15. prosince 2020

ODS: Kompenzace podnikatelům jsou nedostatečné, řešením je odškodňovací zákon

(www.ods.cz) Občanští demokraté nepodpoří návrh státního rozpočtu na příští rok, je podle nich špatně připravený. I přesto ale chtějí prosadit svůj návrh na úspory ve výši 80 miliard Kč. Předseda ODS Petr Fiala zároveň prohlásil, že je nutné prosadit odškodňovací zákon a vláda by měla urychleně přijít s očkovacím plánem.

„ODS vládou předložený rozpočet s více než 300miliardovým deficitem nepodpoří. Předložili jsme úspory ve výši 80,8 mld., protože stát musí začít šetřit u sebe. Snad nás v úsporách podpoří i ti, kteří se nedávno při projednávání zrušení superhrubé mzdy pasovali do role odpovědných hospodářů,“ komentoval projednávání státního rozpočtu na příští rok předseda ODS Petr Fiala, který zároveň volá po větším odškodnění podnikatelů postižených vládními omezeními: „Návrh odškodnění podnikatelů postižených koronakrizí je nedostatečný. Jediným řešením je odškodňovací zákon, který jsme předložili s dalšími opozičními stranami, a který leží ve Sněmovně a vládní koalice s ním nic nedělá. Přijetím odškodňovacího zákona budou mít podnikatelé jistotu, že v případě omezení i uzavření jejich provozů budou mít kompenzovány všechny fixní náklady a nezbytné provozní výdaje. V případě omezení provozu má stát hradit polovinu nákladů. Podobně jako kompenzace je nepřipravený plán očkování. Zatímco v Německu už vznikají očkovací centra, naše vláda vybírá zmocněnce. Každá minuta zpoždění je neomluvitelná, očkovat se musí začít hned poté, co bude vakcína dovezena do ČR.“

„Za poslanecký klub ODS jsme předložili pozměňovací návrh, ve kterém navrhujeme úspory ve výši 80 miliard korun. Myslím si, že je to největší částka, jakou kterýkoliv klub ve Sněmovně navrhl. O rozpočtové nezodpovědnosti ODS nelze v žádném případě mluvit. Neškrtáme investice, zaměřili jsme se především na provoz státu, který by měl začít šetřit v první řadě u sebe. Připomínám 17 tisíc nových státních úředníků, kteří byli přijati od roku 2013, čili od začátku vládní koalice. Chceme omezit nespravedlivé dotace, navrhujeme úspory na ministerstvu financí díky neexistující EET a mnoho dalšího. Jsme přesvědčeni, že problém veřejných financí není na příjmové straně, ale na straně výdajové. Myslíme si, že je správné nechat lidem v jejich peněženkách více peněz, jelikož je dokážou utratit mnohem efektivněji než stát. Správnou cestou je začít šetřit na straně státu a proškrtat jednotlivé nadbytečné agendy i s jejich úředníky,“ vysvětluje místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

„Aktuálním tématem je zajisté také nadcházející tendr, který se týká jaderné energetiky. Především bych chtěl zdůraznit, že ODS podporuje rozvoj jaderné energetiky jako součást energetického mixu ČR. Podporujeme dostavbu jaderného zdroje, ale zároveň požadujeme z tendru vyřadit ty země, které nepřistoupily na dohodu o vládních zakázkách – Rusko a Čína. Domnívám se, že je to klíčová otázka naší národní bezpečnosti,“ říká poslanec ODS Pavel Žáček.

„Nejdříve vláda ve 3. stupni zakázala provoz lyžařských vleků a lanovek, čímž sebrala hotelům a restauracím klientelu, nyní ve 4. stupni je sice povolila, ale pro změnu zase zavřela hotely. To je před zimní sezonou, kdy jsou největší tržby, úplně likvidační a mnozí z podnikatelů už ani neotevřou. Nestačili se ani nadechnout. Jak budou fungovat sportovní tréninky nebo lyžařské kurzy pro děti, také nikdo neví. A tak bych parafrázoval jistý slogan ‚jsme schopný národ, jen nás řídí nemehla‘,“ uzavírá poslanec ODS Jakub Janda.