1. prosince 2020

ODS: Ve Sněmovně chceme dostat rozpočet pod kontrolu

(www.ods.cz) Občanští demokraté předloží ve druhém čtení rozpočtu návrhy úspor tak, aby se veřejné finance dostaly pod kontrolu. ODS odmítá rozšiřování pravomocí ministerstva zdravotnictví v období pandemie a bude chtít řešit situaci horských středisek, která nevědí, za jakých podmínek budou moci otevřít.

„Naším cílem jsou jednoznačně nižší daně pro lidi od roku 2021. Aby od února našli více peněz na výplatní pásce, abychom jim tímto pomohli zvládnout ekonomické obtíže a pomohli oživit českou ekonomiku. To je podle nás ta správná cesta. V připravované velké dohodě by měly být zahrnuty také kompenzace pro obce a kraje a sleva na poplatníka. Jsme přesvědčeni, že dosáhneme rozumné dohody, jejímž vítězem budou nakonec občané, kteří se dočkají nižších daní a vyšších příjmů. Stejně jako v minulých letech, i letos předložíme návrhy úspor ve státním rozpočtu. Je potřeba se chovat rozumně a držet rozpočtové výdaje pod kontrolou. Není možné, aby stát neustále vybíral více peněz od lidí, které následně rozhází. Nabízíme rozumnou rozpočtovou politiku a věřím, že letos nás podpoří více politických sil, a i po výdajové stránce bude rozpočet rozumnější,“ sdělil předseda ODS Petr Fiala.

„Centrální úřad Státní hygienické služby má mít podle nového návrhu možnost rozhodovat o zavádění opatření či trasování mobilních telefonů. Tyto nápady jsou tak šílené, že jde buď o nejapný žert, nebo o přípravu na další výměnu ministra zdravotnictví. Již při prvních pokusech Ministerstva zdravotnictví na počátku léta uchopit se dalších plošných opatření mimo režim nouzového stavu bylo ze Sněmovny naprosto jasně řečeno, že nic takového neprojde. Tímto způsobem to vládě a ministerstvu neprošlo, tak to zkouší prostřednictvím podřízeného úřadu? Plošná omezení podnikání, shromažďování nebo omezení svobody pohybu musí být schvalována jen pod kontrolou vlády a Sněmovny. Návrh na jejich posunutí na úřad podřízený Ministerstvu zdravotnictví musí být jen vtip. Pokud se jedná o selektivní monitorování telefonu bez souhlasu držitele, pak by se bez individuálního souhlasu soudu jednalo o porušení Listiny i mezinárodních závazků. Zřejmě příliš naslouchají čínskému prezidentovi,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Kauza otrávené Bečvy mi stále silněji připomíná způsob, jakým se Sověti stavěli k vyšetřování černobylské havárie. Zatloukat, nemluvit, promlčet se. Ministr Brabec měl prý minulý týden při návštěvě Valašského Meziříčí skvělou náladu. Jsem zvědavý, zda mu vydrží do čtvrtku, kdy budeme Bečvu znovu řešit ve Sněmovně. Kromě čerstvých informací o utajované havárii v Deze se budu ptát i na to, jaké kroky Ministerstvo životního prostředí udělalo pro to, aby se taková katastrofa už nikdy neopakovala. Já mám totiž pocit, že zatím od sebe jen odhazují odpovědnost,“ uvedl poslanec ODS Stanislav Blaha.

„Stovky horských středisek nevědí, zda budou moci vůbec otevřít. Vláda nejedná se všemi klíčovými organizacemi, které mají vliv na provoz lyžařských středisek. Lidé netuší, jestli vůbec budu moct na hory jet. Co je tohle jiného, než zmatek a nekompetence? Ve hře je 45 tisíc pracovních míst a miliardové ztráty už tak těžce zkoušeného sektoru cestovního ruchu. To ale asi pana premiéra netrápí, ten si lyžování zajistí. Jako třeba při první vlně koronaviru, když si vyrazil do francouzských Alp. Budu chtít znát od vlády odpovědi,“ konstatoval poslanec ODS Jakub Janda.