8. září 2021

Pro základnu NATO v Česku jsem všemi deseti

(Týdeník FORUM) S poslankyní a starostkou ODS o bezpečnosti Česka, kterou ohrožuje (nejen) prezident. Jana Černochová se dlouhodobě v Poslanecké sněmovně věnuje tématům kolem obrany. Je přesvědčena o tom, že Česko by mělo začít dodržovat své závazky vůči NATO a dávat dvě procenta HDP na obranu. V rozhovoru pro Týdeník FORUM se jasně zastala prezidentem ostřelované Bezpečnostní informační služby a uvedla, že by uvítala základnu Severoatlantické aliance na českém území.

Jak podle vás pracuje česká BIS?

BIS pracuje dobře. To, co si poslední více než rok zažívá pan Koudelka a celá jeho organizace, si nezaslouží ani on, ani lidé kolem něj. Pan prezident se rozhodl, že bude proti panu Koudelkovi postupovat tímto způsobem. Teď se to posunulo ještě dál a do souboje mezi Pražským hradem a BIS byl zatažen ještě premiér. Já jako dlouholetá členka Bezpečnostního výboru a předsedkyně Výboru pro obranu vím, že BIS dělá spoustu věcí, které nemůže zveřejňovat. Zpravodajské služby se nemohou chlubit svojí prací, to za ně musíme odpracovat my, politici. Těžko mohou reagovat na nějaké útoky, byť pan Koudelka prostřednictvím svého mluvčího nějakou reakci dát musel, protože došlo k zásadnímu obvinění. Není pravda, že by BIS jakýmkoli způsobem odposlouchávala ústavní činitele.

Není však řeč jen o ústavních činitelích, ale zejména o prezidentově poradci Martinu Nejedlém. Nebylo by na místě, aby se o něj BIS zajímala?

To, že pan Nejedlý a lidé z okolí pana prezidenta mají nadstandardně blízké vztahy s některými zástupci Ruské federace, je holý fakt. Nepřekvapilo by mě, pokud by BIS sledovala lidi z prezidentova okolí, a to i kvůli bezpečnosti jeho samotného. On má kolem sebe osoby bez bezpečnostních prověrek. Kdo jiný než kontrarozvědka má věnovat prezidentovi maximální pozornost? Zeman sice tvrdí, že nemá mobil, ale pokud používá telefony těchto lidí, je to hodně zvláštní. Pak mohou zpravodajské služby dělat, co chtějí, ale pan prezident ohrožuje sám sebe i Českou republiku.

Souvisí podle vás s touto kauzou Zemanovo sdělení, že by mohl vetovat návrh státního rozpočtu?

Pan prezident si hledá nástroje, které může uplatňovat vůči panu premiérovi. Rozpočet se bude, předpokládám, schvalovat až po říjnových volbách. Pokud uspějeme, budeme snad mít šanci promlouvat do politiky v nadcházejícím období a chceme některé věci změnit. Obrana přišla o tři miliardy. Je tu ale spousta předvolebních položek, které jsou jen dárečky pro voliče, a to zejména od paní ministryně Maláčové. Na dotažené digitalizaci státní správy by se dalo ušetřit 7-10 miliard, na snížení počtu státních úředníků 10-15 miliard. Slevy na jízdném šest miliard. To jsou věci, které by občan až tak nepocítil.

Je cílem koalice SPOLU naplňovat závazek vůči NATO výdaje dvě procenta HDP na obranu?

Stoprocentně. Jsem ráda, že jsme součástí NATO. Nesmíme být černý pasažér. I premiér Babiš americkému prezidentovi slíbil, že pro to Česká republika udělá všechno. Obrana přijde o tři miliardy a vnitřní dluh je něco kolem sto miliard korun. Pokud chceme, aby Česko bylo bezpečnou zemí, prostředky najít musíme. Věčné dilema zbraně, nebo máslo, do bezpečné země nepatří. Svět nebude bezpečnější, buďme na to připraveni. Armáda vždycky vytahuje všechny kaštany z ohně za vládu. Ať jde o boj s covidem, o pomoc při povodních a tornádech. Jsme na to zvyklí a je to v pořádku, ale je třeba, aby si vláda uvědomila že sahat na rozpočet těm, kteří stáli v první linii, je hloupost.

Jaký je Lubomír Metnar ministr?

Spolupracovalo se mi s ním celkem dobře, jen si myslím, že někdy měl za resort bojovat více. Dvě procenta HDP už mohla být v zákoně a nemuseli bychom se řídit mávnutím ručky paní Alenky. Je špatné, že v době konjunktury, kdy byl ministrem Martin Stropnický, se prostředky promrhaly a neinvestovalo se.

Myslíte si, že se na postoji vlády vůči armádě projevilo, že koalici podporuje KSČM?

Rozhodně. Viděli jsme to na konci minulého rozpočtového roku. Komunisté vládu vydírali a prosadili pozměňovací návrh, který armádě sebral 10 miliard. My jsme jako členové Výboru pro obranu bojovali celé první čtvrtletí, aby byly peníze do resortu vráceny. Armáda nefunguje tak, že by svoje akvizice plánovala ze dne na den. Způsobilo to obrovský problém a muselo se sahat na mandatorní výdaje. Je navíc nutné držet krok s modernizací. A to se zastavilo, protože nebylo možné nic plánovat.

Mladá iniciativa z ODS Česko.plus navrhuje, aby na našem území byla základna NATO. Byla byste pro?

Byla bych pro všemi deseti. Když v Rusku slavili, že se jim podařilo, že u nás nebude radar, šlo o klíčový moment. Kdyby tu tento návrh byl, rozhodně ho podpořím. Je jen otázka, zda má současná americká administrativa zájem dál expandovat v Evropě, protože má hodně aktivit v Polsku nebo v pobaltských zemích. Kdyby tato nabídka přišla, neměli bychom váhat.

Pokud by v příští vládě byla koalice SPOLU, bylo by na místě vyvinout v tomto směru iniciativu?

Určitě. Pokud budeme ve vládě, jasně ukážeme, že chceme patřit na Západ se vším, co k tomu patří. Tedy s dodržováním závazků, s jasným pojmenováním toho, kdo je přítel a kdo hrozba. Není možné, aby se k Česku někdo choval tak, jako se chovali dva agenti GRU, kvůli kterým umírali lidé. Rusko se nám za to ani neomluvilo, naopak celou věc ještě bagatelizovalo. To je špatný způsob, jak se v diplomacii posunout dál. Ale samozřejmě ne všechno z Ruska je špatné, je spousta lidí, kteří odešli právě proto, že jim nevyhovuje Putinův režim. Není možné uplatňovat princip kolektivní viny.

Jestli se po volbách vymění vláda, jaký bude její největší úkol?

Snížit dluh státního rozpočtu, vybojovat další fázi boje s covidem. Měli bychom začít pracovat na důchodové reformě, protože paní Maláčová nepředvedla celé volební období vůbec nic. Měli bychom dodržet dvě procenta HDP vůči NATO. Chceme, aby Česko mělo kvalitní a dobře zaplacené pedagogy, lékaře, vědce, příslušníky bezpečnostních sborů a vojáky. To jsou základní atributy, které musejí vždy fungovat.

(Autor: Johana Hovorková)

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2