11. října 2020

ODS: Zdravotnictví musí fungovat i s koronavirem. Máme konkrétní plán

(www.ods.cz) ​​​​​​​Podle občanských demokratů musí být zdravotnictví schopné obsloužit i pacienty s jinými diagnózami než covid-19. Předseda poslaneckého klubu ODS to dnes řekl v Otázkách Václava Moravce. Nejsilnější opoziční strana zároveň představila vlastní plán, jak toho dosáhnout. Důležité je podle ní především důsledné oddělení covidových a necovidových pacientů a zachování primární a plánované péče.

„Počítáme s důsledným rozdělením tzv. sociální a akutní hospitalizace, tedy rozdělení pacientů, kteří potřebují skutečně akutní péči a těch, kteří jsou v nemocnicích kvůli tomu, že ‚nemají kam jít‘. Měli bychom také důsledně oddělovat covidová a necovidová zdravotnická zařízení. Měli bychom udělat také všechno pro to, abychom zachovali primární péči a plánovanou péči v zařízeních, kde nebude hrozit, že se potkají pacienti s covidem a bez něj,“ vysvětluje šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Klíčová je také otázka financování zdravotnických zařízení. Vzhledem k nárůstům pacientů s covidem dojde v některých zařízeních k významnému poklesu běžných výkonů, které pak nebudou nemocnicím uhrazeny. Ministerstvo musí urychleně přijít s plánem, jak toto řešit. Dokážu si představit například zachování výše plateb z předcházejícího roku bez ohledu na výkonovou složku a speciální příplatky pro odběrná místa a laboratoře. Uvažovat bychom měli také nad zvláštním ohodnocením zdravotníků, kteří se starají o pacienty s novým typem koronaviru,“ říká místopředseda sněmovního zdravotního výboru za ODS Bohuslav Svoboda.

Obdobná opatření navrhovali občanští demokraté už v květnu.

dokument: planODS (pdf)