17. září 2020

ODS Praha: Praha chce víc odběrových míst

(www.ods.cz/region.prazsky) Na návrh ODS přijalo Zastupitelstvo hlavního města Prahy podporu nových opatření na zamezení šíření koronavirové infekce.

Vzhledem k nárůstu počtu nakažených i velmi negativních dopadů na ekonomiku hlavního města dnes zastupitelé jednohlasně přijali usnesení na podporu razantního rozšíření počtu odběrových míst o patřičně vybavené lékárny. Zároveň bude prověřena možnost okamžité personální pomoci Hygienické stanici hl. m. Prahy.

Praha nemůže být závislá pouze na jednání a rozhodování vlády, ale vzhledem k negativním dopadům na život Pražanů musí okamžitě vyvíjet vlastní aktivity a řešení. Jsem velmi rád, že jsme se dnes dohodli napříč všemi stranami. Všem za to mnohokrát děkuji, uvedl k dnešnímu usnesení Tomáš Portlík, předseda pražského regionálního sdružení a zastupitel hl. města Prahy. Na finální podobě usnesení se totiž podíleli zastupitelé z koaličních i opozičních stran.

V posledních dnech jsme svědky dlouhých front na odběrových místech, na které si Pražané zcela oprávněně stěžují. I proto chceme, aby v Praze bylo dostatečné množství odběrových míst, kde by si obyvatelé Prahy mohli nechat udělat test, dodává předsedkyně klubu Alexandra Udženija.

Systém včasného a rychlého testování je přitom klíčový. Osoby s negativním testem a jejich okolí nemusejí být zbytečně omezováni. Přesným monitoringem pak mohou nemocnice uvolnit své kapacity pro potřebné pacienty a to i s jiným onemocněním. Zapojením lékáren s profesionálním zdravotním personálem se tak Praha připojí například k New Yorku, kde byla situace jedna z nejhorších na světě.

Zastupitelstvo zároveň požádalo poslance za hlavní město, aby podobné rozšíření odběrových míst i na celostátní úrovni navrhli v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Alexandra Udženija,
předsedkyně klubu zastupitelů ODS Praha

Tomáš Portlík,
předseda ODS Praha