1. května 2021

SPOLU restartujeme podnikání v Praze, hlásí pražští lídři koalice SPOLU

(www.ods.cz/region.prazsky) Koalice SPOLU zahájila pražskou část volební kampaně. Kandidáti, které dnes na Petříně představila lídryně pražské kandidátky Markéta Pekarová Adamová, chtějí SPOLU restartovat podnikání, dostavět pražský okruh nebo vrátit děti do škol. Dvojkou kandidátky bude poslankyně Jana Černochová. Volebním lídrem KDU-ČSL je přednosta Kliniky revmatologie a rehabilitace 3. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice Tom Philipp.

„V minulém roce přerušilo činnost téměř 100 000 podnikatelů. Vládní restrikce nejvíce pocítili pražští podnikatelé, pozastavit živnost jich muselo 17 tisíc. Od začátku roku muselo přerušit podnikání dalších 44 tisíc živnostníků. Řada podniků v Praze hlásí, že znovu už neotevře. Na vině je vláda, která ze slibované bilionové pomoci poskytla podnikatelům sotva desetinu. Pro restart podnikání v Praze spolu uděláme maximum,“ říká lídryně pražské kandidátky SPOLU a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která rovněž upozorňuje na klesající zájem o podnikání, což svědčí o nedůvěře lidí v ekonomiku a její budoucí vývoj. Vládní politika v době covidu podle Pekarové ohrozila i statisíce zaměstnanců a rodin.

„Meziročně přibylo na úřadech práce 80 tisíc nezaměstnaných. Více než jindy proto nyní musíme zpružnit trh práce. Podpoříme flexibilní formy zaměstnávání, práce na částečný úvazek musí být výhodná jak pro zaměstnance, tak pro firmy. Rodinám zase pomůžeme valorizací rodičovského příspěvku, který chceme umožnit čerpat i prarodiči. A pro všechny chceme, aby žili v příjemném prostředí. Proto podpoříme výsadbu stromů, ozeleňování střech domů a zadržování více vody ve městech,“ představuje plány koalice SPOLU předsedkyně TOP 09.

Zásadní je pro koalici SPOLU rovněž návrat dětí a studentů do škol.

Naše děti odnesly neschopnost vlády a staly se rukojmími nepromyšlených opatření. Následky si mohou s sebou nést ještě roky. Děti nejsou pokusná morčata, na kterých může vláda zkoušet, zda funguje to a ono. To musí přestat! Vraťme děti a studenty do škol! Zajistěme jim neinvazivní a kvalitní testy! Sundejme jim náhubky a vraťme jim normální život,“ říká místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS a starostka MČ Praha 2 Jana Černochová. Nejen ve světle událostí posledních dní zdůrazňuje, jak důležité je pro naši zemi udržení prozápadní orientace.

„SPOLU udržíme prozápadní orientaci naší země. Zajistíme, aby naše armáda byla konečně armádou 21. století a Česká republika nebyla černým pasažérem v NATO a plnila závazek výdajů na obranu ve výši 2 % HDP do roku 2025. Je nepřijatelné, aby naši vojáci dále používali techniku, na které jezdili ještě jejich otcové na vojně,dodává Jana Černochová.

Lídrem KDU-ČSL v Praze je přednosta Kliniky revmatologie a rehabilitace 3. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice Tom Philipp. Mimo oblast, které se věnuje profesně, řadí mezi své priority zrychlení stavebního řízení.

„Česko zažívá také krizi bytovou, bydlení speciálně v Praze je už nyní finančně nedostupné pro stále širší okruh obyvatel. Musíme lidem umožnit bydlet důstojně v průběhu celého jejich života, velmi chybí startovací byty pro mladé rodiče i bydlení pro seniory s jejich specifickými pohybovými potřebami. Chci využít své dlouholeté zkušenosti z komunální politiky a jako zákonodárce usilovat o urychlení stavebního řízení i samotné výstavby nových bytů, aniž by to vedlo k přílišnému zahuštění sídlišť a tím poškození současných obyvatel. Řešení vidím například ve využití brownfieldů,“ říká volební lídr KDU-ČSL v Praze Tom Philipp.

„Jako lékař velice silně vnímám potřebu pacientů těšit se z bezpečného a přívětivého prostředí během hospitalizace, ale i později, při doléčování a dlouhodobé péči po návratu domů. Naše zákony tomu zatím nejsou přizpůsobené. Navrhnu proto takové změny legislativy, které přinesou zkvalitnění ústavní, domácí i hospicové péče. Investice do těchto oblastí se bohatě a okamžitě vrátí celé společnosti,“ zdůrazňuje Tom Philipp.

Lídři koalice v závěru tiskové konference představili hlavní slogany koalice SPOLU pro volební kampaň v Praze:

SPOLU restartujeme podnikání v Praze,
SPOLU digitalizujeme Prahu,
SPOLU dostavíme pražský okruh,
SPOLU vrátíme děti do škol a zajistíme jejich kvalitní vzdělání,
SPOLU za zelené město,
SPOLU na Západ, ne do Kremlu,
SPOLU usnadníme život rodinám.

Pořadí kandidátky koalice SPOLU V Praze:

1.

Markéta Pekarová Adamová