17. dubna 2021

Tohle je akt války v době míru. Rusko nesmí do tendru na Dukovany

(FORUM 24) Poslanec ODS Pavel Žáček se v rozhovoru pro deník FORUM 24 vyjádřil k oznámení, že příslušníci ruské tajné služby GRU v roce 2014 spáchali útok ve Vrběticích, kde při výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích zahynuli dva lidé. Podle Žáčka jde o naprosto bezprecedentní situaci, po níž by mohla být „poslána domů“ v podstatě celá ruská ambasáda v Praze a na niž by měly reagovat mezinárodní organizace.

Co se vlastně momentálně děje?

České bezpečnostní složky, zejména orgány činné v trestním řízení, byly schopny rozplést kauzu z roku 2014, tzn. výbuch skladu ve Vrběticích. Evidentně identifikovaly pachatele a propojily je s ruskou zpravodajskou službou GRU a s nějakým jejím útvarem zvláštního určení, jehož zástupci se v té době pohybovali na území České republiky a zavinili ten výbuch a smrt našich občanů.

Je reakce české strany adekvátní?

Myslím si, že bychom mohli poslat domů v zásadě celou ambasádu. Uvědomme si, že jde o útok na svrchovanost České republiky, že to je útok v době míru na svrchovaný stát, který je součástí NATO a Evropské unie. Jde o životy lidí a o obrovské škody na soukromém i veřejném majetku. Jde o nepřátelský akt, o bojovou akci ruské vojenské rozvědky. Jestliže bylo řečeno, že vypovídáme osmnáct diplomatů, tedy zpravodajských důstojníků, je otázkou, zda bychom neměli snížit počet příslušníků ruské ambasády v Praze. Tohle je bezprecedentní akt, který se dá zařadit do kontextu jejich útoků, které tato jednotka vykonala od Velké Británie až po Bulharsko.

Můžeme tuhle informaci považovat za oznámení toho, že Ruská federace, její tajná služba, provedla na českém území teroristický útok?

Ano. Označuji to za ostrou akci, nebo bojovou akci, jak se tomu říká v terminologii ruských zpravodajských služeb. Jde o naprosto bezprecedentní věc, všichni víme, že žijeme v míru a ne za nějaké vojenské situace.

Co by se teď mělo dál dít?

Veřejnost by měla být seznámena se situací. Minimálně je nutné začít v parlamentu. Určitě bychom měli iniciovat jednání Výboru pro obranu PSP ČR, protože se to týká Vrbětic, tedy vojenského objektu. Měli bychom být podrobně seznámeni s výsledky vyšetřování našich bezpečnostních složek. Měli bychom od Ruské federace měli velmi tvrdě požadovat, aby nám byli dva příslušníci vojenské rozvědky, po nichž pátrá česká policie, vydáni, aby mohli být postaveni před soud.

Vy jste jako poslanec neměl dopředu žádné informace o tom, co premiér spolu s ministrem vnitra oznámí?

Z různých náznaků, které se v posledním týdnu objevovaly, jsem věděl, že se něco děje a že nějaká reakce přijde. Nicméně se vším se dopodrobna, jak předpokládám, seznámíme v příslušných orgánech sněmovny.

Měla by tato věc mít vliv na to, kdo bude vpuštěn do tendru na dostavbu Dukovan?

Zcela jednoznačně. Domnívám se, že tato akce vyřešila otázku, zda bude přizvána do tendru pro dostavbu jaderného bloku v Dukovanech Ruská federace přizvána nebo nikoli. To, co si dovolili, je akt války. S takovýmto partnerem do žádného tendru jít nemůžeme. Myslím si, že ta otázka je tímto vyřešena a každý, kdo bude dále chtít podporovat zapojení ruských subjektů do tohoto strategického projektu, bude jednat v rozporu s bezpečnostními zájmy České republiky, proti její svrchovanosti a proti těm dvěma mrtvým, kteří zahynuli po této ruské akci ve Vrběticích.

Měly by na celou věc reagovat mezinárodní organizace jako NATO nebo Evropská unie?

Rozhodně. Ten útok evidentně udělali ti samí příslušníci toho speciálního útvaru ruské vojenské rozvědky, kteří páchali i jiné útočné akty v Evropě. Měli bychom plně informovat naše partnery, doufám, že se tak stalo, a spolu s nimi přijímat další opatření.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek