4. března 2020

ODS: Chráníme Ústavu, klíčové instituce by se měly měnit jen se souhlasem obou komor Parlamentu

(www.ods.cz) ​​​​​​​Občanští demokraté předkládají zákon o ochraně ústavních institucí a navrhují rozšíření čl. 40 Ústavy, který se týká zákonů, u nichž je nutný souhlas obou komor Parlamentu. Tato změna zajistí větší stabilitu institucí a omezí možnost účelových změn zákonů, které se těchto institucí týkají.

„Chráníme demokracii a Ústavu. Proti zneužití ze strany polokomunistické vlády nebo kohokoliv jiného. Proto předkládáme zákon o ochraně ústavních institucí. Navrhujeme rozšíření článku 40 Ústavy, který se týká zákonů, k jejichž změně je nutný souhlas obou komor Parlamentu, to znamená, že Senát nebude možné v těchto případech přehlasovat rozhodnutím Poslanecké sněmovny. Je to velmi důležité zvláště dnes, kdy je stát zneužíván ve prospěch zájmů oligarchy a kdy si prezident Ústavu vykládá, jak ho napadne. Je to i konkrétní krok a reakce na oprávněné obavy občanů o zneužití právního státu vyjadřované opakovaně na protestních demonstracích. Ukazuje se, že Senát je pojistkou proti zvůli polokomunistické vlády, proto musí být jeho hlas slyšet silněji. Tato navržená změna posílí ústavní pojistky demokracie a zabrání účelovým změnám důležitých institucí,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Jedná se o novelu Ústavy, která říká, že instituce, které jsou vyjmenovány v Ústavě, by měly být upravovány pouze se souhlasem obou komor, to znamená Sněmovny i Senátu. Pokud chceme upravovat tyto instituce, je potřeba širší společenský konsensus, který je vyjádřen právě tím, že je nezbytná shoda Poslanecké sněmovny i horní komory Parlamentu,“ vysvětluje předseda ústavně právního výboru Marek Benda.

„Jako člen komise pro Ústavu Senátu Parlamentu České republiky musím říci, že my se dlouhodobě o možnosti rozšíření čl. 40 bavíme a dovolím si dokonce říci, že většinově se přikláníme k tomu, aby věci, které se týkají samosprávních územních celků nebo institucí, které jsou obsaženy v Ústavě, byly součástí čl. 40 a tím pádem byla zajištěna jejich stabilita tím, že není možné jejich fungování měnit jinak než tím, že souhlasí horní i dolní komora. Proto si dovolím říci, že jsem velmi rád, že občanští demokraté s touto iniciativou přicházejí a dovolím si i předpokládat, že bude v Senátu přijata kladně. Uvidíme, jak to bude v Poslanecké sněmovně, kde jsme v poslední době svědky spíše toho, že si tady polokomunistická vláda chce osvojovat více pravomocí, než jí náleží,“ doplňuje předseda Senátu Miloš Vystrčil.