30. dubna 2021

SPOLU: Představujeme program „SPOLU dáme Česko dohromady“ a kandidáty do sněmovních voleb

(www.ods.cz) „SPOLU dáme Česko dohromady,“ takový název nese volební program koalice SPOLU. 300 odborníků v 10 programových týmech na něm pracovalo přibližně 1 800 hodin. Koalice vsází na zdravé veřejné finance, nízké daně, moderní vzdělávání, plnění závazků NATO nebo ochranu životního prostředí. V následujících týdnech budou expertní týmy detailně představovat jednotlivé programové oblasti. Středopravá koalice představila také lídry krajských kandidátek.

„Program ‚SPOLU dáme Česko dohromady‘ ukazuje opravdovou sílu koalice SPOLU. Naši experti v 10 programových týmech ve spolupráci s odborníky, zaměstnavateli, podnikateli, zaměstnanci a dalšími dotčenými skupinami vytvořili dokument, se kterým se může ztotožnit každý, kdo chce moderní, vzdělanou a konkurenceschopnou Českou republiku, která je pevnou součástí Západu, zajímá se o kvalitu životního prostředí a pomáhá těm, kteří si sami pomoct nemohou,“ říká lídr koalice SPOLU Petr Fiala a dodává: „Chceme ozdravit veřejné finance, proto povýšíme fiskální ústavu na ústavní zákon. Rozhodně nepůjdeme cestou zvyšování daní, naopak zavedeme daňovou brzdu, která určí hranici, nad kterou nebude možné daně zvyšovat. Chceme vzdělanou společnost, proto navýšíme rozpočet školství na 5,2 % HDP a garantujeme, že učitelé budou pobírat 130 % průměrné mzdy. Počítáme také s reformou vzdělávacích programů, abychom dosáhli souladu vzdělávacího systému s nároky 21. století. Do konce volebního období dosáhneme výdajů 2 % HDP na obranu, abychom naplňovali spojenecké závazky a byli schopni čelit moderním hrozbám. Do zahraniční politiky vrátíme sílu hodnot, podporu demokracie a lidských práv. To je jen zlomek toho, co lidem nabízíme. Jsem na celou koalici opravdu hrdý, těším se, až budeme moci program prosazovat a SPOLU dáme Česko dohromady.“

„Koalice SPOLU nabízí kompetentní, promyšlený a reálný program, který je nadějí pro naši zdecimovanou zemi. Po zkušenostech z posledních let je zcela jasné, že potřebujeme vládu schopných lidí a plejádu dobrých řešení, abychom se konečně přestali zmítat v současném chaosu. Z pohledu KDU-ČSL se program SPOLU věnuje důležité pomoci rodinám, seniorům a lidem, kteří potřebují sociální služby, bez kterých se sami neobejdou. Zlepšování podpory pro tyto naše spoluobčany je pro nás velmi důležité. Zdravý život nás všech se však neobejde ani bez čisté vody a ovzduší nebo dobré půdy. Chránit krajinu, ve které žijeme, starat se o životní prostředí, snižovat emise a vyznávat udržitelný životní styl pro nás i budoucí generace je něco, co naše koalice SPOLU považuje za zcela klíčové,“ říká předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Vedle skvělých osobností, kandidátů, je pro občany nejlepším kompasem, dle něhož se řídí před rozhodnutím, koho volit, program. Na programu SPOLU pracovalo 10 týmů, 300 expertů a společně jsme vytvořili materiál, který dokazuje, že naším cílem je vyvést zemi z marasmu, ve kterém se nachází. Naprosto zásadní je pro nás ochrana přírody a prostředí, v němž žijeme. Chceme vrátit vodu do krajiny, účinně podpořit rodinné farmy a malé, střední i začínající zemědělce. Dalším generacím totiž musíme zemi předat v lepším stavu, než v jakém jsme ji dostali. A to dokážeme právě s naší vizí, jak řešit výzvy, před nimiž stojíme,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Volební program koalice SPOLU a kompletní kandidátky