15. září 2020

A není to málo?

(iDNES.cz) Není to tak dlouho, co jsme si všichni šili roušky svépomocí. Není to dávno, co jsme vytahovali šicí stroje někde z hloubi sklepa a vzpomínali na to, jak se vlastně šije. A teď jsou šité roušky úplně zaprášená historie.

Z doby šokové temné, jsme došli do doby předvolební. Nejdříve jeden den ministr vnitra slibuje v ČT jeden respirátor. V tu chvíli je to takový Jára Cimrman ležící, spící – inspirující, vzpomínáte?

Cimrman: Na čem pracujete, doktore Čechove?

Čechov: Píši „Dvě sestry.“

Cimrman: A není to málo, Antone Pavloviči?

Takže ministr vnitra vytáhne jeden respirátor. Pak se kluci a holky z vlády sejdou a položí si řečnickou otázku. A není to málo Jane „Červený“ Hamáčku? Je to málo! Ještě přihodíme, což? Tak třeba pět roušek...

CO PŘIHODÍ PŘÍŠTĚ?

Kdyby měli vládní kluci a holky na skladě ještě rukavice nebo čínskou propisku, myslím, že by to poslali také. Ale vážně. Nakonec se vláda rozhodla dát všem lidem nad 60 let jeden respirátor FFP2 a pět roušek. Jenže druhý den je to už zase málo. Ministryně Maláčová, sotva přišedší z karantény přihazuje roušky i pro lidi se zdravotním postižením.

Trochu se obávám, že pozítří přijde ministr zemědělství, že roušky dostane i každý zemědělec, co kdyby prskal na poli a pro jistotu by se mohlo něco schovat i pro lesní zvěř. A pak další den ministr školství s rouškou pro každého školáka! No a takhle to půjde až do voleb. Ministerstev máme požehnaně, to by bylo, abychom se těch draze nakoupených roušek nějak nezbavili...

ZDRAVÝ ROZUM

No, už aby bylo po volbách a snad se vrátíme k normálnímu, racionálnímu uvažování. Pokud je to tedy v době, kdy není nic staršího než ranní prohlášení ministra zdravotnictví, které odpoledne přebije premiér, vůbec možné.

Buďme rozumní a pokusme se uvažovat nikoliv v oparu blížících se krajských a senátních voleb. Rozposílání roušek není nic více než předvolební trik. Pokud chce vláda opravdu pomoci, ať podpoří třeba projekt automatů na roušky a každý z nás si může vybrat, jestli si v automatu koupí respirátor, roušku takovou nebo onakou. Ať je opravdu běžně dostupná dezinfekce na ruce ve veřejných prostorách a opět prostě umístěna v nějakých bezdotykových dávkovačích. Strčím ruku pod nádobu, vydezinfikuji ruce a jdu dál.

A co hlavně! Testujme na náklady státu pracovníky v pobytových sociálních službách a asistenty, kteří chodí do domácností klientů pobytových služeb, snažme se testovat zdravotníky, a to zcela pravidelně. Přiznejme, že trasování a chytrá karanténa prostě nefunguje, spočítejme finanční ztráty za chytrou karanténu a přiznejme, že jsme to nedali. Jen si prosím nelžeme stále dokola do kapsy.

K SMÍCHU

Předvolební úplatky typu rouška totiž budou fungovat následovně:

5 roušek se dá používat celkem 15 hodin, každá rouška pouze tři hodiny. Pak nelze vyprat, lze ji vyhodit do koše. Pokud jde o respirátor FFP2, který k nám přišel tvrdě zaplacený letadlem z Číny a jsou-li to ty, které nám neuznala Čína v reklamaci, pak jde opět jen o lépe vypadající roušku s použitím viz. předchozí...

V Domově Sulická máme jak osoby nad 60 let, tak každý klient je zároveň osobou se zdravotním postižením. Vláda se nám chystá slavně poslat zásobu roušek na zhruba 1,5 dne. Jinými slovy, nepotřebujeme podobnou zásilku, ani v Domově Sulická, ani nikde jinde. Pro běžné účely stačí rouška, kterou můžu vyprat, kterou mohu používat opakovaně, nebo další roušky, které jsou na trhu a mají opakovatelnou, nebo delší životnost.

Roušky zaslané jako předvolební úplatek jsou prostě k smíchu viditelném i pod rouškou :-)

Blog Lenky Kohoutové.

Lenka Kohoutová

členka programového týmu pro důchodovou reformu, sociální a prorodinnou politiku