6. září 2018

Jednoznačné NE kamerovému systému na školách

(www.renatazajickova.cz) Musím se naléhavě vyjádřit k aktuálnímu tématu, které se týká školství. S rozhořčením jsem si dnes přečetla, jaké nesmysly má hnutí ANO v plánu v oblasti pražského školství. Jedním z nereálných slibů je zavedení kamerového systému do všech škol. Člověk, který problematiku školství jen trošku zná, musí jednoznačně tento nesmysl odmítnout.

Sama jsem se touto problematikou poměrně podrobně zabývala, dokonce jsem v roce 2011 uspořádala s nakladatelstvím Wolters Kluwer ČR na dané téma konferenci s názvem Patří kamerové systémy do škol?

Navrhovaný plán (pokud byl vůbec myšlen vážně a nejedná se jen o předvolební plácnutí do vody) má několik podstatných vad. Uvedu pouze některé. Předně tu jsou legislativní překážky jako např. GDPR. Už dnes platí, že se zavedením vnitřního kamerového systému musí souhlasit všichni rodiče školyNemůžeme rozhodně očekávat, že se tak stane, leda by to rodičům někdo autoritativně nařídil. V tom případě už nebudeme žít ve svobodné zemi, ale v diktatuře. I dnes je zcela běžné, že rodiče vyjadřují nesouhlas s pořizováním fotek. Škola to musí respektovat a na rodiče nenaléhat.

Další podstatnou překážkou je existence různých zřizovatelů. Hlavní město Praha zřizuje pouze školy střední. Školy základní a mateřské zřizují městské části, pak tu jsou i školy soukromé. Kdo to nařídí jim? Vynechám oblast městského kamerového systému, který by tímto opatřením neuvěřitelně nabobtnal a napojením na dohledový systém by se musel několikrát znásobit počet strážníků nebo kamer.

Výše uvedené překážky jsou spíše praktického rázu a za určitých legislativních či technických změn by se daly překonat. Kterou překážku ovšem vnímám jako klíčovou, je zásah do osobní svobody jedince. Přítomností kamer by žáci i učitelé přišli o základní lidskou potřebu, kterou je lidská svoboda. Byl by to přelom ve vnímání jedince a jeho nároku na svobodný život. Dalším důvodem pro NE kamerovému systému jsou vyjádření psychologů, kteří apelují na důvěrné klima ve školách, na vnitřní motivaci jedince k dodržování morálky. Efektivitu a účinnost vnějšího dohledu jednoznačně vyvracejí a varují před dalekosáhlými následky takovýchto rozhodnutí.

Už jenom krátce. V dnešních školách bezpečnost zajišťuje mnoho funkčních preventivních nástrojů, od vrátného počínaje a po čipy konče. Některé školy mají kamery na monitorování pohybu u vchodů. Stává se pouze výjimečně, že do školy vejde nezvaná a neohlášená osoba. Naopak. Školy jsou tak uzavřené, že si rodiče až stěžují, že se nemohou pohodlně do školních budov dostat.

Hnutí ANO stále více prokazuje, jak nekompetentní a neznalé lidi dané problematiky má. Jeho výkřiky jsou nepromyšlené, nesystematické, zbrklé, podlézavé a snaží se jen populisticky zalíbit bez ohledu na to, co by jejich realizace znamenala v praxi. Prosím, používejme zdravý rozum a nenechme se vmanipulovávat do soukolí diktátu!

Renáta Zajíčková

kandidátka ODS na starostku Prahy 5

Štítky:
komentář