to, že jí nedáváme tolik, kolik jsme se zavázali, a jenom opakuji věc, kterou vrážíme ty peníze do vlastní obrany, nikoliv do obrany NATO jako takové. Tohle jsou výdaje na naši obranu.

Pavel RŮŽIČKA, člen sněmovního výboru pro obranu /ANO/:
Já tomu úplně přesně rozumím, mě o tom nemusíte, pane redaktore, přesvědčovat. Jako máte naprostou pravdu. Management armády, v čele s panem gen. Opatou, je natolik zkušený, že si dovede s takovýmito věcmi poradit. Jako další jakýkoliv zásah do rozpočtu armády, to by byl obrovský problém, ale já osobně si myslím, že i toto jakoby, v uvozovkách „menší snížení“, tak prostě oni si s tím poradí. Já jsem hrozně rád, že běží ty stěžejní projekty, že prostě my koupíme dělo NATO od Césara, a to mi určitě paní předsedkyně, tady dosvědčí, že to může být takový vzorový projekt toho zapojení českého obranného průmyslu, do kterého teda vstoupil i výbor pro obranu, kde jsme opravdu za české firmy vehementně bojovali, tak, aby prostě ten podíl tam byl co největší. Ať už mluvím o munici od firmy STV Group, ať už mluvím o podílu CSG na podvozkách, tak opravdu jsme tlačili na to, aby naše české firmy se na tom podílely co nejvíc. A říkám, toto může být jeden takový vzorový projekt, jak to prostě udělat dobře. A to chce lidem říct, že prostě i to ministerstvo obrany, když se opravdu do toho zapojí i výbor pro obranu, tak může neskutečným způsobem pomoct. A to, co říkala paní předsedkyně, s tím exportem, já s tím naprosto souhlasím. Má pravdu, ano, tak to může být.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Vy jste zmínil jeden projekt, ten velký, o kterém se teď diskutuje, a který je opět čerstvý kvůli dodání nabídek konkrétních, jsou bojová vozidla pěchoty. Víme, že je před volbami, že nemalou roli hrají
poslanci KSČM, SPD investice kritizuje i Piráti některé investice ostatně také zpochybňují, vy sám jste řekl, že těch 210 BVP není nezbytně nutných. To znamená, jak to s nimi dopadne? Skutečně věříte, že je dostaneme v tom počtu, ve kterém se zamýšlelo?

Pavel RŮŽIČKA, člen sněmovního výboru pro obranu /ANO/:
Ano, já jsem to tady řekl jakoby řečnickou otázku, že se o tom můžeme zabývat, samozřejmě, já budu hrozně rád, pokud se dostanou BVP v tom počtu, v jakém jsou naplánovány, já jsem o tom přesvědčen. Musíme si uvědomit, že je to obrovsky složitá komodita, že tam je z hrozně moc parametrů na jednotlivé vyhodnocení, že zase, firmy se můžou odvolat. Já bych jenom poukázal, já teď úplně přesně nevím, co to je za typ, ale britská armáda má obdobnou techniku v Ascodu, nemůže s tím jet víc jak 30 km v hodině, protože to hučí a ti vojáci prostě v tom nevydrží. Takže já jsem zase rád, že ta armáda a to Ministerstvo obrany to pečlivě vybírá, že skutečně přehodnotí ty parametry, abychom se nedostali do situace, že za takový obnos peněz koupíme něco, co v konečný fázi bude mít nějakou vadu nebo těm vojákům nebude vyhovovat. Samozřejmě jsem si vědom toho, taky bych byl radši, kdyby to bylo podepsáno před volbami, určitě, tak, abysme si mohli říct dobře, byly 4 základní projekty, myslím dělo ráže 155, a BVP, 4 základní projekty, které jsme potřebovali, aby se dotáhly, 3 se podařily, bohužel tady to se možná podepíše, já nevím, těsně po volbách.

Páté jsou vrtulníky, které se také podařily.

Pavel RŮŽIČKA, člen sněmovního výboru pro obranu /ANO/:
Jasně a vrtulníky se podařily, takže zase opravdu jako nesmíme být furt jenom skeptičtí.

Pavel RŮŽIČKA, člen sněmovního výboru pro obranu /ANO/:
Ale tohle je největší zakázka v dějinách Česka. Proto se na to ptám. A my jsme o tom bavili ostatně, myslím, spolu přímo tady v Událostech, komentářích někdy v květnu, kdy vy jste vyjádřil opatrný optimismus, že to snad do voleb bude podepsáno.

Ono to může mít ještě jedno úskalí, zdražují se suroviny. A to, co vlastně teď třeba v tom průzkumu nebo v těch cenových nabídkách a na co máme v rozpočtu nějakých 56, 54 miliardy, tak může bohužel být kvůli nárůstu těch cen vyšší. Takže my tím odkládáním toho nákupu vlastně ty BVP prodražujeme, protože víme, že i v souvislosti s covidem všechny ty suroviny jdou zásadním způsobem nahoru. Není to jenom 10, 20 %. Prostě je to 50, 70 %. Takže to možná i donutí třeba armádu, aby přemýšlela o tom, jestli skutečně to má být těch 210 kusů, jestli to mají být všechny typy, které požadovali, to znamená od těch štábních, průzkumných, bylo jich, myslím, 8 těch typů, protože skutečně se může stát, že ta částka přesáhne zásadním způsobem to, s čím se počítá.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Mě by zajímalo, jestli do toho můžou nějakým způsobem, úplně poslední otázka na závěr, vstoupit volby.

Upřímně řečeno, myslím si, že ministr obrany, který vzejde po volbách, možná to bude znovu pan ministr, nebo to bude někdo nový, tak musí být střelec sám o sobě, aby všechny ty akvizice ustál, aby ustál vůbec tu pozici. Ale že by byl zas až takový střelec, že by třeba v prvním týdnu nebo měsíci podepsal zakázku za 54, 60 miliard bez toho, aniž by si nechal posoudit a udělat od právníků nějakou analýzu, to si myslím, že se nestane. A už to tady bylo u předchůdců pana ministra Metnara, pana Stropnického, který vzkazoval paní ministryni Šlechtové, že to má v mašličkách, a v mašličkách to nebylo a vlastně ty projekty pak dotáhnul do konce až pan ministr Metnar. Takže určitě nikdo nebude automat na podpisy.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Růžičko, jak vy to vidíte?

Jako třeba
ODS bude koaliční partner a půjde všechno rychleji a já osobně si myslím a jsem v tom optimista, jako na tom výboru pro obranu takový ty zásadní strany, jako je ODS, my v tom máme...

Neřešili jsme politiku.

Pavel RŮŽIČKA, člen sněmovního výboru pro obranu /ANO/:
Neřešili jsme politiku. My jsme si jasně řekli, že chceme řešit obranu České republiky a že politiku dáme stranou. A já jsem za to hrozně rád, že ty 4 roky se nám to na tom výboru podařilo. A myslím si, že výbor pro obranu pod vedením paní předsedkyně v tom měl hodně silné slovo.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já můžu slíbit, že tu politiku v příštích týdnech a měsících úplně stranou dát nebudeme moct, protože právě o koalicích se tady v Událostech, komentářích budeme ještě asi hodně bavit. Děkuju mnohokrát za to, že jste byli hosty Událostí, komentářů. Hezký zbytek večera.

Děkujeme za pozvání, hezký páteční večer.

Děkujeme.

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu