17. června 2021

Pražská ODS: Aplikace Technické správy komunikací obsahuje zásadní bezpečnostní chyby spojené s nakládáním s osobními údaji

(www.ods.cz/region.prazsky) Systém TSK pro elektronické podání žádosti o zábor obsahuje zásadní bezpečnostní chyby spojené s nakládáním s osobními údaji. To konstatoval výbor pro IT a Smart City zastupitelstva hlavního města Prahy. Výbor zároveň doporučil aplikaci ihned odstavit. Na stránkách aplikace se začala zobrazovat informace o její odstávce, z důvodu údržby.

Chyby nalezl zastupitel Jiří Kubíček. Na minulém jednání zastupitelstva nám byla předložena informace k problematice umístění restauračních zahrádek, která obsahovala prezentaci TSK k Elektronickému podání žádosti o zábor. S likvidací předzahrádek jsem hrubě nesouhlasil, a proto jsem celý materiál detailně znovu prozkoumal, včetně aplikace, kterou radní prezentovali jako usnadnění pro ostatní žadatele o zábor," vysvětluje Jiří Kubíček.

Asi během 20 minut našel v aplikaci několik vážných bezpečnostních chyb, ihned proto o věci informoval zastupitelský výbor.

Výbor pro IT a Smart City přijal na můj návrh usnesení, ve kterém konstatuje, že aplikace Elektronického podání žádosti o zábor TSK obsahuje zásadní bezpečnostní chyby spojené s nakládáním s osobními údaji a doporučil Radě hlavního města Prahy, aby nechala aplikaci odstavit z provozu a zajistila její zabezpečení. Problematické je i to, že aplikaci vytvořila a pro TSK provozuje firma CDSw - City Data Software, spol. s r.o., kterou TSK v minulém roce celou koupila. Veškerá odpovědnost za toto pochybení jde tedy za TSK," uzavírá Kubíček.

Ing. Jiří Kubíček je zastupitelem od ledna tohoto roku. Je odborníkem na IT a členem Svobodných. Do pražského zastupitelstva kandidoval s Tomášem Štampachem na kandidátce ODS a oba jsou členy jejího zastupitelského klubu.