15. června 2021

ODS: Podporujeme navýšení platů pedagogů na úroveň 130 procent průměrné mzdy

(www.ods.cz) Poslanci ODS jednoznačně podporují návrh zákona, který zajistí navýšení pedagogických platů na 130 % průměrné mzdy. Právě toto navýšení slíbily strany vládní koalice, ale v současné chvíli odmítají návrh podpořit. S tím občanští demokraté zásadně nesouhlasí a podporují navýšení platů pro pedagogy. Zároveň informují, že chtějí zařadit na plénum Sněmovny bod, který se týká reformy systému dotací. Situace kolem premiéra Babiše je stále více znepokojující, proto chtějí projednat dotační systém. Za velmi důležité pokládají také projednání zákona o elektronických komunikacích, který by zajistil rychlejší a dostupnější internet na území ČR. V neposlední řadě upozorňují na velký úspěch opozičních stran – vyřazení Rosatomu z dostavby Dukovan.

„Návrh zákona o pedagogických pracovnících pokládám za velmi důležitý. Tento návrh mimo jiné garantuje, že by se mzdy pedagogů dostaly na úroveň 130 % průměrné mzdy. Připomínám, že je to cíl, kterého chtělo dosáhnout mnoho stran, a především vládní koalice. Je to věc, která byla pedagogům slíbena a najednou vidíme, že hnutí ANO a ČSSD se k tomuto návrhu nemají a nejsou připraveny návrh zákona podpořit. Opět jejich slova zůstávají pouze u slibů. Jde o zásadní věc, která má dopad na budoucnost České republiky. Pandemie jasně ukázala, jaké jsou problémy v českém školství a vzdělávacím systému. Bez kvalitních škol a dobrého vzdělání nemůže v budoucnu naše země prosperovat. Základem jsou dobří učitelé, kteří budou adekvátně a důstojně ohodnoceni. Jsem přesvědčen, že bychom v této situaci měli návrh zákona schválit tak, aby pedagogové dosáhli na 130% plat,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Na plénum Sněmovny chceme zařadit bod k projednání, který se týká reformy systému dotací. Stále víc a víc nás znepokojuje dění kolem Andreje Babiše. O systému dotací se chceme pobavit a zajistit, aby peníze na rozvoj ČR směřovaly především k malým a středním podnikatelům, nikoliv k nejbohatšímu miliardáři Babišovi. Dotace by měly pomáhat malým a středním zemědělcům lépe chránit vodu a půdu. Chceme šetřit peníze daňových poplatníků, které jsou dnes neoprávněně vypláceny jednomu z nejbohatších Čechů. Babišovy firmy získávají ročně téměř 2 miliardy korun. To jsou peníze, které bezesporu stojí za to, aby byly využívány lépe. Obáváme se, aby problémy spojené s Andrejem Babišem neohrozily čerpání evropských dotací, které by mohla EU pozastavit. Chceme zajistit, aby český daňový poplatník nepřišel o své peníze a nadále bylo možné čerpat evropské dotace,“ konstatuje místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

„Dostupný a rychlý internet na celém území je důležitý pro rozvoj ČR a její ekonomiky. V uplynulých letech jsme představili několik návrhů, jak zlepšit dostupnost rychlého internetu a jak vše legislativně i technicky zařídit. V novele zákona o elektronických komunikacích, která se bude projednávat tento týden, je několik pozměňovacích návrhů, na kterých jsme se podíleli a které znamenají reálné zlepšení a zjednodušení dalšího rozšiřování sítí nové generace. Pokud se podaří schválit naše návrhy, bude to znamenat snazší pokládání sítí nové generace podél silnic II. a III. třídy. Tím odstraňujeme největší problém České republiky v dostupnosti rychlého internetu v odlehlejších oblastech. Chceme, aby lidé ve všech místech republiky měli spolehlivé a rychlé připojení k internetu,“ vysvětluje místopředseda ODS Martin Kupka.

„Chtěl bych zdůraznit velké vítězství opozice ve věci dostavby jaderného zdroje v Dukovanech. V důsledku dlouhodobého a systematického tlaku opozice, ale také v návaznosti na odhalení ruského útoku ve Vrběticích, vláda a vicepremiér Havlíček přistoupili na naše řešení a vyloučili Rosatom z této dostavby. Díky tomu nemáme důvod nadále blokovat projednávání třetího čtení nízkouhlíkového zákona a pustíme tento zákon do Senátu,“ dodává poslanec ODS Pavel Žáček.