19. listopadu 2019

ODS: Svobodu vybojovali lidé, kteří nebyli lhostejní

(www.ods.cz) ​​​​​​​Stále je dobré si připomínat, proč jsme přechod od totality ke svobodě zvládli tak úspěšně. Bylo to hlavně díky lidem, kteří měli odvahu a nebyli lhostejní. Řekl to předseda ODS Petr Fiala na mezinárodní konferenci nazvané Od ostnatého drátu k Schengenu. Konferenci v Poslanecké sněmovně společně pořádaly Fórum demokratické společnosti, Nadace Hannse Seidela v ČR a Občanská demokratická strana.

„Události před 30 lety byly obdobím, kdy jsme se stali znovu ‚zemí, která vítězí‘,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. „Díky disentu a politickému odboji byli lidé připraveni organizovat odpor, vyjít na tribuny, vést sametovou revoluci od první minuty. Jejich statečnost se nesmí zlehčovat ani relativizovat. Za to těmto lidem patří úcta a významné místo v dějinách. Obávám, že dnes se mezinárodní předpoklady svobody, tedy odvaha prosazovat vizi liberální demokracie ve světě, oslabují, rozmělňují. Pád berlínské zdi nás znovu spojil se Západem – a svoboda a demokracie mají sídlo v euroatlantickém prostoru, na Západě, kde se demokracie narodila, kde je silná a kde se o ni bude vždy bojovat. A každá generace povede tento boj nanovo,” dodal Fiala.

„Pád železné opony byl klíčovým momentem pro nás, kteří jsme žili v komunistickém gulagu,“ říká místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost za ODS Pavel Žáček a dodává: „Na hranicích zemřely stovky obětí, nejen Češi, ale i Slováci, Maďaři, Poláci, dokonce i Rusové. Nejen znovunabytou svobodu a návrat Česka na Západ, ale také tyto oběti jsme si chtěli dnes připomenout.”