5. února 2021

Pokuta pro ministerstvo obrany za zakázku na vrtulníky je obrovským selháním, situací se musí okamžitě zabývat premiér

(www.ods.cz) Prohlášení předsedkyně sněmovního výboru pro obranu

Jana Černochová: „Na středu 10. února od 7 hodin svoláváme mimořádné jednání výboru pro obranu, který se bude zabývat fatálním pochybením Ministerstva obrany při podpisu smlouvy na víceúčelové vrtulníky, v jehož důsledku resort obrany dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu 550 milionů Kč.

Vyzývám v této souvislosti také premiéra Babiše, aby se bezodkladně začal zabývat personální situací na Ministerstvu obrany a vyvodil z tohoto pochybení odpovídající důsledky. Pokud máme navyšovat prostředky na armádu a pokud toto navyšování má mít nadále širokou politickou podporu, nemůžeme si dovolit, aby tyto byly následně promrhány na stamilionových pokutách a aby docházelo k dalšímu rozkladu tohoto resortu.

Byť je rozhodnutí o pokutě nepravomocné, přesto je alarmující. Tím spíš, že stížnost na postup v této zakázce leží i u Evropské komise. Je neuvěřitelné, že k takovému selhání může dojít u zakázky se strategickým významem. Od ministra budeme chtít na jednání výboru slyšet, zda není nákup ohrožen, jak situaci vyřeší a jaké z tohoto selhání vyvodí důsledky.

Odpovědnost za pokutu jde především za tehdejším náměstkem pro akvizice Filipem Říhou, který po tzv. dobrovolné rezignaci na svůj post před rokem právě v tomto týdnu usedl na ministerstvu obrany do nově vytvořeného místa již devátého náměstka ministra. Je s podivem, že ačkoli agendy ministerstva výrazněji nenarostly, o to víc přibylo náměstků. Pane premiére, tímto se nedá promlčet!“

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu