6. listopadu 2018

Přijměte politickou odpovědnost, vyzývá pražská ODS Čižinského a Pospíšila

(www.ods.cz/region.prazsky) Jako strana, která ve volbách získala největší podporu Pražanů, nesouhlasí ODS s postupem lídrů uskupení Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu při dojednávání obsazení Rady hlavního města Prahy. Měsíc od komunálních voleb proto ODS zveřejňuje podmínky, za kterých je připravena jednat o podpoře nové Rady hl. m. Prahy a vyzývá Jana Čižinského a Jiřího Pospíšila, aby přijali osobní politickou odpovědnost za plnění svých volebních slibů.

1.   Z pozice nejsilnější opoziční strany je ODS připravena jednat pouze o podpoře takové Rady hl. m., v níž všichni lídři koaličních stran osobně zaručí plnění slibů, které Pražanům před volbami dali. Jedině takový postup považujeme za čestný vůči všem Pražanům a také za garanci, že se nezopakuje politická paralýza metropole z minulého volebního období.

2.   ODS proto vyzývá Jana Čižinského a Jiřího Pospíšila, aby jako lídři politických uskupení, která mají obsadit většinu postů v Radě hl. m., osobně převzali politickou odpovědnost za řešení hlavních problémů Prahy a ujali se funkcí náměstků primátora s gescí pro klíčové oblasti dopravy a územního rozvoje.

3.   ODS konstatuje, že přímou politickou odpovědnost za řízení města nesou výhradně členové Rady hl. m. Nemohou ji převzít předsedové politických klubů, jak se snaží veřejnosti namluvit Jan Čižinský a Jiří Pospíšil. Tuto jejich snahu vnímáme jako obhajobu kmotrovských praktik, kdy za politiky rozhodují lidé bez přímé odpovědnosti.

Jan Čižinský i Jiří Pospíšil ve volební kampani opakovaně slibovali, že budou sloužit Praze a Pražanům. Pokud ale oba neúspěšní kandidáti na pražského primátora skutečně berou politiku jako službu městu a jeho obyvatelům, zasednou společně se Zdeňkem Hřibem do městské rady. A také přijmou v pozicích náměstků primátora osobní odpovědnost za klíčové oblasti pro rozvoj hlavního města.

Takovou přirozenou odpovědnost však Jiří Pospíšil ani Jan Čižinský evidentně přijmout nechtějí. Jejich vznosná slova o tom, že upozadili svoje ambice a dají šanci vzniknout koalici změny, jsou směšná a zároveň nebezpečná pro svoji neupřímnost, bezpáteřnost a vypočítavost. ODS je proto přesvědčená, že svým postupem ve skutečnosti jen maskují taktickou hru, jak v krátké době obnažit nezkušenost Zdeňka Hřiba a diskreditovat ho. Tomuto scénáři odpovídá i skutečnost, že pirátského primátora obklopili politiky, kteří stejně jako on nemají s řízením metropole žádnou zkušenost.

 

 

 

Ing. Alexandra Udženija,                        

předsedkyně klubu zastupitelů ODS v ZHMP

 

Mgr. Tomáš Portlík,

předseda regionálního sdružení ODS Praha