19. dubna 2021

Zemanovi zřejmě chybí instrukce z Moskvy, proto k Vrběticím mlčí. Vláda musí přitvrdit

(EuroZprávy.cz) Předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) považuje možné zapojení ruské tajné služby GRU do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku z roku 2014 za závažné porušení české bezpečnosti a státní svrchovanosti. „Jsme postaveni do situace, v jaké jsme ještě nebyli. Jde o akt státního terorismu. Zaráží mě, že prezident Miloš Zeman si ke svému vyjádření vzal týden na rozmyšlenou. Jeho mlčení vyznívá tak, jakože mu chybí instrukce z Moskvy. Hlava státu by se jako první měla postavit za své občany,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jana Černochová.

Je přesvědčená, že počínání důstojníků ruské tajné služby GRU, kteří jsou pravděpodobně zapojeni do explozí muničního skladu ve Vrběticích, nesmí zůstat bez odezvy. První místopředsedkyně Poslaneckého klubu ODS Jana Černochová předpokládá, že Severoatlantická aliance NATO zpozorněla. „Reakce našich zahraničních partnerů tomu odpovídají,“ tvrdí držitelka osvědčení fyzické osoby pro stupeň utajení „tajné“ a certifikátu NATO Secret. Na úterý svolává Sněmovní výbor pro obranu, jemuž předsedá, a chce na něm vyslechnout mimo jiné ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky i ministra vnitra a zahraničí Jana Hamáčka, který původně chtěl letět na tři dny do Moskvy, aby v metropoli Ruska jednal o dodání vakcín Sputnik V. „Ministr Hamáček dokonce tvrdí, že cesta byla zastíracím manévrem, ale jeho rétorice je možné věřit, anebo také ne. Zmíněná souvislost je určitě další z věcí, na které se budeme na našem jednání ptát.“

Pro zákonodárkyni ODS je po kauze Vrbětice absolutně nepřijatelné, aby ruská společnost Rosatom usilovala o zařazení do tendru o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. „Pokud by nebyla vyřazena, je to, jako kdyby vám zabezpečovací zařízení na domě instaloval člověk, který vás již jednou vykradl. Vláda tvrdí, že o dostavbě Dukovan již rozhodovat nebude, ale musí se zachovat tak, aby Rusko bylo vyřazeno již z přípravných fází,“ má jasno Jana Černochová. Starostka Městské části Praha 2 říká, že Rusko se zkrátka chová jako vždy v minulosti. „Nárokuje si věci, na něž nemá nárok. Snaží se všemi prostředky dosáhnout maxima.“ Navíc se domnívá, že ruská administrativa považuje Česko za své vazaly. „Minimálně v mysli jejich čelních představitelů je toto přesvědčení stále velmi živé. Je jen na nás a soudržnosti s našimi spojenci, zda takové počínání Rusku dovolíme,“ míní Jana Černochová, podle které je vyhoštění osmnácti ruských diplomatů z ambasády málo. „Vláda musí přitvrdit.“

Paní předsedkyně Černochová, co jako šéfka Sněmovního výboru pro obranu říkáte, že do výbuchu ve Vrběticích byla zapojena ruská tajná služba (GRU) a na kdy svoláte výbor?

Jsme postaveni do situace, v jaké jsme ještě nebyli. Jde o závažné porušení české bezpečnosti a státní svrchovanosti. Bylo nám známo, že aktivity ruských tajných služeb na našem území jsou četné, nicméně v tomto případě nejde jen o běžnou informační činnost, ale o ozbrojený útok. Je to nehorázné narušení vzájemných vztahů, tím spíš, že při této události zahynuli dva čeští občané (zbrojíři Vratislav Havránek a Luděk Petřík. - pozn. red.) a vznikla nesčetná majetková újma. Takové počínání nesmí zůstat bez náležité odezvy. Náš výbor bude jednat v úterý 20. dubna ráno. Vyslechneme mimo jiné ministra vnitra a zahraničí Jana Hamáčka a ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku a předpokládám, že dáme vládě doporučení, jak by se měla zachovat.

Souhlasíte s bývalým náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým, že účast ruské tajné služby v areálu ve Vrběticích přirovnal k napadení země, jak uvedl v ČT?

Spíš bych to klasifikovala jako akt státního terorismu. Zřejmě nebylo cílem vyvolat válku s Českou republikou, nicméně jakékoliv ozbrojené akce cizí mocnosti na území země, s níž má navázané diplomatické vztahy, jsou v rozporu s mezinárodním právem i zachováním vzájemné důvěry.

Předseda ODS Petr Fiala ke kauze Vrbětice uvedl: „Nejde to nazvat jinak než jako akt nepřátelství a státního terorismu. Česká republika bude muset reagovat nejen vyhoštěním 18 diplomatů, ale i dalšími ráznými kroky.“ Co by Česká republika měla nyní podniknout?

Vyhoštění 18 diplomatů je málo. Jednoznačně. Rusko odpovědělo tvrdší kartou, to je nepřijatelné zejména proto, že poměr diplomatické mise našich zemí byl dosud 2:1 ve prospěch Ruska. Vláda musí přitvrdit. Rovněž musí kabinet co nejdříve vyčíslit škody v důsledku vrbětických událostí a poslat účet do Kremlu.

Vy už jste na svém Facebooku avizovala, že rodiny dvou obětí výbuchu by měly být ruskou stranou odškodněny. Jak chcete zmíněného záměru dosáhnout?

Jedná se spíše o úlohu vlády, jako opoziční politička k tomu nemám žádné účinné nástroje. Na sněmovním výboru pro obranu budu prosazovat, abychom směrem k vládě vyslali požadavek, aby se o odškodnění zasadila.

Nemělo by nyní zpozornět NATO?

Předpokládám, že zpozornělo a reakce našich zahraničních partnerů tomu odpovídají.

Co říkáte reakci prezidenta Miloše Zemana, který je jinak prokremelsky orientovaný, ale rozhořčenou rétoriku premiéra Andreje Babiše podpořil? Přitom k celé kauze se má vyjádřit až v neděli.

Jeho prvotní reakce ve mně vyvolává dojem, že mu nezbývalo nic jiného. Zaráží mě, že prezident Miloš Zeman si ke svému vyjádření vzal týden na rozmyšlenou. Jeho mlčení vyznívá tak, jakože mu chybí instrukce z Moskvy. Hlava státu by se jako první měla postavit za své občany a požadovat omluvu i odškodnění.

Jak je možné, že pravda o výbuchu ve Vrběticích vyplouvá až sedm let po explozi? Vy osobně jako předsedkyně sněmovního Výboru pro obranu jste neměla žádné náznaky od BIS, s níž jste díky své funkci ve spojení?

Nedisponovala jsem žádnými informacemi, BIS je spíše partnerem příslušné sněmovní kontrolní komise a výboru pro bezpečnost, ale ani ty neinformuje o živých kauzách. A proč se tyto věci dozvídáme až nyní, zjistím až při jednání našeho výboru a budu se ptát i na další věci, třeba kdy zmíněné informace získali členové vlády.

Do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 jsou zapletení stejní agenti ruské tajné služby GRU jako do otravy Sergeje Skripala v anglickém Salisbury o čtyři roky později, a to důstojníci ruské vojenské rozvědky GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin. V České republice se nejdříve prokázali ruskými pasy na jména Alexander Petrov a Ruslan Boshirov. Policie České republiky po nich vyhlásila pátrání. Lze asi těžko předpokládat, že by se zdržovali na českém území…

Určitě nepředpokládám, že by se zde pohybovali, nicméně policie splnila svou povinnost, která je pro zachycení pachatelů nezbytná. Nejsem naivní a nepředpokládám, že by Rusko své agenty vydalo k trestnímu stíhání, přesto my ze svých postupů nesmíme slevit.

Mně osobně přišlo, že o kauze ve Vrběticích se nikdy příliš nehovořilo a vyšetřování incidentu mířilo do ztracena. Souhlasíte?

Nesouzním s vámi, ta kauza určitě ve své době rezonovala, protože samozřejmě lokální efekt byl nedozírný. Škody sahají až do výše jedné miliardy korun, pochybnosti vyvolávaly postupy vlády i tehdejší regionální reprezentace a vše mělo dopady na životy mnoha lidí. Pravdou je, že povahou činu to nemělo nikdy rozměr akce zahraničních rozvědných služeb, ale spíše nedbalostního trestného činu. Možná proto vrbětická záležitost v posledních letech nepoutala tolik pozornosti. Nicméně jako zákonodárci jsme se snažili ji v mnoha ohledech důsledně věnovat.

Proč vlastně byl ve Vrběticích muniční sklad, a to ještě v blízkosti civilistů?

Muniční sklad zde byl historicky, ale v době výbuchu se již nejednalo o vojenský objekt. Jednalo se o sklad demilitarizovaný a užívaný komerčními společnostmi zbrojního průmyslu. Jeho poloha není v rozporu s předpisy a má určité nároky na zabezpečení. Kde došlo k chybě, to je však těžké dle dostupných informací odhadovat.

Nepřetrvává v myslích Rusů, že jsme stále jejich vazaly?

Domnívám se, že minimálně v mysli jejich čelních představitelů je toto přesvědčení stále velmi živé.

Nepřijde vám podivné, že ve chvíli, kdy měl ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček zdůvodnit, proč měl vlastně letět do Moskvy, tak najednou se objeví tak závažné podezření?

Nemyslím si, že vše vzniklo jako reakce na plánovanou misi. Ministr Hamáček dokonce tvrdí, že cesta byla zastíracím manévrem, ale jeho rétorice je možné věřit, anebo také ne. Zmíněná souvislost je určitě další z věcí, na které se budeme na našem jednání ptát.

Domníváte se, že ruská společnost Rosatom je nyní definitivně ze hry v tendru o dostavbu Dukovan. BIS už v minulosti varovala, že Rusové představují bezpečnostní riziko? Nyní je asi nepředstavitelné, že by Rusové mohli být v čemkoli naším partnerem.

Pro mne je jejich účast absolutně nepřijatelná. Pokud by nebyla vyřazena, je to, jako kdyby vám zabezpečovací zařízení na domě instaloval člověk, který vás již jednou vykradl. Vláda tvrdí, že o dostavbě Dukovan již rozhodovat nebude, ale musí se zachovat tak, aby Rusko bylo vyřazeno již z pípravných fází.

Považujete nynější konflikt s Ruskou federací, kdy spojenci vyhošťují její diplomaty, za nejzávažnější od konce studené války?

Pravděpodobně ano, ale tato situace trvá již několik let. Vše začalo válkou v Gruzii. Rusko se zkrátka chová jako vždy v minulosti. Nárokuje si věci, na něž nemá nárok. Snaží se všemi prostředky dosáhnout maxima. Tím to nechci bagatelizovat. Je jen na nás a soudržnosti s našimi spojenci, zda takové počínání Rusku dovolíme.

(Autor: Petr Třešňák)

Rozhovor vyšel na serveru EuroZprávy.cz.

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2