6. května 2020

Nemocnice volají o pomoc, ve zdravotnictví není dostatek peněz

(www.ods.cz) Občanští demokraté vyzývají ministra zdravotnictví, aby předložil plán přesunu peněz do zdravotnických zařízení. Během pandemie koronaviru musely nemocnice omezit provoz a kvůli snížení počtu hrazených výkonů musí vracet až 48 miliard korun. Pro malé nemocnice a ordinace může být tato situace likvidační. Zároveň ODS apeluje na ministerstvo zdravotnictví, aby připravilo plán pro případné další vlny nákazy koronaviru.

Zásadní problém spočívá v tom, že všechna zdravotnická zařízení jsou placeny ze systému pojišťoven úhradou za provedené výkony. Provedené výkony byly nyní výrazně zredukovány a preventivní péče se zastavila, tím pádem nemocnice a ordinace nemají výkony vykázané. Zdravotnická zařízení dostávají zálohy, na konci roku se spočítá počet provedených zákroků a pokud nevykonaly dostatečné množství výkonů, peníze musí vrátit, což je může velmi ohrozit. Proto vyzýváme ministra zdravotnictví, aby představil řešení pro nemocnice, jak bude pokrytý akutní nedostatek peněz, jelikož pojišťovny žádné řešení nemají. Druhým problémem ve zdravotnictví je doposud nepředstavený plán, jak budeme jednat v případě, že se infekce vrátí. Navrhujeme, aby byla připravena zdravotnická zařízení, která se budou specializovat na pacienty s infekcí koronaviru a nebudou tak ohroženy velké nemocnice, které budou nadále vykonávat veškeré činnosti,“ uvedl místopředseda zdravotního výboru Poslanecké sněmovny a zdravotnický expert ODS Bohuslav Svoboda.

Máme za sebou jednání s několika řediteli regionálních nemocnic a potvrzují velmi vážnou obavu o to, jak bude fungovat financování péče. Apelujeme na ministerstvo zdravotnictví, aby zavedlo systémová řešení. Pod pláštíkem krize ministerstvo zaplatilo dluhy ztrátových státních nemocnic, což je faul proti všem ostatním nemocnicím. Voláme po tom, aby se celé zdravotní péči podařilo stanovit spravedlivější podmínky v úhradách. Pokud ministr slibuje mimořádné odměny pro pracovníky v první linii v nemocnicích přímo zřizovaných ministerstvem zdravotnictví, musí stejné podmínky zajistit i pro zdravotníky ve všech ostatních zdravotnických zařízení. Stejně tak pokud vláda slibuje významnou odměnu všem pracovníkům v první linii v bezpečnostních složkách, podobně by mělo pamatovat na všechny zdravotnické záchranné služby zřizované kraji. Nemůže všechny ostatní zdravotníky mimo své nemocnice hodit přes palubu. Pokud ministr nepřijde se systémovými spravedlivými kroky, hrozí omezení zdravotní péče pro občany České republiky,“ řekl místopředseda ODS Martin Kupka.