16. dubna 2021

ODS: V případě exekucí hlasujeme v zájmu starostů a obcí

(www.ods.cz) Teritorialita exekutorů podle Svazu měst a obcí ohrozí možnosti vymáhání pohledávek, proto se občanští demokraté rozhodli starosty podpořit a hlasovat v souladu s dopisem, který SMOČR poslancům rozeslal a před teritorialitou varuje. ODS podpořila také návrhy na veřejnoprávní ‚milostivé léto‘, humanizaci mobiliárních exekucí i urychlené ukončení části bagatelních exekucí za pomoci státního rozpočtu.

„Naším hlasováním vycházíme vstříc všem obcím a starostům, kteří se vyslovili proti teritorialitě exekutorů. Předseda svazu měst a obcí k takovému hlasování ostatně vyzval oficiálním dopisem. Obce mají často problémy s vymáháním pohledávek a praxe, kdy si zvolí exekutora, který je schopen svou práci udělat dobře a v rozumné době chrání zájmy všech daňových poplatníků. Nebudeme podléhat lobby exekutorské komory, která se snaží teritorialitu prosadit. Kdo hlasoval pro teritorialitu, hlasoval proti zájmům měst a obcí,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Skutečnost, že celý průběh projednávání se soustředil pouze na zájem exekutorů (a části neziskových organizací) na zavedení teritoriality, svědčí o mělkosti debaty. ODS stojí na straně věřitelů, neboť viníkem situace je dlužník, který neplní své dobrovolně přijaté závazky nebo veřejné sankce. Dluhy se mají platit, jen se dlužník nemá stávat trvalým otrokem věřitele. ODS podpořila návrhy na veřejnoprávní ‚milostivé léto‘, humanizaci mobiliárních exekucí i urychlené ukončení části bagatelních exekucí za pomoci státního rozpočtu. Pro řešení vícečetných exekucí je mnohem vhodnějším řešením přechod do insolvenčního řízení (osobního bankrotu), který byl před nedávnem výrazně ulehčen,“ říká předseda ústavně právního výboru za ODS Marek Benda.