11. března 2020

Od pondělí přechází pražská MHD na prázdninové jízdní řády. Pražská ODS se ptá, proč vedení Prahy informaci není schopné o změnách rychle, transparentně a kompletně informovat

V úterý 10. března proběhlo na pražském magistrátu jednání ohledně provozu městské dopravy v návaznosti na uzavření všech škol od středy 11. března. Magistrát však poskytuje jen kusé zprávy a zdaleka neinformuje o všech přijatých opatřeních.

„Proč mlčí vedení města v čele s náměstkem Scheinherrem?“ ptá se pražský zastupitel ODS Ondřej Martan a dodává: „Pražané se bohužel o chystaném omezení MHD dozvídají náhodně z vyhledávače jízdních řádů IDOS, kde se postupně objevují prázdninové jízdní řády s platnosti od pondělí 16. 3. 2020.“

V úterních pozdních večerních hodinách bylo veřejnosti oznámeno, že od středy dojde ke zrušení školních linek (logický krok), omezení provozu linek 107 a 143 (zajišťují provoz k vysokým školám) a omezení linky 119 na letiště z důvodu nízkého počtu cestujících. Mezi řidiči se přitom šíří informace o zrušení tramvajových linek 4 a 21. A to potvrzuje i vyhledávač IDOS, kde tyto linky od pondělí chybí.

Je jasné, že někdo dostal pokyn k vypracování a nahrání prázdninových jízdních řádů do systému. Co ale není jasné, proč to vedení Prahy nechce sdělit cestujícím?

„Podle nás je naprosto v pořádku, že se provoz MHD omezí, když všichni žáci a studenti zůstávají doma a s nimi i řada rodičů. Stačilo by místo výkřiků o transparentnosti jednou skutečně o důležitých věcech informovat,“ dodává k situaci zastupitel hlavního města Jakub Stárek (ODS).

Spoje MHD jezdí poloprázdné. Navíc Praha se potýká s nedostatkem řidičů, takže omezený provoz pomůže i dopravnímu podniku, aby šetřil řidiče na druhou půlku roku.

Pomyslné máslo na hlavě mají i v ROPIDu, kteří taktéž o připravovaném prázdninovém provozu neinformují a omezili se jen na obecnou frázi „Současně je možné, že k uvedeným opatřením v dalších dnech přibudou i nová“.

Kdy jindy, než v případě krizové epidemie se má schovat vedení Prahy transparentně a informovat občany o přijatých opatřeních.

Jakub Stárek

člen ZHMP
místostarosta MČ Praha 6

Štítky:
tisková zpráva