10. dubna 2019

Pro usnadnění orientace v právní džungli jsme našli podporu napříč Poslaneckou sněmovnou

(www.ods.cz) Občanští demokraté představili úpravu jednacího řádu Sněmovny, která zavádí povinnost ke každému projednávanému zákonu přiložit také přehled nových povinností, které přináší. ODS se podařilo pro tuto úpravu najít podporu u Pirátů a hnutí ANO. Podle předkladatelů navrhovaný zákon výrazně usnadní orientaci v zákonech a povinnostech, které z nich vyplývají.

„V množství předpisů, které vznikají, se obtížně orientují i právníci. Tím složitější je tato orientace pro malé a střední podnikatele nebo kohokoliv jiného, kdo se na právo nespecializuje. Přehled zaváděných povinností tuto situaci mění. Je to další z řady nástrojů, které přispějí ke změně přístupu státu k občanům. Podle navrhované úpravy bude muset s každým zákonem, který Sněmovna projednává, vzniknout také přehled toho, jaké povinnosti s sebou takový zákon nese, a sankcí, které za jejich neplnění zavádí,“ uvedl místopředseda výboru pro veřejnou správu Martin Kupka.

Vytvoření tohoto přehledu ve formě tabulky by měl jako povinnost každý předkladatel návrhu zákona, ať je to vláda nebo jednotliví poslanci. Před vydáním ve sbírce zákonů by byl tento přehled doplněn o povinnosti, které byly do zákona zaneseny až v legislativním procesu. Kromě nových povinností bude přehled obsahovat i povinnosti, které nový zákon ruší. Výsledkem by měl být přehlednější právní řád.

„Klíčové je, že jsme pro návrh zákona dokázali najít podporu napříč Sněmovnou. Připojili se zatím Piráti a hnutí ANO, ale pokud ho budou chtít podpořit i další kluby, budeme jenom rádi. Podpora napříč Sněmovnou dává velkou naději k tomu, že se zákon podaří prosadit, a usnadníme tím lidem orientaci v tom obrovském množství předpisů, které v současné době platí,“ doplnil předseda ústavně-právního výboru Marek Benda.

„Je to také další pokus, jak přibrzdit neustálý přísun nových a nových povinností pro občany a podnikatele a jednoznačně nasvítit, co který zákon do jejich života skutečně přináší. Všichni, kteří navrhují zákony, tak budou muset vyložit karty na stůl hned na začátku. Musí být prvořadým zájmem státu, aby občanům a podnikatelům umožnil snadněji se orientovat v jejich povinnostech, obzvláště když má jejich plnění pod hrozbou často drakonických sankcí vymáhat. Jsem rád, že několikaletá snaha Hospodářské komory známá pod názvem PES nezapadla a bude mít takovou legislativní oporu, kterou právě teď navrhují poslanci, a to napříč politickým spektrem,” říká jeden z iniciátorů právní úpravy a Právního Elektronického systému - PES Zdeněk Zajíček.