29. října 2020

ODS apeluje na nového ministra zdravotnictví k řešení úhradových vyhlášek pro financování zdravotnictví v roce 2021

(www.ods.cz) Jestli něco nepomáhá zvládání koronavirové krize, tak je to střídání na postu ministra zdravotnictví. Aktuální ministr nemá v této situaci možnost 100 dnů hájení a naplno musí pracovat od první hodiny v úřadu. Ačkoliv je prioritou zvládnutí koronaviru a udržení fungování zdravotnictví, tak je potřeba myslet také na udržitelnost financování zdravotnického systému. V těchto dnech a týdnech se mají dokončit jednání o úhradové vyhlášce pro příští rok, která musí reflektovat abnormální situaci v roce 2020, aby nedopadla na zdravotnictví v roce 2021.

„Zdravotnictví je financováno na základě zálohových plateb vycházejících z výkonů lékařů v předchozím roce. Protože v roce 2020 nebylo vykonáno velké množství běžné péče, je potřeba zajistit úpravu výpočtu plateb pro rok 2021 – úhradové vyhlášky – aby se nemocnice a lékaři nepotýkali v příštím roce s nedostatkem financí na péči, která bude navíc navýšena o odložené výkony z tohoto roku. Tento stav nenastal z rozhodnutí poskytovatelů zdravotnické péče, ale z nezvládnuté druhé vlny koronaviru, v důsledku čehož došlo k pondělnímu pokynu bývalého ministra zdravotnictví Prymuly, kdy rozhodl o odkladu plánovaných zákroků pro vytvoření kapacity pro covidové pacienty v nemocnicích. Řešením je zohlednění výkonů z předcovidového roku 2019 s procentuálním navýšením, které se realizuje každoročně,“ uvádí místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR