28. února 2019

ODS Praha: Budeme prosazovat další snížení provozních výdajů, aby město mohlo investovat do klíčové infrastruktury

(www.ods.cz/region.prazsky) Zastupitelé za ODS požadují další snížení provozních výdajů a zároveň zvýšení prostředků na klíčové infrastrukturní stavby. Město by podle občanských demokratů mělo pracovat také na změně parkovacího systému a pokračovat ve výstavbě domovů pro seniory a dalším rozvoji sociálních služeb.

Rada nám dnes předkládá v podstatě úplně nový rozpočet hlavního města. Pavel Vyhnánek zapracoval naše návrhy na snížení běžných výdajů o 1,2 miliardy korun, ale pořád je s čím pracovat. I s tímto snížením jsou plánované výdaje na provoz 59 mld. Kč, což je rekord. Za vlády ODS byly běžné výdaje na úrovni 38 mld. Kč. Aby mohlo město výrazně investovat, měla by rada předkládat rozpočet s nižším podílem běžných výdajů. V těchto situacích musí zastupitelstvo tahat za jeden provaz,“ uvedla Alexandra Udženija, předsedkyně klubu zastupitelů za ODS.

Velkou bolestí předkládaného rozpočtu jsou především chybějící prostředky na klíčové dopravní stavby. V rozpočtu jsme marně hledali peníze na rekonstrukci Libeňského mostu, Radlickou radiálu, přípravu zahloubení ulice V Holešovičkách nebo prakticky připravené zakrytí Spořilovské. Pro vedení města by měla být doprava prioritou, podle návrhu rozpočtu to vypadá spíš na to, že rada chce začít plnit náhodně vybrané projekty, bez ohledu na jejich důležitost, aby to vypadalo, že něco dělá,“ uvedl Ondřej Martan, zastupitel za ODS.

Rada nevyčlenila peníze ani na nový systém parkování. Dlouhodobě upozorňujeme na nedostatky modrých zón a nutnost jejich úpravy. Vedení Prahy několikrát prohlásilo, že parkování řešit nebude. Parkování je jedna z mála věcí, kterou od nás radní neokopírovali. Budeme se proto koaličních představitelů ptát, co hodlají se situací, kdy nemůžou desetitisíce Pražanů najít parkovací místo, dělat,“ dodává Bohuslav Svoboda, zastupitel za ODS.

„Uložení 100 milionů v rozpočtu do sociální péče bez jasného určení také není správné řešení. Všichni víme, jak akutně chybí místa v domovech pro seniory. Z tohoto důvodu se zřejmě zastaví výstavba nových kapacit, např. domova pro seniory Palata nebo domov pro seniory v Krči. Praha se musí připravovat na budoucnost – tedy mít kapacity pro seniory a lidi, kteří se o sebe nedokážou postarat sami. Nerozumím tomu, proč se investice, které by pomohly k rozvoji sítě sociálních služeb škrtí, místo abychom výstavbu urychlili. Považuji to za velmi nezodpovědné,“ uvedla Alexandra Udženija, předsedkyně pražských zastupitelů za ODS.