20. června 2019

ODS Praha: Koalice hazarduje se životy Pražanů, chceme to zastavit

(www.ods.cz/region.prazsky) Pražští zastupitelé za ODS chtějí na čtvrtečním jednání pražského zastupitelstva mluvit především o záměru na zrušení odprodeje části městských bytů oprávněným nájemníkům. S radními chtějí řešit situaci kolem Libeňského mostu a nedostatek peněz na důležité dopravní stavby na Praze 6. Občanští demokraté také přicházejí s návrhem pravidel tajného hlasování v městské radě.

Zastupitelé za ODS zásadně nesouhlasí se změnami pravidel pro privatizaci městských bytů. „Zastupitelstvo se vyjádřilo jasně – byty by měly být Pražanům prodány za již domluvených podmínek. Rada v čele s pirátským primátorem Hřibem ale opět mění ‚pravidla hry uprostřed zápasu‘. Některým dokonce nechce byty prodat vůbec, protože navrhuje zrušit prodej části třetí a celou čtvrtou etapu. Od roku 2012 stovky rodin čekají na prodej bytů a po těch letech jim tato koalice řekne: ‚Máte smůlu‘ to je pro nás naprosto nepřijatelné. Vyzývám primátora Hřiba a jeho pirátského kolegu radního Zabranského, aby pokračovali v odprodeji bytů všem lidem, kterým to bylo přislíbeno,“ řekla předsedkyně zastupitelského klubu ODS Alexandra Udženija.

Na mimořádném jednání zastupitelstva občanští demokraté kritizovali nejasnosti v tajném hlasování Rady, proto předkládají pravidla pro tajná hlasování. Radní by nově měli schvalovat tajná hlasování nadpoloviční většinou, hlasování by pak proběhlo pomocí označených připravených lístků do zapečetěné urny a zapečetěné lístky by se měly pět let archivovat. „V poslední době se několikrát ukázalo, že má koalice problémy s transparentností při hlasování v Radě. Proto jí nabízíme pomocnou ruku a navrhujeme přijmout pravidla, která nastaví jasné mantinely pro tajná hlasování nejen Rady, ale i všech dalších orgánů hlavního města Prahy. Věříme, že tato pravidla současná koalice přijme a nadále již nebude docházet k tomu, že si třeba hlasovací lístky odnese pan primátor domů v saku,“ uvedl místopředseda zastupitelů za ODS Zdeněk Zajíček.

Řadu otázek budí podle zastupitele Ondřeje Martana také plánovaná rekonstrukce Libeňského mostu. „Rada se rozhodla pro Variantu č. 2, bez toho, aby rozhodnutí jakkoliv konzultovala s širokou odbornou veřejností. Pochyby budí například to, jak dokáže Libeňský most převzít zátěž, kterou přinese rekonstrukce Hlávkova mostu, jeho protipovodňové vlastnosti, nebo vedení inženýrských sítí. Zajímá nás ale také to, kdy bude oprava mostu zahájena, a kolik peněz to bude Pražany stát. Na to všechno se chci radních dnes na zastupitelstvu ptát,“ uvedl Martan.

Občanským demokratům se nelíbí nečinnost Rady v řešení dopravní situace v Praze, situaci na Praze 6 popsal zastupitel a místostarosta Prahy 6 Jakub Stárek„Pirátská koalice stále kotví v přístavu. Praze 6 chybí řada dopravních staveb, mezi nimi třeba dokončení vnějšího a vnitřního okruhu Prahy, zahloubení Patočkovy ulice, obchvat Vítězného náměstí (KES) nebo tolik potřebné parkovací domy P+R. Podklady k řadě staveb jsme poslali na magistrát již v minulém roce a od té doby se nestalo nic. I proto jsme byli nuceni vyhlásit v naší městské části stav dopravní nouze. Na oplátku pražští radní navrhli snížení rozpočtu na investice do klíčových dopravních staveb o téměř 100 milionů korun, které by se daly využít třeba na výkup potřebných pozemků. Radní také zkrátili rozpočet na klíčovou dopravní stavbu na Praze 6 a to sice na komunikační propojení Evropské a Svatovítské ulice. To je pro nás naprosto nepřijatelné.“