4. prosince 2019

Události, komentáře: Premiér Babiš znovu obviněn

(ČT 24) Premiér Babiš je opět obviněn v kauze Čapí hnízdo. Nejvyšší státní zástupce Zeman totiž došel k závěru, že jeho podřízení postupovali chybně, když se rozhodli trestní stíhání v září zastavit. Musejí se proto k případu vrátit a znovu zhodnotit nebo doplnit důkazy. Nově už ale jen u dvou obviněných, u ostatních zastavení stíhání platí. Co znamená dnešní verdikt pro českou politickou scénu? Ohrozí pozici premiéra a soudržnost koalice? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro poslance a předsedu ústavně právního výboru Marka Bendu.

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout na ČT24.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Premiér Andrej Babiš je dál trestně stíhaný v kauze Čapího hnízda. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil usnesení, které věc zastavilo. Vedle Andreje Babiše zůstává obviněna taky dotační odbornice Jana Mayerová u obou Pavel Zeman konstatoval, že zastavení stíhání bylo nezákonné a předčasné. Naopak kauza definitivně končí pro Babišovy rodinné příslušníky.

Pavel ZEMAN, nejvyšší státní zástupce:
V současné chvíli není důkazní situace na to, aby mohla být věc odžalována, anebo zastavena. K předešle uvedenému je třeba uvést a zdůraznit, že u osob Ing. Babiše a Ing. Mayerové je třeba plně respektovat zásadu presumpce neviny.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/:
Je to absurdní záležitost, 4 roky mediálního teroru a hlavně pro tu rodinu je to úleva, takže aspoň rodina bude mít hezké Vánoce.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na tiskové konferenci zdůraznil, že nepředjímá, jaký má být výsledek vyšetřování. Žádná lhůta k novému rozhodnutí stanovena nebyla. Podle nejvyššího žalobce byly nesprávně hodnoceny důkazy a neúplně vyhodnocená evropská legislativa. Kriticky se vyjádřil i k činnosti regionální rady, která dotace Čapímu hnízdu poskytla.

Pavel ZEMAN, nejvyšší státní zástupce:
Bylo toto rozhodnutí usnesení o zastavení trestního stíhání městského státní zastupitelství v Praze zrušeno jako nezákonné, předčasné z toho důvodu, že nebyl objasněn skutkový stav v rozsahu nezbytném pro rozhodnutí. A došlo i k opomenutí odůvodnění některých podstatných otázek v oblasti skutkového i právního hodnocení věci. Řečeno lapidárně, abych vysvětlil, v současné chvíli není důkazní situace na to, aby mohla být věc odžalována anebo zastavena. Věc se vrací do přípravného řízení, do fáze vyšetřování. Lhůta nebyla stanovena, bude to záviset na v podstatě rychlosti a schopnosti policejních orgánů shromáždit důkazy, které je potřeba opatřit. Jakým způsobem to bude, jak rychle to bude vyhodnocovat pan kolega Šaroch, je druhá věc. Vycházím z toho, že tu věc zná, to znamená, případné doplnění by potom a zhodnocení toho doplnění by nemuselo trvat příliš dlouhou dobu. Samotný spis jsem četl 3 týdny, celkem intenzivně, zrušil jsem kvůli tomu veškerý svůj program, takže musím říci, že jsem se s tím seznámil hodně dopodrobna.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A jak jsem sliboval, ve Sněmovně je Světlana se svými hosty.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobrý večer z
Poslanecké sněmovny, kde ještě teď večer poslanci jednají o návrhu rozpočtu na příští rok. Právě teď hlasují o pozměňovacích návrzích, ale během celého dne tu samozřejmě rezonovala informace o obnoveném trestním stíhání premiéra Andreje Babiše. Našimi hosty jsou teď poslanci Marek Benda z ODS. Dobrý večer.

Marek BENDA, předseda ústavně právního výboru PS PČR /ODS/:
Dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A Radim Fiala z SPD. Dobrý večer i vám.

Radim FIALA, místopředseda hnutí /SPD/:
Dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pánové, čekali jste, že nejvyšší státní zástupce obnoví trestní stíhání Andreje Babiše, pane Fialo?

Radim FIALA, místopředseda hnutí /SPD/:
Já mohu říct, že my jsme čekali to i to. Bylo to tak 50 na 50, takže jakákoliv odpověď státního zástupce nás nepřekvapila. My jsme už od začátku říkali, že chceme, že hnutí SPD chce úplné a jasné prošetření celé kauzy a že budeme tu věc řešit v našem hnutí až podle jasných výsledků této kauzy.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane
poslanče Bendo, je to dobrá nebo špatná zpráva? To, že má Česko trestně stíhaného premiéra.

Marek BENDA, předseda ústavně právního výboru PS PČR /ODS/:
Já myslím, že je dobrá zpráva, že nejvyšší státní zástupce trestní stíhání obnovil, protože to, jak skončilo v září Městské státní zastupitelství, prostě potom zůstala strašidelná pachuť. Nikdo tomu nerozuměl, veřejnost z toho byla naprosto zmatená, 4 roky trestního stíhání a na konci se řekne, že se skutek vlastně vůbec nestal. Po tom zůstala pachuť a je dobře, že to bude prošetřeno. Že není dobře samozřejmě, že má Česká republika trestně stíhaného premiéra, to dobře není, ale to je věcí premiéra, případně většiny, která ho drží. Takže odlišme dvě věci - odlišme právní stránku, že je dobře, aby se to správně vyšetřilo. A politicko-lidskou stránku, jestli máme mít trestně stíhaného premiéra, a to opravdu mít nemáme.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vy jste společně s Piráty a lidovci vyzvali Andreje Babiše k tomu, aby odstoupil. Je k tomu důvod skutečně, když tu ctíme presumpci neviny a na člověka, ať je obviněný, se hledí jako na nevinného, dokud není pravomocné rozhodnutí soudu?


Marek BENDA, předseda ústavně právního výboru PS PČR /ODS/:
Hledí se na něj samozřejmě jako nevinného, dokud není pravomocné rozhodnutí soudu, ale přece jenom vždycky měli na ty politiky trochu vyšší měřítka. Odstupovali ministři za to, když byli stíháni lidé v jejich okolí. Nejen za to, když byli stíháni sami, to samé se samozřejmě týká toho auditu, který sem teď přichází z Evropy. Prostě tenhle premiér nedělá a neřeší už nic jiného než svoji kruhovou obranu. To strašně vadí té zemi jako celku. Tady vůbec se prostě nevěnuje věcným otázkám...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Fialo, vadí vám to? Když říká pan Benda, že to vadí celé té zemi, že premiér neřídí vlastně zemi, ale řeší své vlastní problémy. Je to důvod pro to, aby odstoupil?

Radim FIALA, místopředseda hnutí /SPD/:
Já myslím, že každé zemi by mělo vadit, kdyby měla obviněného premiéra. Já za SPD musím říct, že my jsme tuto vládu nikdy nepodporovali. Na druhé straně...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Hlasujete s ní, velmi často…

Radim FIALA, místopředseda hnutí /SPD/:
Ne, hlasujeme pro jednotlivé věci, které jsou součástí našeho programu, hlasujeme pro naše věci. A to, že se občas shodneme, to se shodujeme i s
ODS nebo lidovci a podobně, například dnes se hlasuje o státním rozpočtu, kde budeme hlasovat proti této vládě. Takže nemůžeme říct, že bychom hlasovali a že bychom byli nějací příznivci Andreje Babiše a této vlády, to už vůbec ne.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Je to důvod pro odstoupení to, že je obnovené trestní stíhání premiéra?

Radim FIALA, místopředseda hnutí /SPD/:
My ctíme presumpci neviny a vemte si, co víme po čtyřech letech vyšetřování, že se vyšetřování vrací na vlastně začátek, že z 11 obviněných jsou 2 obvinění. Víme jenom to, že státní zastupitelství řeklo, že ve vyšetřování policie a státních zástupců byly chyby a že se musí napravit. Takže my ctíme presumpci neviny a rozhodneme se a budeme samozřejmě se v SPD rozhodovat až na základě skutečných věcí, které řekne státní zastupitelství, až rozhodne soud, ať už státní zastupitelství zastaví stíhání, anebo dá obžalobu a rozhodne soud v té věci, a pak budeme mít jasno. Ale do té doby pro nás jsou to zatím jenom spekulace a ctíme presumpci neviny. Ale platí to, že za prvé bychom do vlády s obviněným premiérem nikdy nešli, a za druhé platí to, že tuto vládu nepodporujeme a nikdy jsme nehlasovali pro důvěru této vládě.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Andrej Babiš v reakci na rozhodnutí nejvyššího státního zástupce pro iDNES řekl: „Zvykl jsem si na to, že jdou po mně, že mě chtějí za každou cenu vyštvat z politiky, a protože je jasné, že mě nikdo neuplatí, museli najít jiné sofistikovanější způsoby.“ Pane Bendo, jak tomu rozumíte?


Marek BENDA, předseda ústavně právního výboru PS PČR /ODS/:
Já nevím, jak to mám komentovat. Ukazuje se na jednom případu za druhým, že Andrej Babiš kdykoliv je cokoliv, co si může vyčerpat, a teď já neříkám záměrně ukrást, protože to není jasné, jestli to byla krádež nebo nebyla krádež, ale co si může vyčerpat, tak si vyčerpá. Tak ať prosím tady nevykládá takové věci, to je úplně nepředstavitelné. Celý příběh kolem něj je jenom o tom, že stále máme problémy s tím, že čerpá a čerpá a čerpá a budeme platit Evropě, budeme platit za Čapí hnízdo, budeme platit za všechno možné, protože každé peníze, které jsou nepřivázané, tak si pan Andrej Babiš k sobě vezme.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Andrej Babiš tvrdí, že nic platit nebudeme.


Marek BENDA, předseda ústavně právního výboru PS PČR /ODS/:
To ale přece všichni víme, že není pravda. Snad všichni víme, že když nám Evropa řekne: „těch 450 nebo 250“, já nevím, kolik to je v tuto chvíli, protože nám odmítají ukázat ten audit, „těchto 250 nebo 450 milionů nám budete muset vrátit“, tak je budeme muset vrátit, co jako? To si je tady necháme a řekněme: „nic vám dávat nebudeme.“ To teď tady nám může takhle pan premiér říkat cokoliv. Ale prostě fakt je, že jestli nám řeknou: "Tyto peníze vám neproplatíme", no tak nám je přece neproplatí.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Já ještě musím dodat, že jsme samozřejmě Andreje Babiše do vysílání zvali, ale naše pozvání nepřijal. Pane Fialo, jak vy chápete vyjádření Andreje Babiše, který tvrdí, že ho někdo chce za každou cenu vyštvat z politiky a že ten někdo musel najít jiný sofistikovanější způsob? Není to podle vás ohrožení nebo jeho pocit z toho, že justice není nezávislá, nebo že nějakým způsobem velmi tvrdě zpochybňuje nezávislost justice?

Radim FIALA, místopředseda hnutí /SPD/:
Já jsem přesvědčen o tom, že je to úplně stejné, jako jsem mluvil o těch spekulacích z jedné strany, tak i u Andreje Babiše jsou to jakési emoce, kterými chce ospravedlnit to, co se děje. A jsou to jeho osobní pocity, ale i na této straně já musím říct, že my budeme čekat až na to rozhodnutí, že do té doby opravdu je to, jak emoce ze strany Andreje Babiše, tak spekulace z druhé strany říkají: odstupte. Ale uvidíme, jak celá ta kauza skončí. A my bychom si přáli, aby byla co nejvíce dořešena.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Podle
předsedy ODS Petra Fialy by Andrej Babiš měl do vyřešení problému nabídnout post premiéra jinému zástupci hnutí ANO. Podpořil byste tuhle myšlenku?

Radim FIALA, místopředseda hnutí /SPD/:
To je věc hnutí ANO, je to věc koalice, kde se na tom musí dohodnout. Samozřejmě, že by to určitě pro Českou republiku bylo lepší, kdyby neměla obviněného premiéra, ale těžko můžeme k tomu Andreje Babiše nějak donutit nebo hnutí ANO. To je opravdu...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Já neříkám, abyste ho donutili. Jestli byste podpořil tuhle myšlenku
Petra Fialy?

Radim FIALA, místopředseda hnutí /SPD/:
Já si myslím a znovu opakuji, bylo by lépe, kdyby Česko nemělo obviněného premiéra.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ale má. Pane Bendo, co rozhodnutí nejvyššího státního zástupce vypovídá o kvalitě vyšetřování v Česku? Protože on mluvil o vadách v řízení, o tom, že vyšetřování bylo nedostatečné, rozhodnutí státního zástupce nezákonné, přitom trvalo skoro 4 roky.


Marek BENDA, předseda ústavně právního výboru PS PČR /ODS/:
Myslím, že kdo jsme sledovali tu kauzu a bez toho, abychom znali spis, tak nám přece bylo divné, jakým způsobem došlo na závěr k tomu rozhodnutí. Všichni očekávali, že nějakým způsobem ten příběh dojde k soudu, a pak bude rozhodovat soud. 4 roky běží trestní stíhání, přicházejí do jedné Sněmovny s žádostí o zbavení imunity, do druhé sněmovny s žádostí o zbavení imunity a na závěr řeknou, že se skutek vůbec nestal. Tak tam já jsem měl fakt pochybnosti nad rozhodnutím, a proto jsem říkal, že je dobře, že to nejvyšší státní zástupce vrátil k novému jednání. Tam prostě pochybnosti zůstaly a zůstaly v celé veřejnosti, jak je možné 4 roky něco vést...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pan Fiala s vámi souhlasí?


Marek BENDA, předseda ústavně právního výboru PS PČR /ODS/:
… a nakonec říct, že se vůbec nic nestalo...

Radim FIALA, místopředseda hnutí /SPD/:
Já si myslím, že veřejnost musí být celkem vyděšená z toho, jak po čtyřech letech vyšetřování probíhá tento případ, že vlastně opravdu my jsme mluvili o zprávě z Evropské unie, my jsme ji ještě neměli možnost číst, mluvili jsme o tom, že vznikla nějaká škoda, my nevíme, jaká velká škoda vznikla. A média a internet jsou plné statisíců milionů korun, které mohly vzniknout, ale jediné, co víme, je to, že po 3 a půl letech se tato kauza na základě vyjádření, že došlo k pochybení při vyšetřování a pochybení státních zástupců, vrací zpátky do přípravného řízení. Takže ta vymahatelnost práva je opravdu velmi složitá. A je to i pro mě a pro všechny, pro celou veřejnost je to k zamýšlení.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pánové, já vám zatím děkuji. Já teď jenom řeknu aktuální informaci z
Poslanecké sněmovny, kde poslanci právě teď schválili návrh rozpočtu na příští rok. My se odsud z Poslanecké sněmovny přihlásíme ještě za chvíli, protože nám přibudou další hosté. A budeme mluvit ještě o kauze Čapí hnízdo, ale taky o státním rozpočtu. Teď předávám slovo do studia Martinovi zase.

 

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR