13. října 2020

Písemná interpelace na premiéra ve věci návrhu nové azylové a migrační politiky EU

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na premiéra Andreje Babiše ve věci návrhu nové azylové a migrační politiky EU.

Vážený pane předsedo vlády,

obracím se na Vás ve věci návrhu nové azylové a migrační politiky EU, kterou 23. září 2020 zveřejnila Evropská komise v čele s Ursula von der Leyen.

Tento návrh mj. obsahuje to, že součástí nového systému má být „v krizových situacích“ takzvaná „povinná solidarita“. Ponechám stranou tento oxymóron, ale i další části návrhu jsou zcela neakceptovatelné, škodlivé pro naše zájmy a představují potencionální bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku. Ačkoliv mohu kvitovat Vaše vyjádření, po jednání s Ursulou von der Leyen, že Česká republika hodlá i nadále prosazovat posílení ochrany vnějších hranice EU a stále odmítá povinné kvóty na relokaci migrantů, nemohu se zbavit pocitu, že některé důležité pasáže nového návrhu Vám nezaslouženě unikají a měl byste nalézt spojence v odmítnutí nového návrhu EK.

Ráda bych se Vás v této souvislosti zeptala na následující dotazy:

  1. Jaký je postoj vlády České republiky k představenému návrhu Evropské komise týkající se nové azylové a migrační politiky EU?
  2. Budete aktivně prosazovat odmítnutí zmíněného návrhu EK o nové azylové a migrační politice EU? Jaké konkrétní kroky proto učiníte?
  3. Vyplynulo z jednání, že by Evropská komise vyjednala nové, a především funkční, readmisní dohody se státy odkud je největší podíl migrace do Evropy?
  4. Podpoříte povinnou relokaci migrantů v případě krize, tak jak je to navrhováno EK?
  5. Souhlasíte, aby migranti bez nároku na azyl a mezinárodní ochranu byli při návratové proceduře omezení na své svobodě?
  6. Souhlasíte, aby v případě, kdy by nová opatření pro přemístění nebo návrat migrantů selhala, mohla EK zavést tzv. "mechanismus pro mimořádné události"?

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2