22. října 2020

ODS: Máme čtyři opatření pro zvýšení kapacity nemocnic

(www.ods.cz) ​​​​​​​Občanští demokraté dnes navrhli sadu opatření k řešení nedostatku lůžek v nemocnicích. Kromě zachování praktické péče navrhují především zapojení kapacit lázní a zapojení specialistů do práce v nemocnicích. Důležité je podle nich také to, aby vláda byla transparentní a zveřejňovala co nejvíce dat o covidu.

„Situace je vážná. Ministr zdravotnictví otevřeně mluví o možném kolapsu zdravotnictví. Abychom mu mohli zabránit, navrhujeme řešení v těchto čtyřech oblastech:

1) Kdo bude léčit?

Důležité je zachování sítě praktiků, to se nám povede, jen pokud bude dostatek ochranných pomůcek, vybavení na online videokonzultace s pacienty a samozřejmostí jsou bonifikace za to, že budou jejich praxe dále fungovat. Měli bychom uvažovat o zapojení specialistů do léčby v nemocnicích. Specialistům klesá počet výkonů a mají specializace, které jsou v nemocnicích použitelné.

2) Kde se bude léčit?

Navrhujeme zapojení lázní, které skýtají až 22 000 lůžek pro pacienty s lehčím průběhem nemoci, nebo pro ty, kteří potřebují sociální hospitalizaci. Lázně už mají zdravotnický personál, který by se mohl po krátkém proškolení ihned zapojit, jde až o téměř 500 lékařů.

3) Jak se to zaplatí?

Praktici by měli být bonifikováni za to, že budou jejich ordinace nadále fungovat, nasazení specialistů v nemocnicích by mohlo být ohodnoceno jejich průměrným měsíčním výkonem, aby nepřišli o peníze kvůli poklesu výkonů. Musíme také ekonomicky podpořit lázně tak, aby zvládaly péči o nemocné a aby na celé situaci netratily.

4) Čím se vláda řídí?

Musíme zvýšit kapacitu testů, abychom vycházeli z co nejpřesnějších čísel – přišli jsme s návrhem zákona, který by umožnil provádět testy na covid v lékárnách, ať ho vláda využije, nabízíme jí to. ÚZIS musí veřejnosti zpřístupnit veškerá data o covidu. Není možné, aby si je schovával pro sebe, zvýší to důvěru veřejnosti v opatření, a zároveň zvýší ochotu je dodržovat,“ vysvětluje místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda.

„Minulý týden jsme přišli s doporučením využít kapacitu lázní, což byl důležitý podnět pro vládu a já věřím, že se naplní. To je zároveň odpověď na jednu z nejvážnějších otázek – jak pomoci s nedostatkem zdravotnického personálu. 1 500 zdravotníků, kteří jsou v českých lázních, by výrazně usnadnilo zvládnout nápor vážně nemocných, kteří nyní budou směřovat do zdravotnických zařízení. 22 000 lůžek a 1 500 zdravotníků – jasná a konkrétní pomoc. Je to další ukázka toho, kdy se snažíme v krizi jako opozice přijít s konkrétními a praktickými návrhy, jak problém řešit a budeme s nimi přicházet i v dalších dnech. Chceme, aby vláda dala k dispozici co nejvíce informací veřejnosti. Volání po odpovědném přístupu musí provázet otevřený postoj vlády k informování veřejnosti, jaká je situace. Na závěr mám jednu konkrétní výzvu, která směřuje k tomu, jak se lépe postarat o nemocné. Výzva ke všem, kteří prodělali covidové onemocnění. Darujte, prosím, krevní plazmu, která prokazatelně pomáhá nemocným,“ doplňuje místopředseda ODS Martin Kupka.