17. června 2020

Michael Žantovský kandiduje do Senátu za TOP 09, ODS, STAN a SNK-ED na Praze 5

Michael Žantovský je společným kandidátem TOP 09, ODS, STAN a SNK Evropských demokratů v senátním obvodu č. 21 v Praze 5, Praze 13 a Řeporyjích. Do horní komory tak kandiduje osobnost, která se naprosto zásadní měrou podílela na politickém vývoji v Česku po roce 1989. Strany jej společně představily symbolicky na Náměstí Václava Havla u Národního divadla.

„Svoji kandidaturu chápu jako svůj příspěvek ke sjednocení politických sil, které hájí hodnoty svobody, demokracie, právního státu a západní orientace mé vlasti České republiky,“ prohlásil Michael Žantovský.

Zejména v dnešní době, kdy jsou zákonodárci pod neustálým tlakem vnějších vlivů a mívají sklony k populismu, plní Senát účel, pro který před čtvrtstoletím vznikl. Horní komora dnes musí kontrolovat ambice vládní koalice více než kdykoli před tím. „Mezi senátory najdeme výrazné osobnosti, které mají jasně ukotvené názory a nenechají se opít rohlíkem. Vidíme, že se nebojí hlasitě se ozvat, stává-li se Česká republika pouhým nohsledem cizích mocností. Nemůže být sebemenších pochybností o tom, že Michael Žantovský k takovým osobnostem patří. Troufnu si říct, že pan Žantovský je zárukou proevropského vývoje našeho státu i kontinuity porevolučního vývoje,“ vysvětluje podporu Žantovského předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Mám radost, že do Senátu bude kandidovat Michael Žantovský, zkušený diplomat a politik, významný intelektuál, a také spolupracovník Václava Havla. Horní komora získá v Michaelovi Žantovském silného obránce svobody a demokracie, do boje o senátorské křeslo ho vysíláme ve spolupráci s TOP 09 a Starosty,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Michael Žantovský je slušný člověk, symbolizuje hodnoty listopadu 89. Člověk vzdělaný, který bude skvělým reprezentantem demokratických stran v Senátu. Oceňuji, že jsme nalezli společnou řeč a shodli se na kvalitním kandidátovi, který je nám všem blízký svým pohledem na svět,“ říká předseda STAN Vít Rakušan.

Michael Žantovský byl jako mluvčí prezidenta Havla svědkem i účastníkem přelomových událostí sametové revoluce a demokratické transformace. Tlumočil Havlův legendární projev v americkém Kongresu. Vítal společně s prezidentem na Hradě politické špičky v čele s Margaret Thacherovou, francouzským prezidentem Mitterrandem a americkými prezidenty Bushem a Clintonem, ale také Rolling Stones. Působil jako velvyslanec ve Velké Británii, Spojených státech a Izraeli. Funkci senátora v obvodu na Praze 5 vykonával už na přelomu tisíciletí. Celých čtyřicet let soustavně přispívá k bohatství české kultury jako autor, překladatel a písňový textař. V současnosti je ředitelem Knihovny Václava Havla.