30. března 2021

ODS Praha: Obce i kraje testování dětí zvládají. Nevidí důvod, proč bránit jejich bezpečnému návratu do školních lavic

(www.ods.cz/region.prazsky) Požadujeme, aby vláda změnila metodiku plošného testování dětí při návratu do škol. Zkušenosti krajů i obcí z pilotního testování pro návrat dětí do škol opakovaně potvrdily, že vládou pořízené antigenní testy nejsou pro plošné testování dětí vhodné. Naše děti si zaslouží více pozornosti a péče a není na místě na nich šetřit.

Plánované otevření škol a školek aktuálně nemá žádnou koncepci, informace jsou zmatečné a neúplné. Pedagogům, rodičům i dětem docházejí síly. Návrat dětí do škol má být podmíněn plošnými testy dvakrát týdně. Řada škol v krajích a obcích testování s předstihem vyzkoušela a výsledek zní: NEVHODNÉ! Vláda ale tyto zásadní poznatky opakovaně a vytrvale ignoruje. Místo toho od stolu prosazuje invazivní testy s nízkou senzitivitou a za podezřele nejnižší cenu.

Vyzýváme proto Vládu České republiky a jmenovitě zejména premiéra Andreje Babiše, ministra vnitra Jana Hamáčka, ministra zdravotnictví Jana Blatného a ministra školství Roberta Plagu, aby začali naslouchat obcím a krajům, které mají jasný zájem: bezpečně a trvale otevřít školy, které zřizují.

„Již několik měsíců probíhá pilotní testování dětí na Covid-19, které organizují obce či kraje. Praha 6 a Praha 9 udělaly pro nalezení optimálního řešení maximum. Pilotní testování ukázalo, že je nutné vynechat nepříjemný stěr z nosu. Pravidelné PCR testy ze slin, prováděné v domácím prostředí a jejich vyhodnocování metodou poolování, může přinést optimální a všemi akceptovatelné řešení, které dokáže odhalit spolehlivě i nebezpečné mutace, kterých se vláda bojí. Pak můžeme základní školy otevřít ihned a pro všechny žáky. Vláda musí přestat šetřit na nepravém místě,“ říká Marie Kubíková, radní pro školství Prahy 6 za ODS a dodává: „Mateřské školy musíme otevřít okamžitě a vynechat i používání roušek u takto malých dětí. Ráznými kroky by bylo možné dostat v krátkém čase epidemii pod kontrolu a od nákladného testování začít poté rychle ustupovat.“

Testování ve školách by rozhodně mělo probíhat tak, aby všechny zúčastněné strany měly k vybrané formě testů důvěru a pozitivní přístup, protože jedině tak bude moci probíhat plynule a efektivně.

Dosavadní pokusy řešit tento problém zcela zkrachovaly. Ministr školství Plaga, který má spolu s ministrem zdravotnictví Blatným přijít s konkrétním plánem a předložit jasná a přesvědčivá data, nechává místo toho ministra vnitra Hamáčka objednávat nekvalitní a levné antigenní testy pro naše děti. O celém výběrovém řízení vláda zatvrzele mlčí, byť tento nákup vykazuje řadu pochybností a nejasností. Tento přístup vládních představitelů je důvodem, proč má Česká republika nejdéle zavřené školy v celé Evropě (35 týdnů.) Tento přístup zároveň dehonestuje všechny, kteří se snaží udržet proces vzdělávání v chodu. Žádný plán, žádná podpora, žádné informace, jen pochybnosti, zklamání a nedůvěra v čistotu celého procesu zajištění testů,“ říká Tomáš Portlík, místostarosta Prahy 9 a zastupitel hlavního města Prahy za ODS.

Kvůli uzavření škol trpí emocionálně nejen děti, ale i rodiče, z nichž mnozí mají výrazně nižší příjmy, protože jsou s dětmi dlouhodobě doma a nemohou plnohodnotně pracovat. Mnohé rodiny se díky tomu propadají do hlubších dluhových pastí, exekucí a jen zoufale přihlíží tomu, jak vláda každý týden říká: „Ještě vydržte!“

„Jako bývalá kantorka a ředitelka školy a nyní starostka MČ Praha 5 odpovědná za oblast školství na radnici velmi intenzivně vnímám drtivý dopad uzavřených škol na naše děti. Roční výpadek ze školní docházky s sebou nese mnoho problémů a z nich ty vzdělávací se zdají méně závažné. Jako alarmující vnímám důsledky na duševním zdraví. Odborné, profesní i rodičovské organizace bijí na poplach. U dětí v lepším případě dochází ke ztrátě motivace a nedostatku radosti. Chybí jim sociální kontakty, zdravé konflikty, pociťují prázdnotu a nudu. V horším případě se prohlubují deprese a úzkosti, roste riziko sebepoškozování a sebevražd, především u náctiletých. Tyto děti a jejich rodiče situaci doma už nezvládají a nevědí, co mají dělat. Z těchto důvodů je otevření škol nutností a je naší povinností co nejrychleji a zároveň bezpečně docházku dětí umožnit,“ říká Renáta Zajíčková, starostka Prahy 5 za ODS.

Praha 2 měla testování připravené ve chvíli, kdy došlo k uzavření škol. Jana Černochová, starostka Prahy 2 za ODS k tomu dodává: Na Dvojce jsme připraveni otevřít mateřské i základní školy prakticky ihned. Zajistili jsme očkování pro všechny učitele ZŠ i MŠ a v tento okamžik máme proočkováno cca 80% z nich. Už nemají strach postavit se za katedru a učit a moc si jejich přístupu, jako starostka, vážím. Neustálé prodlužování nouzového stavu, nejdéle zavřené školy v celé Evropě, netransparentnost výběru dodavatelů zdravotních pomůcek (roušek, respirátorů, testů etc.) zaregistroval už asi každý. Nedělejte z našich dětí pokusné králíky ve vaší laboratoři pokusů-omylů. Už toho bylo dost!