6. května 2021

CNN Prima News: Hamáčkova cesta do Ruska? Jako by si Švejk hrál na Kissingera

(CNN Prima News) Příliš valné mínění o plánované cestě vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy nemá poslanec ODS Marek Benda. V pořadu 360° Pavlíny Wolfové Hamáčkovo počínání zhodnotil úsměvně, když využil literární postavu dobrého vojáka Švejka a respektovaného exšéfa americké diplomacie Henryho Kissingera. Benda dodal, že Česko vyšlo z diplomatické krize z Ruskem zatím dobře.

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Hamáčkovu hojně propíranou cestu do Ruska zhodnotil Marek Benda slovy, že „je to, jako když si Švejk hraje na Kissingera“. Využil tak postavy dobromyslného, leč nepříliš moudrého českého vojáka a bývalého amerického ministra zahraničí, který je dodnes uznáván po celém světě. „Ono to ale tak moc nefunguje,“ dodal dlouholetý poslanec ODS.

Ministr vnitra chtěl podle svých slov cestu do Ruska pouze hrát jako kamufláž před odhalením, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 stáli ruští agenti. Tvrdí, že neměl v plánu do Ruska vycestovat. Přesto však došlo ke sjednání schůzek s ruským ministrem obchodu a šéfem Dumy, tedy ruského parlamentu. Hamáčka měl na cestě doprovázet i bývalý předseda slovenské Národní rady Andrej Danko, který má k Rusku velmi blízko. Sám ministr vnitra hlásá, že to celé byla pouze nahraná akce, která jej mimo jiné „stála přátelství s Dankem“.