21. dubna 2021

Levnější plyn nesmíme vyměnit za Vrbětice a dva mrtvé

(www.parlamentnilisty.cz) Myslím, že bychom měli dorovnat počet vyhoštěných diplomatů, maximálně snížit jejich počet. Pouze tato reakce umožní znovu budovat vzájemné vztahy na nových základech. Pochopitelně za předpokladů, že žádní ruští špioni už u nás nic nevyhodí do povětří a nikoho nezabijí. To řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS, místopředseda výboru pro bezpečnost a člen výboru pro obranu Pavel Žáček. Podle něj by se měly v muzeích připomínat projevy státního terorismu páchané Sovětským svazem, aby byla vidět návaznost.

Ve svém komentáři ke kauze „terorismus ve Vrběticích“ píšete, že důkazy mluví jasně. Můžete alespoň naznačit, co jste se dozvěděl na jednání výboru pro bezpečnost od šéfů Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky a Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiřího Mazánka?

Byli jsme s kolegy poslanci ve výborech pro bezpečnost a pro obranu seznámeni s rozsáhlou prezentací, doplněnou řadou dalších ústních informací, včetně odpovědí na naše všetečné otázky. V zásadě všichni jsme konstatovali, že souhrn informací a dokumentů soustředěných orgány činnými v trestním řízení i zpravodajskými službami tvoří jednotný důkazní celek vedoucí k označení nejpravděpodobnějších pachatelů, tedy příslušníků speciální jednotky ruské vojenské zpravodajské služby.

Informací z různých zdrojů bylo soustředěno tak velké množství, že to donutilo představitele vládní exekutivy, zejména tedy premiéra Andreje Babiše a prvního místopředsedu vlády Jana Hamáčka, dramaticky reagovat - vypovědět dvě ruské zpravodajské expozitury v rozsahu osmnácti osob. A že se jim do tohoto postupu příliš nechtělo, je myslím z jejich chování úplně jasné.

Ministr Hamáček, který se nejdříve chystal na cestu do Moskvy za Sputnikem, nakonec musel osobně vypovědět ruské špióny. Není to totální absurdní paradox? Musel to zkousnout dokonce i Miloš Zeman, velký příznivec Ruské federace a prezidenta Putina. Takže z mého pohledu, jako člena obou výborů zapojených do řešení otázek souvisejících s národní bezpečností a obranou České republiky, šlo jednoznačně o důkazy zapojení cizí moci a konkrétních příslušníků ruských tajných složek.

Pro veřejnost to totiž tak jasné není. Budete podporovat odtajnění zprávy BIS, která se toho týká?

Souhlasím s názory, že v úplnosti odtajnění není možné, a to s ohledem na nadále probíhající řízení dozorované státními zástupci, ale i na charakter některých informací, včetně těch, které mají původ v zahraničí. Ani my jako členové výboru jsme nebyli seznámeni s celým spisem, ale pouze s nejdůležitějším sumářem zjištěných informací.

Premiér Andrej Babiš již svá tvrzení relativizoval s tím, že ruští agenti neútočili proti Česku, ale útočili na zboží. Co vy na to?

Mezitím se Andrej Babiš omluvil a vzal svá slova zpět. Celou situaci ve Sněmovně zpochybňují pouze zástupci KSČM a SPD. Jinak všichni hodnotíme ruskou akci ve Vrběticích z roku 2014 jako projev státního terorismu. Včera ve večerních hodinách přistoupila většina Sněmovny na tento pohled výboru pro obranu a přijala v tomto smyslu usnesení, podporující další razantní kroky vlády.

Ohledně výbuchu ve Vrběticích proběhl v roce 2016 ve Zlíně soud, při němž byli nakonec všichni omilostněni. Takže to byla kouřová clona?

Kouřová clona to nebyla. Klíčové informace, které zacílily pozornost bezpečnostních složek jednoznačně na ruské pachatele z řad vojenské zpravodajské služby GRU, přišly až v roce 2018, po útocích novičokem v britském Salisbury.

Tolik omílaná "kauza ricin" skončila vlastně fraškou. Šlo o vzájemnou nevraživost dvou ruských diplomatů. Opravdu se nebojíte, že by současná velkolepá prohlášení kolem agentů Hlavní správy rozvědky (GRU) mohla skončit podobně?

Vraťme se zpět v čase. Pokud některý z příslušníků ruského aparátu, ať už z jakýchkoliv důvodů anonymně předá našim kompetentním orgánům informace o chystaném útoku jedem na vybrané představitele naší veřejné správy, mají bezpečnostní složky dělat, že se to nestalo?

Podle mého názoru je profesionální reakcí zajistit bezpečnost všech veřejně činných osob, kterých se to mělo týkat. Podívejme se v kontextu Vrbětic, čeho jsou ruští zpravodajci schopni. To přece musíme brát vážně a zodpovědně. Nebojím se v tomto ohledu ničeho, navíc jako poslanec českého parlamentu, skládající slib věrnosti České republice, pochopitelně věřím výhradně českým bezpečnostním složkám a nikoliv nedůvěryhodným ruským orgánům.

Měli bychom s Ruskem - po přetlačování v tom, kdo vyhostí více diplomatů - přerušit diplomatické vztahy?

Myslím, že bychom měli dorovnat počet vyhoštěných diplomatů, maximálně snížit jejich počet. Pouze tato reakce umožní znovu budovat vzájemné vztahy na nových základech. Pochopitelně za předpokladů, že žádní ruští špioni už u nás nic nevyhodí do povětří a nikoho nezabijí.

Jaké to může mít společensko-hospodářské následky? Zdražení plynu a ropy, vzájemné pogromy či třetí světová válka?

To se může stát, nicméně důsledky ruské agresivní akce jsou tak závažné, že nemůžeme Vrbětice a dva mrtvé české občany vyměnit za zdražení plynu anebo ropy. Pogromy vylučuji, takovéto věci jako vypovídání diplomatů se čas od času stávají, a my musíme udělat vše, aby se nic podobného neopakovalo.

Třetí světovou válku vylučuji, i když Ruská federace dělá vše, aby obnovila válečný konflikt na východní Ukrajině. Provokativní přesuny ruských vojsk a vojenské techniky něčemu takovému bohužel nasvědčují. Ale to nemá žádný vztah k řešení důsledků akce ruské vojenské rozvědky z roku 2014. To vše souvisí spíše s neúspěšnou vnitřní politikou Putinovy administrativy.

Měla by se v připravovaném muzeu totality v Uherském Hradišti či muzeu nesvobody v Praze objevit expozice o podobných zásazích autokratických režimů ve světě?

Zatím ještě v zásadě nikdo nikde v České republice neprezentoval ani dokumenty o projevech státního terorismu, a to ani příslušné paměťové instituce, spáchané předchůdcem Ruské federace, tedy Sovětského svazu. Až se tak stane, uvidíme, nakolik ruské bezpečnostní a vojenské orgány navazují a pokračují v těchto nebezpečných operacích. Určitě by bylo vhodné, aby tyto nepřijatelné excesy v rámci mezinárodní vztahů někdo veřejnosti neustále připomínal.

Rozhovor vyšel na serveru ParlamentníListy.cz.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek