23. května 2019

ODS Praha: Rada musí rychle vyjednat peníze na Metro D

(www.ods.cz/region.prazsky) Občanští demokraté podporují výstavbu nové linky metra, město ale podle nich musí mít vyřešené její financování. ODS dále upozorňuje na to, že radní zfalšovali zápis z jednání o zakázce na opravu Libeňského mostu a budou chtít na zastupitelstvu vysvětlení. Pražští zastupitelé za ODS se budou ptát také na situaci kolem nemocnice Na Františku a na postup v případě sociálního Domova Zvíkovecká kytička.

„Metro D je klíčem k dalšímu rozvoji veřejné dopravy v Praze a jeho výstavbu musí podpořit každý, kdo to s Prahou myslí opravdu vážně. Otázky ale bohužel budí způsob, jakým bylo o výstavbě rozhodnuto, a také financování celého projektu. Vedení hlavního města má vyřešené peníze na geologický průzkum, neví se ale, jak chtějí zaplatit zbytek celé stavby. Jsem přesvědčen, že zodpovědné vedení by mělo mít připravených několik kroků dopředu, nikoliv pouze ten první. A proto se budu radních ptát, jak konkrétně chtějí peníze získat,“ uvedl zastupitel za ODS Ondřej Martan.

Občanští demokraté poukázali také na podezření z možného falšování zápisu Rady hlavního města Prahy z 29. 4. 2019. V zápisu z rady se u bodu R-32212, který se týkal rušení zakázky na opravu Libeňského mostu, je uvedeno, že radní hlasovali v poměru 6 pro, 0 proti, 2 se zdrželi. Na samotném jednání byl ale výsledek hlasování 7 pro, 0 proti a 1 se zdržel. Zdržela se pouze radní Hana Marvanová, která tuto skutečnost chtěla mít uvedenou v zápise.

Takový postup lze považovat za ukázkový příklad falšování či zastírání skutečnosti. Je pro mě zcela nepochopitelné, že po jednání rady, na kterém byli přítomni jako svědci zaměstnanci magistrátu, odborníci z Kloknerova ústavu a zástupci opozice, si radní v rozporu s prokazatelnými výsledky hlasování upraví výsledek hlasování v zápisu. Můžeme jen spekulovat o pravých důvodech takového postupu rady, ale přinejmenším to vyvolává pochybnosti o správnosti rozhodnutí rady o opravě Libeňského mostu nebo o ochotě radních nést osobní odpovědnost za toto rozhodnutí. Tento postup Rady hlavního města, ve kterém zjevně účelově změnila výsledek hlasování, vyvolává přirozeně otázku, zda i v jiných hlasováních a rozhodováních rady nedochází k takové účelové manipulaci s výsledky hlasování nebo k jiným účelovým úpravám zápisu, které jsou v rozporu se skutečným stavem věcí. U politických stran, které vždy ochotně poučují ostatní o transparentnosti a otevřenosti politiky a sami jednají v rozporu s těmito principy a zásadami, je takový postup alarmující, říká předsedkyně pražských zastupitelů za ODS Alexandra Udženija.

ODS nesouhlasí s návrhem na částečný převod nemocnice Na Františku do správy hlavního města.

„Převod Nemocnice Na Františku nemá vedení města vůbec připravený a za současných podmínek se jedná o nesystémové a problematické řešení. Ještě ani není jasné, jaký majetek si nechá městská část Praha 1 a jaký majetek získá hlavní město. Rada dosud nepředložila žádnou komplexní analýzu a převádí nemocnici. Navíc není možné, aby se převáděl jen movitý majetek a nemovitý zůstal městské části, to je totiž velkoryse vydlážděná cesta do možných budoucích problémů, se zajištěním zdravotní péče v tomto zařízení,“ říká předseda pražské ODS Tomáš Portlík.

Mediální vody v posledních dnech víří také kauza domova Zvíkovecká kytička, který navštívila radní Milena Johnova, aby klientům a zaměstnancům oznámila, že se ho hlavní město chystá zlikvidovat. Bez jakékoliv analýzy nebo pádného zdůvodnění.

Radní Johnová ani půl roku po uvedení do funkce nemá koncepci sociálních služeb, a přesto činní zcela nekoncepční kroky, které mohou nenávratně poškodit poskytování sociálních služeb. Jako příklad uvádím Domov Zvíkovecká kytička, kde po návštěvě paní radní zůstal pro zaměstnance, klientky a jejich opatrovníky pouze chaos, strach, nejistota a totální panika co s domovem a jeho klienty bude. Paní radní Johnová se snaží domov zlikvidovat bez ohledu na názory rodičů a opatrovníků a vůbec nehledí na potřeby klientů. ODS odmítá, aby bezbranné a nemocné klientky Zvíkovecké kytičky sloužily jako rukojmí politických experimentů paní radní Johnové. To je hazard s lidmi, kteří se nemohou bránit a poskytovanou péči životně potřebují,“ uzavírá Alexandra Udženija.