21. dubna 2021

CNN Prima News: Na Rusko funguje jen síla. Nemůžeme dělat, že se ve Vrběticích nic nestalo

(CNN Prima News) Česko musí přistoupit k ještě tvrdším krokům vůči Rusku, pokud se východní velmoc rozhodla diplomatický konflikt eskalovat. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekla poslankyně a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS). Podle jejích slov totiž na Rusko platí pouze síla. Česko si navíc podle ní v aktuální situaci nemůže dovolit dělat, že se nic nestalo.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Poslanci vyzvali vládu, aby vyrovnala počet diplomatů ruské ambasády v Česku podle aktuálního množství českých diplomatických hodnostářů v Rusku. S tímto krokem plně souhlasí i Černochová, podle které by nejlepší prevencí incidentů, jako byl výbuch muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014, bylo „maximalizovat odchod ruských diplomatů z ČR a nastavit zde nová pravidla, která povedou k lepší komunikaci“.

Česko již vyhostilo 18 diplomatů, na což Rusové reagovali vyhoštěním 20 českých hodnostářů z české ambasády v Moskvě. Česko také musí podle Černochové přistoupit k tvrdším krokům. „Na Rusko funguje jen síla,“ dodala šéfka sněmovního výboru pro obranu.

Podle jejích slov Česku kvůli ruské reakci nezbývá nic jiného, než je eskalace konfliktu. „Pokud zástupci Ruské federace neuznali, že mohlo dojít k incidentu, do kterého byli zapojeni jejich lidé, odmítli to, aniž by se sešli s někým, kdo by jim k tomu mohl dát relevantní informace, jakou formou měla ČR reagovat?“ tázala se Černochová.

Česká republika se nyní před Rusy podle jejích slov nesmí zhroutit. „Zahynuli tu lidé a my si nemůžeme dovolit dělat, že se nic nestalo, sklopit podpatky a říct: Promiňte, jedeme dál. Takto brutálnímu činu musí odpovídat příslušná reakce,“ dodala Černochová v pořadu K věci.

Čekání na Zemana

Prezident Miloš Zeman se oproti jiným představitelům státu k vyvolané krizi po odhalení ruské účasti na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 dosud nevyjádřil. Za to jej kritizovali opoziční politici.

Mlčení Zemana vadí i Černochové. „Chybí mi tu vystoupení pana prezidenta. Měl by veřejnosti sdělit, jak ty věci vidí on,“ řekla poslankyně ODS s tím, že doufá, že se postaví na stranu Česka a svých občanů. Zeman by měl ke krizi promluvit až v neděli v Partii Terezie Tománkové.

Nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek bude mít podle slov Černochové hned zkraje své funkce velmi těžké jednání, protože jej čeká setkání s ruským velvyslancem Alexandrem Zmejevským. „Nic jiného mu nezbyde,“ odpověděla Černochová na dotaz, zda se nováček na resortu zahraničí zvládne se situací vypořádat.

Černochová: Krizi může odnést armáda, plyn bude proudit dál

Černochová má za to, že zhoršené česko-ruské vztahy sice budou mít na Česko dopady, ale ne tak vážné. „Nemusíme se obávat, že by sem přestal proudit plyn nebo že by se nějakým výraznějším způsobem měnil náš export,“ řekla předsedkyně obranného výboru Sněmovny ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jistý problém vidí v oblasti obrany. Armáda ČR totiž stále používá výzbroj ruské výroby, tudíž se může stát, že se zdrží dodávání náhradních dílů. Ruská technika českých vojáků je ovšem často zastaralá, a proto je v plánu přezbrojení. „Vesměs to je ruská technika, která pamatuje 70. léta minulého století,“ dodala Černochová.

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu