8. července 2020

ODS v EP: Německé předsednictví čeká spíše krizový management než realizace dlouhodobých plánů

(www.ods.cz) Německá kancléřka Angela Merkel dnes v Evropském parlamentu představila plán německého předsednictví Rady EU. Dlouhodobé plány musely být kvůli koronavirové krizi upraveny a prioritu dostalo řešení následků pandemie.

Angela Merkel absolvuje předsednictví již podruhé v roli kancléřky, nicméně za zcela změněné situace. Německé plánování tentokrát bude muset být nahrazeno krizovým řízením a improvizací. Doufám ale, že nepůjde jen o řešení následků koronavirové krize, ale že se německému předsednictví podaří dotáhnout do konce jednání EU s Velkou Británií o komplexní obchodní dohodě a také uzavřít investiční dohodu EU s Čínou,“ uvedl Jan Zahradil, předseda europoslaneckého klubu ODS.

Hlavním nástrojem řešení koronavirové krize je víceletý finanční rámec, tedy sedmiletý rozpočet EU. Na jeho znění dosud nepanuje shoda a koronavirová krize vrátila vyjednávání na úplný začátek. Je jasné, že dojde k zásadnímu navýšení tohoto rozpočtu. Úkolem české vlády by však mělo být nepřipustit zavedení nových celoevropských daní, které by v důsledku dopadly na občany a podnikatele jednotlivých zemí a nastartování ekonomiky tak ještě zpomalily,“ dodala poslankyně EP Veronika Vrecionová.

Evropská komise zneužívá současnou krizi k rychlejšímu protlačení své zelené revoluce. Doufám, že Němci v čele EU konečně začnou jednat racionálně a návrhy, které Komise předkládá, detailněji propočítávat a zpracovávat dopadové studie. Je trestuhodné, že česká vláda žádné dopadové studie ještě neudělala,“ uvedl místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Zásadním tématem německého předsednictví bude také navýšení výdajů na výzkum a inovace. Dokud nebude nalezena vakcína či lék na covid-19, hrozí prodloužení ekonomické krize na několik let. Výzkum si vyžádá miliardy euro a společné úsilí EU by jej mohlo značně urychlit. Totéž se týká i výzkumu v ostatních oblastech, který pomůže obnovit konkurenceschopnost EU tam, kde začala zaostávat,“ uzavřel europoslanec Evžen Tošenovský.