7. listopadu 2018

Vláda neobratně řeší problém, který sama způsobila

(www.ods.cz) Novela zákona o nemocenském pojištění, která zavádí v tzv. civilní sféře povinnost ošetřujících lékařů zasílat hlášení o vzniku nebo skončení dočasné pracovní neschopnosti výlučně elektronickou formou, reaguje na zrušení karenční doby, je evidentně šitá horkou jehlou.

Obávám se, že i kvůli tomu mnoho dobrého nepřinese. Sami navrhovatelé se v důvodové zprávě opírají o fakt, že se zrušením karenční doby je pravděpodobný nárůst počtu krátkodobých pracovních neschopností. To je ovšem věc, na kterou jsme upozorňovali po celou dobu projednávání příslušného zákona ve Sněmovně. Vládní poslanci přitom opakovali, že nic podobného nehrozí. U navrhované novely navíc v podstatě nedošlo k řádnému vypořádání připomínek dotčených subjektů, ať už jde o lékařskou a stomatologickou komoru nebo Konfederaci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.
 
ODS elektronizaci veřejné správy vždy podporovala. Musíme ale dbát především na to, aby byly přijímány zákony, které jsou kvalitní a které prošly řádným legislativním procesem. Obzvlášť, pokud takové zákony pracují s osobními daty občanů ČR.
 
Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR