21. srpna 2018

Srpen 1968 musíme neustále připomínat, burcovala na Klárově pražská ODS

(www.prazskypatriot.cz) Několik desítek členů a sympatizantů ODS se dnes odpoledne sešlo před Rudolfinem. Odtud se společně vydali přes Mánesův most společně na Klárov, aby si připomněli 50. výročí sovětské okupace Československa v roce 1968. Tam uctili památku jedné z obětí okupačních vojsk, studentky Marie Charouskové. Šestadvacetiletá dívka byla 26. srpna 1968 zastřelena na přechodu pro chodce okupantem.

„Je na místě poděkovat všem občanům, občanským sdružením ale například i médiím, která si dnes jakoukoli formou připomenula 50. výročí vojenské okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem. Je zarážející, že i padesát let po tomto tragickém aktu existují lidé, bez ohledu na to, zda zastávají nějakou politickou funkci, či nikoli, kteří okupaci zlehčují, omlouvají, nebo pouze mlčí,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Vzpomínkové akce se zúčastnila i 1. místopředsedkyně ODS, místostarostka Prahy 2 a pražská zastupitelka Alexandra Udženija. „Pohnuté události srpnových dní roku 1968 by nám všem měly sloužit jako memento toho, jak si komunisté představují dialog, demokracii a svobodu,“ uvedla Udženija, která je na druhém místě kandidátky ODS do pražského zastupitelstva.

Na místě nechyběl ani kandidát ODS na pražského primátora Bohuslav Svoboda. „Jednadvacátý srpen 1968 je velké memento, že komunismus se nikdy nezmění. Moc mě mrzí, že pro značnou část dnešní mládeže je invaze zahraničních vojsk do Československa před padesáti lety neznámým pojmem. To je špatně. Nevím, zda je to spíš chyba rodičů, nebo vzdělávacího systému. O tomto období našich dějin je každopádně potřeba mluvit a připomínat ho,“ sdělil na Klárově.

Podle předsedy pražské ODS Tomáše Portlíka je potřeba o svobodu bojovat neustále. „Když někdo říká, že už máme přes dvacet let demokracii, nic nám nehrozí a do minulosti se ohlížet nemusíme, je podezřelý a musíme si dávat pozor, co má za lubem. Naše svobody se svazují a s touto vládou, která umožnila návrat komunistů do popředí, to možná bude ještě horší,“ řekl.

Na srpnové události v roce 1968 zavzpomínal i herec Vladimír Kratina, který v Praze 2 kandiduje do Senátu s podporou ODS. Tehdy jako šestnáctiletý student mířil se spolužáky vlakem v noci na 21. srpna z Ostravy na Žatecko na chmelovou brigádu. „Když jsme ráno vystoupili v polích, kolem jela dlouhá kolona transportérů a další vojenské techniky. Vzedmul se ve mně silný pocit pobouření a vzteku. Později v souvislosti s tím pocit sounáležitosti s rodiči, kamarády, profesory a dalšími lidmi u nás v zemi. Na tyto pocity vlastenectví, vzteku a bezmoci si dodnes vzpomínám a vracím se k nim,“ popsal.

Starosta Běchovic a šestka na kandidátce ODS do pražského zastupitelstva Ondřej Martan považuje za nutnost každý rok připomínat obrovskou křivdu, která v roce 1968 proběhla na našem národu. „Je nutné nezapomínat, s kým jsme měli tu čest, kdo nás tady přes dvacet let okupoval,“ uvedl.

Podle Zdeňka Zajíčka, který je čtvrtý na kandidátce ODS do pražského zastupitelstva, byla dnešní akce na Klárově připomenutím doby, kdy to pro náš národ nebylo jednoduché. „Lidé, kteří se přihlásili k svobodnému proudu, který tu chvíli existoval, za to byli trestáni. Je potřeba hlídat, aby se podobné události už nekonaly,“ řekl.

Podle radního Prahy 4 a kandidáta ODS na starostu čtvrté městské části Jaroslava Mítha je nejdůležitějším tématem pietních akcí připomínka toho, s kým jsme měli v minulosti tu čest, kdo nás přes dvacet let okupoval. „Tuto obrovskou křivdu nesmíme z paměti národa vytěsnit,“ uvedl.