23. května 2019

Podvodné jednání nebudeme tolerovat, chceme mimořádné jednání zastupitelstva

(www.ods.cz/region.prazsky) Zastupitelské kluby ODS a ANO nehodlají tolerovat podvodné jednání radních za hnutí Praha Sobě, TOP 09, STAN a Pirátů, a proto svolávají mimořádnou schůzi pražského zastupitelstva. Opozice chce od radních vysvětlení k důvodnému podezření z falšování zápisu z jednání pražské rady.

Opoziční zastupitelé budou požadovat vysvětlení podezřelého jednání radních hlavního města Prahy. ODS a ANO kritizují zápis z jednání Rady hlavního města Prahy ze dne 29. dubna 2019, který se podle nich výrazně liší od skutečného průběhu jednání. Z audiozáznamu z jednání je jasné, že pro zrušení zakázky na rekonstrukci Libeňského mostu hlasovalo 7 radních a zdržela se jediná z nich – Hana Kordová Marvanová, která to chtěla mít výslovně uvedeno v zápise. V zápise se ale při čtení zmiňovaného usnesení dozvíme, že pro zrušení zakázky hlasovalo šest radních a zdrželi se dva.

„Celá situace vypadá, jako úmyslné falšování zápisu z úředního jednání. Na řádném zastupitelstvu jsme proto chtěli dát koalici Praha Sobě, TOP 09 a STAN a Piráti šanci celou věc vysvětlit. Koaliční zastupitelé však diskuzi odmítli, a proto jsme přistoupili ke svolání mimořádného zastupitelstva. Žádný zastupitel, který to myslí s Prahou a Pražany dobře, prostě nemůže tolerovat jednání, které naplňuje všechny znaky podvodného jednání. Obzvlášť v případě koalice, která se všude ohání slovem transparentnost,“ uvedla předsedkyně zastupitelského klubu ODS Alexandra Udženija.

„Zasedání Rady hlavního města Prahy začíná připomínat frašku. Zápis z jejího jednání neodpovídá zvukovému záznamu, hlasuje se tajně, což je bezprecedentní a svolává se mimořádné jednání rady bez pozvání předsedkyně kontrolního výboru. Kde je ona transparentnost, otevřenost a profesionální správa města?“ dodává předseda zastupitelů hnutí ANO Patrik Nacher.