8. června 2021

ODS: Covid pas zjednoduší cestování napříč EU během covidové pandemie

(www.ods.cz) Evropský parlament schvaluje výslednou dohodu mezi Radou EU, Komisí a Evropským parlamentem na zřízení tzv. covid pasu. Ten by měl být jednotným evropským certifikátem dokládajícím, že jeho držitel podstoupil očkování, test, nebo prodělal nemoc covid-19. Europoslanci ODS tento návrh podpořili.

Jan Zahradil připomíná, o co ODS usilovala při projednávání v Evropském parlamentu: „Pro nás bylo důležité, aby nedošlo k diskriminaci těch, kteří ještě nemůžou mít ukončené očkování, například kvůli svému věku. Jsme rádi, že pas lze získat i dalšími způsoby než pouze očkováním, např. testem nebo prodělanou nemocí.“

„Rádi bychom se všichni vrátili do doby předcovidové, která umožňovala volné cestování napříč EU bez nutnosti dokládání speciálních certifikátů a potvrzení. To v tuto chvíli kvůli probíhající pandemii nelze, proto Evropská komise navrhla alespoň jednotný formát certifikátu, který toto cestování usnadní. Jeho vydání bude zdarma, získat jej mohou jak ti, kteří již podstoupili očkování, tak ti, kteří mají negativní test, nebo již nemoc covid-19 prodělali. Na jednotlivých členských státech pak bude, jaká pravidla, lhůty atp. nastaví. Certifikát pouze dokládá pravdivost uvedených údajů,“ uvedl dále Alexandr Vondra.

„Jedním z našich cílů také bylo, aby se jednalo pouze o dočasné opatření po dobu pandemie, nikoli trvalý stav. To finální podoba obsahuje, nařízení bude platné pouze po dobu 12 měsíců. Doufejme, že postupující očkování tento interval ještě zkrátí,“ dodal Jan Zahradil.