24. července 2018

Komentář k nesouhlasu vlády se zrušením vyhaslých zákonů z roku 1919

(www.ods.cz) Vláda dnes na svém jednání schválila nesouhlasné stanovisko k návrhu zákona, kterým se ruší zákony z roku 1919 a související předpisy. Zdůvodnila to potřebou „koncepčnějšího“ řešení a přípravy tzv. e-sbírky. ODS v červnu představila projekt „Velký právní úklid“, kterým si klade za cíl postupně zrušit nepotřebné zákony a související podzákonné normy. První dva návrhy se týkaly zákonů z roku 1919 a na ně navázané podzákonné předpisy. Do konce letošního roku plánuje ODS navrhnout ke zrušení všechny obsoletní zákony z období první republiky.

 
„Jestliže vláda automaticky nesouhlasí s opozičními návrhy zákonů, byť jsou nepolitické a přinášejí zjednodušení práva, měla by své stanovisko alespoň pořádně zdůvodnit. Argument nekoncepčnosti je zcela směšný. Postupujeme systematicky od začátku vzniku Československé republiky, kromě samotných zákonů rušíme i na ně navázané podzákonné předpisy, což je postup, který v minulosti rozhodně nebyl běžný. Výmluvy na vznikající e-sbírku také nejsou na místě – její spuštění tato vláda a vláda Bohuslava Sobotky neustále odsunuje a její start je v nedohlednu. E-sbírka bude navíc obsahovat pouze předpisy vzniklé po roce 1945 a samotná žádné vyhaslé zákony neruší,“ uvedl Marek Benda.
 
„Jestliže vláda cíleně nepodporuje opoziční návrhy zákonů, bez ohledu na jejich obsah, nemůže čekat naši podporu zákonů, které sama předkládá,“ dodává Marek Benda.
Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR