19. září 2019

ODS Praha: Odmítáme další zdražování bydlení pro Pražany

Zastupitelé za ODS nesouhlasí se zvyšováním daně z nemovitosti v hlavním městě. Povede to podle nich jen k dalšímu zdražení bydlení v metropoli. Občanští demokraté nesouhlasí ani s výběrem nového provozovatele Šlechtovy restaurace a chtějí, aby primátor pozastavil usnesení rady v této věci. Zastupitelé nejsilnějšího magistrátního klubu budou požadovat vypsání referenda o umístění muzea totalitních režimů v prostoru bývalého Stalinova pomníku a chtějí od radních informace k dostavbě Pražského okruhu.

„Místo toho, aby koalice hledala cesty k výstavbě nových bytů, chce prostřednictvím daně z nemovitosti ještě zvýšit už tak vysokou cenu bydlení v Praze. Takový postup naprosto odmítáme. Naopak chceme zavázat vedení města k tomu, aby zákonodárnou iniciativou navrhlo zrušení daně z nabytí nemovitosti,“ řekla předsedkyně klubu zastupitelů za ODS Alexandra Udženija.

Občanští demokraté mají pochybnosti nad výběrem provozovatele Šlechtovy restaurace: „Chceme, aby primátor pozastavil usnesení rady, která netransparentně vybrala skupinu konzultantů, kteří rozhodli o pronájmu Šlechtovy restaurace. Nejsou známa jména členů skupiny a neexistují ani zápisy z jednání. Abychom předešli možným problémům s provozovatelem, žádáme primátora, aby usnesení pozastavil a všechny úkony v této věci prověřil kontrolní výbor,“ uvedl předseda pražské ODS Tomáš Portlík.

„Historii si musíme připomínat, abychom ji nemuseli prožívat znovu – známá poučka, kterou chceme naplnit výstavbou muzea totalitních režimů. Za nejvhodnější místo prostory bývalého Stalinova pomníku. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský to ale odmítá, a proto navrhneme zastupitelstvu, aby o umístění muzea ‚na Stalinu‘ rozhodli občané Prahy v referendu,“ uvedl zastupitel za ODS Tomáš Kaštovský.

Otázky podle ODS budí také aktivita některých radních ohledně Pražského okruhu. „Chceme od vedení Prahy ujištění, že žádný z radních nepodniká kroky ke změně existujícího a platného projektu severní části vnějšího okruhu města. V kuloárech se totiž nesou zvěsti o změnách projektu, které by znamenaly zdržení výstavby minimálně o 10 let. To si ale Praha skutečně nemůže dovolit,“ uvedl zastupitel za ODS Ondřej Martan.

 

Ing. Alexandra Udženija,                  
předsedkyně klubu zastupitelů ODS v ZHMP

Štítky:
tisková zpráva