26. srpna 2021

Zdeněk Hřib je arogantní a jako primátor neschopný

(eXtra.cz) Alexandra Udženija (ODS) patří mezi největší kritiky Zdeňka Hřiba (Piráti). Primátor Prahy svou funkci podle zastupitelky Magistrátu hlavního města vůbec nezvládá a neplní sliby, které dal svým voličům. "Zajímalo by mě, za co přesně bych pana Hřiba mohla pochválit? Asi jen za fotky na sociálních sítích. Má je pěkné," říká pro eXtra.cz Udženija. I kvůli zkušenosti z komunální politiky si proto s Piráty nedovede představit případnou povolební koalici ve Sněmovně.

Delší dobu kritizujete primátora Zdeňka Hřiba. Co podle vás dělá špatně? Spíš bychom se měli ptát, co vůbec za ty tři roky pro Prahu udělal?

Odpověď je nic. Srovnejme si realitu s předvolebními sliby. Před volbami slibovali, jak bude oprava komunikací probíhat koordinovaně a "chytře". Realita? Praha je totálně rozkopaná, doprava kolabuje a Pražané trčí v nekonečných kolonách. Piráti měli vždy plná ústa digitalizace a realita je, že nám i na městských částech na několik dní vypadávají systémy a dokonce byl ochromen skoro dva týdny celý Institut pro plánování Prahy, protože přes něho někdo těžil bitcoiny, což znamená, že primátor Hřib, který má IT v kompetenci, není schopen ani magistrátní informační systém elementárně ochránit, natož rozvíjet. O Portálu Pražana, kde byly utopeny desítky milionů a nikdo ho nepoužívá, ještě v budoucnu určitě také uslyšíme. Transparentnost, kterou se Piráti zaklínají, pan primátor také dovedl k dokonalosti.

Na co narážíte?

Připomenu jen výměna ředitelů velkých městských firem bez výběrového řízení nebo historicky první tajné hlasování na Radě hlavního města Prahy, kde si hlasovací lístky pan primátor odnesl domů v kapse svého saka a už je nikdy nikdo neviděl. Přidejme k tomu úplně nesmyslné zdražení P+R parkovišť a MHD, zdražení vodného a stočného, poplatků za odpad, nájmů v obecních bytech, daně z nemovitosti, příprava mýtného systému do centra, projedený rozpočet na primátorovy poradce a placené funkce koaličních politiků, okruhy v nedohlednu a mnohé další. Zajímalo by mě, za co přesně bych pana Hřiba mohla pochválit? Asi jen za fotky na sociálních sítích. Má je pěkné. Ta fotka, jak se po Praze prochází s košíčkem, se jeho poradcům extra vydařila.

Kdybyste měla srovnat primátorství Hřiba s Adrianou Krnáčovou, kdo by si vedl lépe?

Adriana Krnáčová měla chuť a drajv. Její problém byl, že to neuměla a neměla nikoho, kdo by jí pomohl. Mrzí mě, že Adriana Krnáčová měla tak obrovské předsudky vůči ODS, že s námi na začátku nechtěla ani jednat. Poté, co jsme se osobně poznaly, jsme zjistily, že kdybychom to dělaly spolu, tak Prahu posuneme mílovými kroky dopředu. Ale pak už bylo pozdě. Byly jedny volby za druhými a nebylo myslitelné, abychom my v Praze jako ODS udělali koalici s ANO. Ale i tak jsme Adrianě z opozičních lavic xkrát pomohli, protože jsme upozadili politikaření a upřednostnili rozvoj města. Pan primátor Hřib to nejen neumí, ale ani nechce. Jeho rozvoj a vedení města prostě nezajímá. Jen se podívejte na jeho arogantní styl jednání. To je něco otřesného.

Které problémy podle vás trápí Prahu nejvíce?

Určitě doprava - stav dopravních komunikací. Postup při jejich opravě je naprosto tristní a magistrát se o svém postupu neobtěžuje informovat ani dotčené městské části, natož aby něco koordinoval. Místo koordinace zkouší na Pražanech pan Hřib svoje sociální inženýrství - tuhle ucpe celé Holešovice, tam zase postaví cyklopruhy na Plzeňské tak, že ve špičce neprojede sanitka do Motola atd. Jsou to naprosto nepromyšlené zásahy motivované ideologickou snahou nacpat cyklopruhy snad i na Karlův most a přesvědčit Pražany, že řidiči jsou nepřátelé města. Takový typický třídní boj. Pak určitě bydlení. To bylo s prominutím keců o dostupném družstevním bydlení a zatím co se zřídilo bambilion komisí a poradních orgánů, sepsaly se stohy studií, ze všech developerů se udělali zločinci, v Praze je katastrofický nedostatek bytů a tento fakt šroubuje ceny do astronomických výšin. A na závěr bych řekla bezpečnost - to bude v Praze vždy důležité téma a i když Praha rozhodně nepatří mezi nebezpečná města, vždy je co zlepšovat.

Jaká navrhujete pro ony problémy řešení?

V dopravě je priorita číslo jedna dostavba okruhů, které odvedou zbytnou tranzitní dopravu mimo území Prahy. Pak je také nutné skutečně začít koordinovat dopravní uzavírky, protože to, co se děje teď, je opravdu neúnosné. Řidiči musí v současné době v Praze čelit až 70 dopravním uzavírkám a v některých vytížených lokalitách je doprava zablokována i několika uzavírkami najednou. To opravdu musí skončit. Proto na zářijovém jednání zastupitelstva pražská ODS navrhne opětovně zřízení funkce dopravního koordinátora, který by měl za úkol zlepšit koordinaci dopravních omezení a zprůjezdnit totálně ucpanou Prahu. Co se týká bydlení, tak je nezbytně nutné začít stavět bytové domy a nejenom o tom mluvit. A přestat developerům aktivisticky házet klacky pod nohy. Protože dokud bude takto drastický deficit bytů na trhu, tak se ze začarovaného kruhu nedostaneme. U bezpečnosti je krok číslo jedna: více strážníků do ulic. Na všech městských částech jsou podstavy a nikdo to neřeší. Že prý nejsou finance. Tak se ptám, jak to, že jsou peníze na platy Hřibových poradců a všech pirátčíků, kteří nalezli do městských firem a institucí, a nejsou peníze na platy strážníků?

Po zkušenosti s pražskými Piráty, dovedete si s nimi představit případnou koalici po volbách do Sněmovny?

Abych řekla pravdu, tak si to představit nedovedu. Nejvíce jsem s Piráty v nesouladu, protože jsou strašně destruktivní a revoluční. Ale oni to mají v názvu strany, tak se není asi čemu divit. Všichni víme, že povolební jednání budou velmi těžká a komplikovaná. Největší slovo tady mají voliči. Ti rozdávají karty a pak je na nás politicích, jak s těmi kartami naložíme. Teď je před námi úkol přesvědčit voliče, že koalice SPOLU má plán, schopnosti a hlavně odbornost, jak Českou republiku skutečně posunout vpřed a zlepšit život našich občanů. Patříte mezi nejvýraznější političky ODS, přitom nekandidujete do Poslanecké sněmovny. Proč? Důvod je prostý. Práce komunální političky mě dokonale naplňuje. Jsem blíže občanům, mám možnost řešit jejich každodenní problémy a starosti a moje práce má často okamžité výsledky. I když mě tentokrát hodně kolegů přemlouvalo, abych do Sněmovny kandidovala, mluvila jsem o tom i s panem předsedou Fialou. Ale ve finále všichni respektovali moje rozhodnutí nekandidovat.

Co říkáte na nejnovější předvolební průzkumy, které ukazují velký náskok ANO před koalicí SPOLU? Čím si to vysvětlujete?

Hnutí ANO je, ať se nám to líbí, nebo ne, v současné době relevantní společenskou silou. Andrej Babiš má odpovědi na některá témata, která jistou část voličů trápí. Je jen na nás, abychom pro ně byli kýženou změnou. Já věřím, že se nám to částečně daří, o čemž svědčí i růst volebních preferencí koalice SPOLU. Věřím, že parlamentní volby máme šanci vyhrát. Souhlasíte s tím, že koalice vyloučila případnou povolební spolupráci s ANO? Souhlasím s tím, že spolupráce s Andrejem Babišem není možná. Už jenom proto, jak zaklekává na naše podnikatele a živnostníky, jak nezvládl koronavirovou krizi a jakou krizi důvěry občanů ve stát pod jeho vládou zažíváme. Ale o tom, jak konkrétně bude vypadat situace po volbách, v současné chvíli skutečně nemá smysl spekulovat. Na to si počkejme. ODS a koalice SPOLU udělá vše pro to, aby vyhrála volby a sestavovala příští vládu, která dá Česko konečně dohromady. To je náš prvořadý úkol a ne vymýšlení povolebních strategií a porcování medvěda, který ještě běhá po lese.

(Autor: Jiří Charvát)

Rozhovor vyšel na serveru Extra.cz.

Alexandra Udženija

předsedkyně Výboru kontrolního ZHMP
místostarostka městské části
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí