18. prosince 2020

Vyděračský potenciál komunistů vůči vládě dneškem nekončí

(FORUM 24) Dnešní zásadní škrt v rozpočtu ministerstva obrany představuje velký reputační problém České republiky vůči spojencům v NATO, potvrzuje místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost a člen výboru pro obranu Pavel Žáček (ODS). V rozhovoru pro deník FORUM 24 zároveň upřesňuje, jak Babišovou vládou způsobený výpadek prostředků ohrozí armádu a za jakých okolností by měl ministr obrany Lubomír Metnar odstoupit.

Vláda Andreje Babiše, která spolu s komunisty a ČSSD připravila armádu o 10 miliard korun, se dušuje, že se tyto prostředky do rozpočtu vyhrazeného modernizaci armády v březnu beztak vrátí. Je to pravda, nebo se jedná o argumentační podvod a účetní fígl?

Když se nad tím člověk zamyslí, tak musí dospět k závěru, že to nedává úplně smysl. Máme snad věřit tomu, že by komunisté sváděli tyto souboje, jichž jsme právě byli svědky, i s vědomím toho, že by předmětné peníze byly za čtvrt roku zpátky? Připomínám slova ministra obrany Metnara, který prohlásil, že pokud přislíbené peníze nebudou v rozpočtu hned, tak odstoupí.

Měl by tedy Metnar odstoupit?

Nebýt toho, že to řekl veřejně, předpokládal bych, že to bude jako vždy – že je ministrům této vlády jedno, co jejich šéf, premiér Babiš dohodne. V tomto případě do toho ale vstoupil ministr, který ví, že potřebuje finanční prostředky na nákupy. Pokud by je z nějakého důvodu skutečně nedostal – což je možné, protože dneškem ten vyděračský potenciál komunistů vůči vládě pochopitelně nekončí; oni prokázali svoji sílu a do voleb budou moci tímto způsobem vládu vydírat –, vláda tím může, a také bude trpět až do konce volebního období.

Je hlavní škoda v symbolické rovině – čímž nemá být řečeno, že by byla jakkoli méně závažná, anebo budou ještě horší konkrétní dopady pro armádu?

Ta symbolická politická rovina je velmi důležitá, protože to není signál jen vůči nám občanům nebo politikům, nebo vůči armádě, ale je to především signál vůči NATO. Tam bude nutné hodně vysvětlovat, protože premiér Babiš, kudy chodil v zahraničí, včetně Bílého domu, tudy potvrzoval náš závazek, že směřujeme ke dvěma procentům HDP na obranu, a dnes podlehl nátlaku jednoho z politických subjektů, který od začátku nechce akceptovat, že jsme nedílnou součástí NATO, a tímto způsobem může torpédovat naši důvěryhodnost v rámci našich závazků. O tom, že ta situace byla od začátku velmi dramatická, svědčí i veřejné vystoupení náčelníka generálního štábu Aleše Opaty před několika týdny – což nikdy v minulosti nebylo.

Generál Petr Pavel ve svém prvotním vyjádření podtrhl ohrožení celého procesu modernizace armády. Co přesně a jak tento zásadní výpadek prostředků v armádě zkomplikuje?

To tak být může za předpokladu, že nedojde na ony informace, které zaznívají v zákulisí, že dohoda mezi Babišem a komunisty je jen naoko, a naopak se potvrdí, co prohlásili komunisté ve sněmovně, že by se peníze do rozpočtu ministerstva obrany už nevrátily. Pak by ovšem bylo s podivem, že by se Vojtěch Filip o tuto změnu tak bil. A vážný problém to představuje, rozpočet s tím počítá, bylo to v návrhu kapitoly ministerstva obrany a zjevně to vychází z reálného stavu akvizic v rezortu, které, když se zastaví, může to dopadnout tak, jak říká generál Petr Pavel.

Zaznívaly tu různé hlasy poukazující na to, že prostředky, které vypadly, se beztak neměly čerpat hned v lednu. To ale není rozhodující. Problémy vznikají už tím, že úředníci ministerstva obrany teď musí rozpočet upravit a zas budou mít další starost, jak ty peníze vrátit zpátky – pakliže na tuto možnost vůbec dojde. Není to tak, že jeden den odečtete deset miliard a jiný den je zase přičtete.

Má Metnar odstoupit?

Pokud by se ukázalo, že šlo jen o jakousi účetně politickou operaci uplatněnou kvůli ošálení onoho zvláštního koaličního partnera, kterým jsou komunisté, pak si myslím, že pan ministr zůstane na svém místě. Pokud by ty peníze šly někam jinam, jak to tu komunisté formálně prezentovali, tak je to na zvážení jeho setrvání ve funkci.

Komunista Filip komentuje odebrání 10 miliard armádě jakýmsi příslibem toho, že se nebudou kupovat zbraně, ale předmětné prostředky půjdou vojákům, hasičům a dalším. Není to na hlavu postavené?

Souhlasím, ty prostředky byly určeny na investice. Pokud by měly být stoprocentně naplněny ty zmíněné požadavky KSČM, pak se ony prostředky nedostanou v rozpočtu ministerstva obrany na účel, pro který byly určeny, a určitě ne v původní výši 10 miliard. Pokud bude naplněno toto, budoucnost pana ministra je podle mě jasná.

(Autor: David Horák)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek